Danskerne vægter ordentlige arbejdsforhold i produktionen af de varer de køber højt, men man ser det ikke direkte afspejlet i forbruget

Når det kommer til ordentlige arbejdsforhold i produktionen af varer, ser man et stort spring i mellem holdning og handling hos forbrugerne. "Det skyldes at det er lettere at gennemskue om en vare er økologisk end hvilke arbejdsforhold den er produceret under", udtaler professor.

29.12.2020

CSR.dk

En ny undersøgelse foretaget af analysebureauet Inzights i samarbejde med Shitstormdoktor.dk har spurgt 1000 danskere om deres adfærd i forhold til de daglige indkøb.

Det skriver Fagbladet 3F.

Undersøgelsen viser at hele 53 procent af de adspurgte vægter at en vare er produceret under ordentlige arbejdsforhold højt. Til sammenligning tillægger kun 24 procent af de adspurgte klimavenlige produkter stor betydning og i forhold til økologi er tallet 23 procent.

Én ting er holdning til, hvad der er vigtigt, ved de varer man køber. En anden ting er at agere i overensstemmelse med sine holdninger. Når det kommer til det egentlige indkøb så ligger økologi og ordentlige arbejdsforhold på niveau med hinanden. Undersøgelsen viser at 26 procent indenfor den sidste måned har valgt en vare fra, fordi den ikke var produceret økologisk eller under ordentlige arbejdsforhold. Lige så mange vælger altså en vare fra fordi den ikke er økologisk, som hvis den ikke var produceret under ordentlige forhold.

Læs også: Irma vil være førende på salget af plantebaserede produkter

Karen Wistoft, der er professor på DPU, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, ved Aarhus Universitet og forsker i pædagogik, moral og holdninger, mener at det skyldes, at det er lettere at gennemskue om en vare er økologisk, end hvilke arbejdsforhold den er produceret under.

Undersøgelsen belyser desuden en anden tydelig tendens. I aldersgruppen 18-39 år har 32 procent indenfor den sidste måned valgt en vare fra, fordi den ikke var produceret økologisk og 29 procent på grund af manglende ordentlige arbejdsforhold. Man ser altså en klar tendens til at de yngre generationer er mere bevidste, når de køber ind. Klima har også en høj prioritet blandt denne aldersgruppe, hvor hele 27 procent indenfor den sidste måned har valgt en vare fra, fordi den ikke var produceret klimavenligt - sammenlignet med gennemsnittet på kun 17 procent. 

- MTN

Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Svampe i asfaltbranchen kan give grønne dividender

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

24.11.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

En unik & perfekt julegave til kollegaerne

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V