Danskerne har for lidt viden om biodiversitet

En ny undersøgelse viser, at 4 ud af 10 danskere ikke mener, at de ved nok om biodiversitet og at flere er fejlinformerede om vigtige aspekter af biodiversitetskrisen. Det kalder på et øget fokus på en overset og kompleks udfordring, mener Mejeriforeningen, der står bag undersøgelsen.

En ny undersøgelse viser, at langt de fleste danskere ikke ved, hvad biodiversitet går ud på. Arkivfoto..

21.12.2021

CSR.dk

Danskerne er efterhånden blevet klimabevidste, hvor samtaler om CO2-udledninger og reduktionsmål blevet almindelige. En ny undersøgelse fra Mejeriforeningen viser imidlertid, at det forholder sig helt omvendt, når det kommer til biodiversitetskrisen.

4 ud af 10 danskere (40 procent) svarer nemlig direkte, at de ikke ved nok om biodiversitet, og på samme tid er størstedelen af danskerne faktisk også misinformerede om emnet.

Eksempelvis er biodiversiteten faldet globalt de seneste 30 år og denne udvikling kan være irreversibel, hvilket betyder, at tabet ikke kan genoprettes, men over halvdelen af danskerne i undersøgelsen tror det modsatte. Samtidig svarer kun omkring halvdelen rigtigt på, at biodiversitet handler om mangfoldigheden og stabiliteten af økosystemer.

Læs også: Hvis jeg siger industriel skovdrift, tænker du så biodiversitet?

Hos SEGES, der arbejder med innovation indenfor landbruget, ser man resultaterne som udtryk for, at biodiversiteten har stået i skyggen af de senere års fokus på henholdsvis miljøindsatser og CO2-udledninger.

“For mange har det også været sværere at forholde sig til biodiversitet, for vi ser og kender ikke de arter, der forsvinder – netop fordi de er sjældne. Derfor har det hidtil været lidt diffust for folk at forholde sig til, at der er tilbagegang for en række arter, når de samtidig ser fremgang for f.eks. rovfugle og rådyr. Vi ser dog en stigende interesse for biodiversitet, både hos landmænd og i den almindelige befolkning”, fortæller naturchef hos SEGES Heidi Buur Holbeck.

Danmark halter efter
EU har i sin biodiversitetsstrategi for 2030 kaldt tabet af biodiversitet for én af de største trusler mod menneskeheden og kalder derfor på markante forandringer. Eksempelvis ligger Danmark helt i bunden i EU, når det kommer til bevarelse af habitater for dyreliv.

Hvad der ligger bag årsagerne til biodiversitetskrisen, er der dog få danskere, der kender til, viser Mejeriforeningens undersøgelse. Således tror over halvdelen fejlagtigt, at hverken klimaforandringer, voksende byer og infrastruktur samt landbrug og anden fødevareproduktion er skyld i det globale tab af biodiversitet.

Læs også:  Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug

Hos Mejeriforeningen anerkender man, at sektoren har et ansvar, men også at flere gårde i stigende grad implementerer biodiversitetsfremmende tiltag som holistisk afgræsning, omlægning af vådområder og opretning af vilde naturområder, forklarer direktør Jørgen Hald Christensen.

“Det er klart, at vi som sektor har en rolle at spille, når det kommer til tabet af biodiversitet, og derfor er det også en bunden opgave for os at vende kurven og sikre mere natur i og omkring vores produktion. Heldigvis ser vi også, at mange af vores medlemmer er dybt engageret i sagen”, siger han og fortsætter:

”Hvis naturen kommer i ubalance, påvirker det jo både mulighederne for at drive landbrug og levere mælk og dermed også mælkeleverandørernes levebrød. Derfor er det vigtigt, at vi også fokuserer på biodiversiteten og samtidig gør mere for at informere danskerne om de udfordringer, der er, og oplyse om de gode løsninger, der sættes i værk”.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V