Danske bryggerier vil være CO2-neutrale
Inden længe skal regeringen udvikle en strategi for cirkulær økonomi. Det er noget, Bryggeriforeningen gerne vil komme med input til, hvorfor man på en konference i sidste uge delte ud af egne erfaringer på området med andre brancher.
Danske øl skal brygges CO2-neutralt, bryggerierne skal anvende 100 procent grøn el, og flasker eller dåser skal være 100 procent cirkulære.
Læs også: Amerikansk ølgigant: Partnerskaber er nøglen til at nå CSR-mål
Sådan lyder nogle af de danske bryggeriers visioner om cirkulær økonomi, der blev præsenteret på en konference på Christiansborg i sidste uge.
Konferencen var arrangeret af Bryggeriforeningen for at dele erfaringer på området med andre brancher og komme med input til regeringens kommende strategi for cirkulær økonomi.
Igennem de seneste 15 år har bryggerierne vist, at der er flere business cases med cirkulære løsninger, som har demonstreret høj ressourceeffektivitet og masser af genanvendelse, fortæller Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen:
”Og når vi lægger hånden på hjertet, så har det ikke primært været drevet af grøn samvittighed, men af økonomiske gevinster".
Vi skal handle i fællesskab
I forbindelse med de økonomiske gevinster nævner Niels Hald blandt andet, når bryggerierne opsamler og genbruger den kulsyre, der dannes under gæringen af øl, og bruger den til at karbonisere øl og læskedrikke, samt når bryggerierne opsamler vand, varme og damp og genbruger det andre stedet i produktinen.
”Men vi skal videre med den cirkulære økonomi – både af hensyn til økonomien og miljøet. Derfor har vi glædet os til at diskutere både visioner og udfordringer”, siger Niels Hald.
Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?
Blandt bryggeriernes udfordringer nævner han, at rammevilkårene ofte er usikre, uklare eller ændres hyppigt. Indimellem er der således bryggerier, der ikke kan foretage langsigtede investeringer, fordi de ikke ved, hvordan reglerne ser ud i mere end 12-18 måneder frem:
”Så forsvinder den gode business case pludselig. Det skal vi gøre noget ved i fællesskab”, siger Niels Hald.
- EL