22.05.2018  |  Supply chain

Danwatch afslører: Der kan være ulovligt træ i danske byggemarkeder

Syv danske byggemarkeder kendte ikke til dokumentfalsk og risici for slavelignende forhold hos deres leverandørs underleverandører af tropisk træ fra Brasilien.

Stark, Silvan, Bauhaus, Bygma, Johannes Fog, Optimera og Davidsens Tømmerhandel køber alle tropisk træ fra Brasilien af enten Keflico, Global Timber eller Wennerth Wood Trading, som sourcer træet af eksportører i Brasilien.

Læs også: Undersøgelse af arbejdsforholdene i139 lande tegner dystert billede 

Men byggemarkederne var ikke klar over, at eksportørerne har fået en eller flere millionbøder for dokumentfalsk og ringe arbejdsforhold på savværkerne. Det skriver Danwatch, som har offentliggjort oplysningerne, som mediet fik adgang til gennem dokumenter fra brasilianske myndigheder.

Bauhaus tager afstand
Hos Bauhaus er det indkøber Torben Sørensen, der har den daglige kontakt med byggemarkedets leverandør, Keflico. Firmaet lægger stor afstand til de nye oplysninger. 

”At de (Keflico, red.) ikke har informeret mig om, at dem, de handler med, har lavet dokumentfalsk, er virkelig slemt. Og det værste – absolut værste – er da, at de folk, som sikrer, at vi kan få vores råvarer til vores land, har levet i kummerlige forhold. Det er fuldstændig vildt, og det lægger vi voldsomt afstand til”, siger Torben Sørensen. 

Vi har allerede pauset leverandøren i vores indkøbssystem. Nu undersøges forholdene nærmere, og først derefter tager vi stilling til, hvorvidt samarbejdet med leverandøren skal fortsætte som i dag

Christian Herbert, Optimera

Bauhaus oplyser, at de kun forhandler FSC-certificeret træ fra Brasilien. Ifølge Danwatchs oplysninger har de FSC-leverandører i Brasilien, som Keflico handler med, ikke købt træ fra savværker med ulovlige arbejdsforhold. Men det har fire andre af Keflicos konventionelle leverandører.

Så problemet ligger i det udvidede leverandørkædeansvar, som f.eks. FN's Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhvervsliv udtrykker. ifølge Danwatch oplyser Bauhaus, at det er en del af kravene i kontrakten med leverandører, at de skal overholde retningslinjerne, 

"Det er klart, det vil jeg undersøge noget mere. De skal dokumentere, at de ikke har haft berøring med det, som du fortæller mig her“, siger Torben Sørensen.

"Det er jo helt vildt. Det er lige præcis derfor, at jeg har ønsket certificering af det træ. Det er klart, at vi skal og vil overveje, hvad vi vil gøre her. Hvis Keflico ikke har styr på det, så vil vi ikke være en del af det,” tilføjer han.

Davidsens Tømmerhandel overvejer at stoppe handel
Davidsens Tømmerhandel sælger træ fra Global Timber, og her var man heller ikke bekendt med, at partneren har handlet med seks leverandører, der har fået en eller flere bøder for dokumentfalsk, fortæller regionsdirektør Carl Bladt Hansen til Danwatch.

“Det er vi selvfølgelig nødt til at tale med Global Timber om, at det er ikke acceptabelt. Det er netop noget af det, vi lægger vægt på, når vi bruger en partner. At tingene skal være i orden – ikke “bare” med certificeret træ men også med ikke-certificeret som f.eks. det ipê (træslægt fra Mellem- og Sydamerika, red.), vi køber”, siger Carl Bladt Hansen.

Regionsdirektøren siger, at de indtil nu har følt sig trygge ved Global Timber, og egentlig stadig er det. Byggemarkedet har ifølge ham et krav om, at de ikke vil handle med producenter, der overtræder de gældende krav på området. Derfor vil han tage fat i partneren, efter afsløringen er landet på bordet.

Global Timbers leverandører har ifølge Danwatch handlet med savværker, hvor myndighederne har identificeret slavelignende forhold. Den oplysning kommer bag på Carl Bladt Hansen.

“Det gør et stort indtryk på mig. Det er jo præcis det, vi ønsker at undgå at være i risikozonen for at være en del af. Det er derfor, vi bruger en samarbejdspartner, som vi betegner som professionel, hvor vi kontrollerer, at de lever op til deres certifikater”, siger han til mediet.

Han fortæller, at når man er certificeret af en instans som Nepcon, som følger op på de årlige audits, så forventer man også, at der må være kontrol af sådanne ting.

Men hvis virksomheden ikke kan få sikkerhed for at tingene er i orden, så kan de blive nødt til at sætte det på pause, indtil der er styr på det igen, fortæller Carl Bladt Hansen. 

Stark og Johannes Fog vil vide mere
Johannes Fog køber både træ af Global Timber og Keflico, som har handlet med ulovlige leverandører.

“Det er kritisabelt såfremt arbejdstagers rettigheder er overtrådt hos nogle af vores leverandører,” siger indkøbschef for Johannes Fog, Steffen Lund. Han vil nu forsøge at indhente mere information fra leverandørerne.

Indkøbschefen forklarer i en mail, at firmaet har stillet krav til deres leverandører om, at de skal overholde FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Men Danwatch får ikke oplyst, om de krav et stillet i kontrakter.

Stark har efter afsløringen valgt at lave en ny strategi for deres indkøb af træet.

“Vi kæmper for bæredygtigt skovbrug, det har vi gjort i mange år. Det er en hjertesag for os. Men vi kigger også indad og stiller krav til vores leverandører, fordi vi skal have den bedste ordning, der findes. Vi har nu sat fire initiativer i søen”, fortæller Søren Lund, der er kommerciel direktør hos Stark.

De vil blandt andet lave en dobbelt certificering og stille øgede krav til deres leverandører. Men byggemarkedet ser ingen grund til at stoppe salget af det tropiske træ lige nu, skriver Danwatch.

Optimera bremser midlertidigt handel
Byggecentret Optimera har midlertidigt standset handlen med Global Timber. Det oplyser kommerciel direktør Christian Herbert i en mail til Danwatch.

“Vi ser med stor alvor på oplysningerne fra Danwatch vedrørende Global Timber. Vi har således allerede pauset leverandøren i vores indkøbssystem. Nu undersøges forholdene nærmere, og først derefter tager vi stilling til, hvorvidt samarbejdet med leverandøren skal fortsætte som i dag”, skriver Christian Herbert.

Silvan kendte ikke til lovbrud
Hos Silvan oplyser indkøbschef Nicolai Bladt, at de hverken vidste, at deres leverandør Keflico har handlet med ulovlige brasilianske eksportører, eller at nogle af disse leverandører har handlet med savværker med ulovlige arbejdsforhold.

Silvan handler kun med FSC-certificerede træ fra Keflico, og som tidligere nævnt, er FSC-virksomhederne ikke blandt de ’skyldige’, der handler med savværker med dårlige arbejdsforhold.

Læs også: Danmarks største selskaber skifter kurs efter #MeToo

”Vi får en del dokumenter fra Keflico, der gerne skulle leve op til de krav, der er ifølge lovgivningen. Vi har valgt at betale os fra det, så leverandøren har styr på det”, siger sourcing- og marketing direktør hos Silvan, Morten Juul, til danwatch.dk.

Byggecentret Bygma ville ikke give interview til Danwatch.

- JJK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere