21.11.2019 | Menneskerettigheder
Danske Speditører lancerer nye etiske transportregler
Danske Speditører har lavet et sæt etiske regler, der stiller krav til speditørerne og vognmænd. Reglerne skal forhindre, at der kommer en ny Padborg-sag - men det, at det er frivilligt at tilslutte sig de etiske krav, møder kritik fra branchen.
Filippinske chauffører hos vognmandsfirmaet Kurt Beier Transport levede under kummerlige forhold. Det skal ikke ske igen, og derfor har brancheorganisationen Danske Speditører lavet et sæt etiske regler. Foto: Fagbladet 3F
Sidste år kom det frem, at vognmandsfirmaet Kurt Beier Transport husede filippinske chauffører under slumlignende forhold og lod dem køre lastbil i Europa til en løn på 15-20 kroner i timen, hvilket dengang fik flere store virksomheder til at droppe samarbejdet med firmaet.
Læs også: Ny guide til at undgå tvangsarbejdere i forsyningskæden
Sagen fra Padborg har nu også ført til, at brancheorganisationen Danske Speditører har lavet et sæt etiske regler, der stiller krav til speditørerne og til de vognmænd, der er underleverandører for speditørerne, skriver Fagbladet 3F.
Det nye etiske Code of Conduct betyder, at danske speditører forpligter vognmændene til at kræve og kontrollere, at regler om køre-, hvile- og fritid overholdes, samt at der stilles basale og ordentlige overnatningsfaciliteter til rådighed.
Ordentlige overnatningsforhold er blandt de centrale pointer i den nye Code of Conduct. Foto: Fagbladet 3F
”Det nytter ikke noget, at vi stiller krav om, at chaufførerne skal ud af førerhusene, hvis de ikke tilbydes opholdsfaciliteter, der som minimum svarer til faciliteterne i et lastbilførerhus”, siger adm. direktør i Danske Speditører, Martin Aabak, til Fagbladet 3F og fortsætter:
”Chaufførerne skal tilbydes privatliv og adgang til basale faciliteter som toilet, bad, vaskemaskine og selvfølgelig en ordentlig seng at sove i”.
Manglende forpligtigelse møder kritik
Danske Speditørers medlemsvirksomheder, der tæller transportgiganter som DSV Panalpina og Blue Water Shipping, er dog ikke forpligtet til at tilslutte sig de nye regler. Det møder kritik fra flere steder i branchen.
”Jeg havde gerne set noget, der var skarpere og mere forpligtende. Det er frivilligt at tilslutte sig de etiske krav. Det hele står og falder med, om speditørerne går ind i det”, siger direktør i Dansk Transport og Logistik, Erik Østergaard, til Fagbladet 3F og fortsætter:
”Men det er et skridt i den rigtige retning og bedre end ingenting. Det er positivt, hvis speditørerne begynder at forholde sig til social ansvarlighed og problemerne i branchen”.
Martin Aabak afviser dog kritikken og understreger, at hvis det etiske kodeks skal virke, skal det være frivilligt og være et dybfølt ønske hos branchen og vognmændene.
”Transportbranchen er bedre end sit ry. Mange blev overraskede over Padborg-sagens omfang og grovhed, og jeg har en stærk tro på, at vognmændene ønsker bedre forhold i branchen og vil det her”, siger han til Fagbladet 3F og fortsætter:
Læs også: Danish Crown klar med erklæring om chaufførers forhold
”Vores medlemsvirksomheder skal nyde et godt omdømme i branchen og drive virksomhed på et højt etisk niveau. Gør en medlemsvirksomhed ikke det, kan den ekskluderes”.
- JMA
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.