Danskerne vægter ordentlige arbejdsforhold i produktionen af de varer de køber højt, men man ser det ikke direkte afspejlet i forbruget
Når det kommer til ordentlige arbejdsforhold i produktionen af varer, ser man et stort spring i mellem holdning og handling hos forbrugerne. "Det skyldes at det er lettere at gennemskue om en vare er økologisk end hvilke arbejdsforhold den er produceret under", udtaler professor.
En ny undersøgelse foretaget af analysebureauet Inzights i samarbejde med Shitstormdoktor.dk har spurgt 1000 danskere om deres adfærd i forhold til de daglige indkøb.
Det skriver Fagbladet 3F.
Undersøgelsen viser at hele 53 procent af de adspurgte vægter at en vare er produceret under ordentlige arbejdsforhold højt. Til sammenligning tillægger kun 24 procent af de adspurgte klimavenlige produkter stor betydning og i forhold til økologi er tallet 23 procent.
Én ting er holdning til, hvad der er vigtigt, ved de varer man køber. En anden ting er at agere i overensstemmelse med sine holdninger. Når det kommer til det egentlige indkøb så ligger økologi og ordentlige arbejdsforhold på niveau med hinanden. Undersøgelsen viser at 26 procent indenfor den sidste måned har valgt en vare fra, fordi den ikke var produceret økologisk eller under ordentlige arbejdsforhold. Lige så mange vælger altså en vare fra fordi den ikke er økologisk, som hvis den ikke var produceret under ordentlige forhold.
Læs også: Irma vil være førende på salget af plantebaserede produkter
Karen Wistoft, der er professor på DPU, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, ved Aarhus Universitet og forsker i pædagogik, moral og holdninger, mener at det skyldes, at det er lettere at gennemskue om en vare er økologisk, end hvilke arbejdsforhold den er produceret under.
Undersøgelsen belyser desuden en anden tydelig tendens. I aldersgruppen 18-39 år har 32 procent indenfor den sidste måned valgt en vare fra, fordi den ikke var produceret økologisk og 29 procent på grund af manglende ordentlige arbejdsforhold. Man ser altså en klar tendens til at de yngre generationer er mere bevidste, når de køber ind. Klima har også en høj prioritet blandt denne aldersgruppe, hvor hele 27 procent indenfor den sidste måned har valgt en vare fra, fordi den ikke var produceret klimavenligt - sammenlignet med gennemsnittet på kun 17 procent.
- MTN