Dansk tekstilprojekt baner vej for genanvendelse af tøjaffald

En ny renseproces for brugt polyester og forbedret genanvendelsesteknologi til blandingstekstiler er to resultater fra et dansk tekstilprojekt banet et stykke af vejen for øget genanvendelse af tøjaffald.

I projektet Den cirkulære tekstilindustri er der gennem to år blevet arbejdet på at skabe fremtidige løsninger til tekstil-til-tekstil genanvendelse.. Foto: Teknologisk Institut

10.04.2024

CSR.dk

Andelen af genanvendt tekstilaffald i nye tekstiler skal øges markant for at sænke tekstilbranchens klimaaftryk og leve op til EU’s tekstilstrategi. Et netop afsluttet tekstilprojekt, Den cirkulære tekstilindustri, har sænket flere teknologiske barrierer for fremtidens cirkulære tekstilindustri.

Slut med tekstiler af genanvendte plastflasker

Hver EU-borger køber i gennemsnit 26 kg tøj om året og kasserer samtidig 11 kg tøj ifølge EU’s egne tal. Heraf bliver kun én procent genanvendt til nye tekstiler. Dette ønsker EU at gøre op med i en ny tekstilstrategi, der blandt andet skal sikre, at plastflasker kun genanvendes som flasker i et lukket kredsløb. I dag tages en stor andel af plastflasker ud af kredsløbet og bruges til tekstilproduktion. Ulempen er her, at tekstil fra genanvendte flasker ikke kan genanvendes yderligere.

EU-strategien vil blive fulgt op af konkret lovgivning, men der mangler løsninger til at imødekomme de fremtidige krav til tekstilindustrien. I projektet Den cirkulære tekstilindustri er der gennem to år blevet arbejdet på at skabe fremtidige løsninger til tekstil-til-tekstil genanvendelse.

Ny renseteknologi fjerner farvestoffer fra polyester

En essentiel barriere for øget tekstil-til-tekstil genanvendt polyester er, at tekstilprodukter produceres med talrige tilsætnings- og farvestoffer, som hidtil har hindret genanvendelse. I løbet af projektet Den cirkulære tekstilindustri har partnerne derfor arbejdet på at udvikle en metode, der effektivt fjerner farvestoffer og additiver fra polyesteren - men samtidig så skånsomt at fibrene ikke tager skade. Konceptets effektivitet er demonstreret i Teknologisk Instituts laboratorier og afprøvet i pilotskala hos teknologipartneren Natex. Næste skridt er at afprøve teknologien i tekstilproduktion på større skala.

“Det er et vigtigt gennembrud, og vi er meget tilfredse med det resultat, vi har opnået, fordi farvestoffer og additiver har været en væsentlig barriere for genanvendelse,” fortæller projektleder Julie Brender Trads fra Teknologisk Institut.

Forbedret genanvendelsesteknologi

En anden stor barriere for genanvendelse af tekstiler er de blandede materialer. Mange tekstiler er blandingsprodukter med for eksempel bomuld og polyester, også kaldet polycotton. Endnu findes der ikke kommercielle løsninger til adskillelse af blandede tekstiler, så begge fibre kan bruges i nye tekstiler.

Læs også: Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Men det kan være på vej i form af virksomheden Textile Changes genanvendelsesteknologi, der med en kemisk behandling af tøjaffaldet kan adskille polyester og bomuld. Herefter kan polyesteren spindes til nye polyesterfibre, og bomulden kan videreforarbejdes til viskose tekstiler. Netop denne proces er blevet yderligere forbedret i projektet, så fiberkvaliteten muliggør produktion af nye tekstiler.

“Ved at være en del af Den cirkulære tekstilindustri har vi kunnet accelerere udviklingen af vores teknologi. Det skyldes, at vi har fået adgang til uvurderlig sparring med partnerne i projektet og specialiseret viden fra Teknologisk Institut,” siger CEO Ditte Højland fra Textile Change.

Værdifulde læringer baner vej for øget cirkularitet

Ud over de konkrete teknologiske gennembrud har projektpartnerne høstet fordele ved den tætte dialog på tværs af tekstilernes forsyningskæde, mellem på den ene side tekstilvirksomheder som Hummel, MASCOT, Knowledge Cotton Apparel og Our Units og på den anden side teknologipartnere som Textile Change, DTU, Natex, Cellugy og Teknologisk Institut.

“Når tekstilvirksomhederne bidrager med specifik viden om deres produkter, har genanvendelsesvirksomhederne bedre mulighed for at udvikle teknologierne, så de med sikkerhed fjerner specifikke farvestoffer og tilsætningsstoffer. Omvendt kan genanvenderne nu informere tekstilvirksomhederne om, hvad der kan genanvendes, og hvordan de kan tilpasse deres design for lettere genanvendelse i fremtiden,” siger Julie Brender Trads.

Det har ført til udarbejdelsen af en designguide, der hjælper tekstilvirksomhederne i projektet med at træffe beslutninger i designfasen, så muligheden for genanvendelse forbedres.

Den cirkulære tekstilindustri er støttet af MUDP under Miljøministeriet og gennemført i et samarbejde mellem Mascot International A/S, Our Units ApS, hummel, Knowledge Cotton Apparel, Textile Change ApS, Natex Processtechnologie GesmbH, Danmarks Tekniske Universitet, Cellugy Aps og Teknologisk Institut.

Læs mere om barrierer for genanvendelse af tekstiler via dette link.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online