Danske NGOer: Skuffende COP18-resultat
FN-klimaforhandlingerne i Doha, Qatar sluttede med et skuffende resultat, lyder det fra en række danske NGOer.
COP18 topmødet endte lørdag med en aftale, der forlænger Kyoto-protokollen med otte år, men mange af de rige lande som Japan, Canada, Rusland og New Zealand har valgt at følge USA og stå udenfor aftalen. Og det er meget problematisk, lyder det i en fælles pressemeddelelse fra 92-Gruppen, der er en sammenslutning af danske NGOer
Det er dybt problematisk, at så få rige lande er med, siger Søren Dyck Madsen fra Det Økologiske Råd. Han er også skuffet over, at EU og Australien, som faktisk tilsluttede sig aftalen, kun har sat sig meget svage mål.
Læs også: Minimale forventninger til COP18
For eksempel har EU meldt det reduktionsmål for 2020 ind, som fællesskabet allerede har nået her i 2012. Hvad skal EU så lave de næste 8 år?, siger Søren Dyck Madsen.
"Helt utilstrækkeligt
Generelt ærgrer det 92-Gruppen, at landende ikke kunne enes om et bedre resultat, især fordi videnskaben på det seneste har advaret kraftigt om, at vi er på vej mod katastrofale klimaændringer.
Det er dybt skuffende, at på trods af det entydige budskab fra videnskaben om, at en langt stærkere global klimaindsats er nødvendig her og nu, førte klimatopmødet ikke til noget øget ambitionsniveau, siger Troels Dam Christensen, fra 92-gruppen i en pressemeddelelse.
Hverken i forhold til reduktionen af drivhusgasser eller øget finansiering til indsatsen er der kommet konkrete fremskridt. Det er helt utilstrækkeligt, siger Troels Dam Christensen.
Danmark gjorde et godt forsøg
Danmark forsøgte i slutfasen af COP18 at sætte fokus på behovet for at skærpe landenes klimamål i de kommende år, men reelt endte forslaget kun med sporadiske formuleringer i aftaleteskten, som 92-Gruppen ikke finder forpligtigende nok.
Martin Lidegaards initiativ var godt og rigtigt. Det globale udslip af drivhusgasser stiger og stiger, mens politikkerne snakker og snakker. Der er brug for handling nu, og det er ærgerligt, at det danske forslag ikke fik en bedre skæbne, siger John Nordbo fra WWF Verdensnaturfonden.
-LA