10.12.2014  |  Klima, miljø og energi

Dansk teknologi bag dyrkning af tomater i ørkenen

Et danskudviklet solenergisystem skal muliggøre dyrkning af 15.000 tons tomater i den australske ørken.

Tomater kommer hvert år til at vokse i den australske ørken, når den nordjyske virksomhed Aalborg CSP i efteråret 2016 har leveret et egenudviklet solenergisystem til en pris af 200 millioner kroner til gartneriet Sundrop Farms.   

Det termiske solenergisystem kommer både til at udnytte solens stråler og havvand til Sundrop Farms 200.000 m2 store gartneri i den knastørre udkant af den sydaustralske by Port Augusta.

Som pioner inden for gartneridrift i ufrugtbare områder, har Sundrop Farms udviklet et koncept, der består i at dyrke afgrøder i den sydaustralske ørken ved brug af havvand og solstråler som primære ressourcer.

Stort potentiale
De positive erfaringer fra et testanlæg har nu skabt grobund for en storstilet anvendelse af teknologien med det formål at producere over 15.000 tons friske grøntsager årligt til de australske forbrugere.

Solenergisystemet skal også levere ferskvand, opvarmning samt elektricitet og vil derved understøtte den bæredygtige drift af Sundrops kommende drivhusanlæg.

"Vi er i en unik position til at kombinere de nyeste og mest avancerede solteknologier med vores viden fra konventionelle dampkedler i forhold til at realisere et projekt med så unikke perspektiver for verdenssamfundet. Sundrop-projektet kommer til at kræve mere end 100.000 ingeniørtimer hos os og vore underleverandører og vil skabe nye grønne jobs i Danmark og internationalt", siger Svante Bundgaard, administrerende direktør hos Aalborg CSP.

Solenergianlægget er designet til at levere mere end 250.000 m3 ferskvand pr. år til kunstvanding gennem afsaltning af havvand.

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere