Kamp til stregen om eftertragtede puljepenge til CO2-fangst

Hele 16 selskaber har søgt om at kunne deltage i udbuddet om 28,7 milliarder kroner til CO2-fangst fra den såkaldte CCS-pulje. Metoden kommer højst sandsynligt til at spille en central i den danske klimapolitik, om end den fortsat møder modstand fra grønne organisationer.

Foto: Ørsted

27.03.2025

CSR.dk

Interessen var stor, da fristen for at søge om prækvalifikation til den nye Carbon Capture and Storage (CCS)-pulje udløb tirsdag. 

16 selskaber har meldt sig i håbet om at få del i de 28,7 milliarder kroner, der er afsat til fangst og lagring af CO2 frem mod 2044. Energistyrelsen vil nu vurdere ansøgningerne og forventer at udvælge op til ti selskaber, der får mulighed for at byde på midlerne.

Målet med puljen er at sikre årlige reduktioner på 2,3 millioner ton CO2 fra 2030, svarende til cirka fem procent af Danmarks nuværende udledninger. Støtten gives per lagret ton CO2 og uddeles gennem et forhandlet udbud. Der er tidligere uddelt støtte via to mindre puljer, herunder CCUS-puljen, som Ørsted vandt.

”Vi er meget tilfredse med den store interesse,” siger Peter Christian Baggesgaard Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen, i en pressemeddelelse. Han fremhæver, at etableringen af et marked for CO2-fangst er afgørende for at nå Danmarks klimamål.

Spild af penge?

Mens CCS bliver fremhævet som en vigtig brik i klimakampen, er metoden langt fra ukontroversiel. Rådet for Grøn Omstilling (RGO) advarer om, at teknologien er både dyr og ineffektiv, og at den i værste fald kan føre til spild af offentlige midler.

Bjarke Møller, direktør i RGO, kalder metoden for ’umoden’ og peger på, at anlæggene kan øge energiforbruget med op til 44 procent og derfor også skabe en social slagside gennem højere energipriser.

RGO har tilmed fundet alternativer til teknologisk CO2-fangst og vurderer, at billigere og mere effektive løsninger findes. Ifølge deres beregninger kan udtagning af lavbundsjorde alene reducere udledninger med op til 3,2 millioner ton CO2 i 2030 for cirka en tredjedel af prisen på CCS.

”I stedet for at bruge flere milliarder af skattekroner på CO2-fangstanlæg på et for tidligt tidspunkt kan man få meget mere for pengene ved at fremme energibesparelser, opskalere sol og vind, støtte varmepumper og elektrificere alle sektorer,” siger Bjarke Møller.

CCS-puljen kræver endelig godkendelse fra EU-Kommissionen, og Energistyrelsen forventer at tildele kontrakter i april 2026. Inden da skal de prækvalificerede selskaber aflevere deres endelige bud i december 2025.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø