Den første nationale madspildsdag med nye mål og kreativitet

Carlsberg i Danmark fejrer den første officielle danske madspildsdag ved at indgå en forpligtende aftale om at være en del af ”Danmark mod Madspild”, mens Lidl Danmark og Too Good To Go afholder "DM i overskudsretter".

Foto: Miljø- og Fødevareministeret.

29.09.2020

CSR.dk

D. 29. september 2020 er den første nationale madspildsdag i Danmark. Mærkedagen blev lanceret af regeringen i marts 2020, for at sætte fokus på det 700.000 tons tunge madspild i Danmark, der svarer til syv gange vægten af Marmorkirken og 3,8 pct. af den samlede danske CO2-udledning.

Læs også: Coop og Stop Spild Lokalt indgår landsaftale om madspild

Dagen markeres bl.a. af offentliggørelsen af ”Danmark mod Madspild” - en aftale indgået af en bred vifte af aktører i fødevarebranchen i Danmark med et ønske om at bidrage til en betydelig reduktion af madspild og fødevaretab. Aftalen drives af den regeringsnedsatte tænketank ONE\THIRD. Aftalen forpligter alle medlemsvirksomheder til at måle madspild en gang om året med brug af sammenlignelige, standardiserede data og med et erklæret mål om at nedbringe det samlede madspild med 50% inden 2030.  

ONE\THIRD har desuden netop udgivet en minianalyse af danskerens madspildsvaner

Carlsberg er med og giver en øl
Carlsberg Danmark har som en af de første virksomhed kommunikeret indholdet af sin forpligtelse og målsætning i regi af "Danmark mod Madspile". 

”Carlsberg vil gerne tage madspild endnu mere alvorligt, og derfor forpligtiger vi os nu til løbende at måle på vores madspild, samt at reducere mængden af madspild. Hos os handler det blandt andet om at sikre, at intet øl går til spilde. Ideelt set vil vi producere 1:1 med det, der forbruges, så vi heller ikke udleder unødvendigt CO2. Det er også en måde at bidrage til vores mål om nul CO2 på vores bryggerier inden 2030,” siger Tenna Skov Thorsted, Sustainability Manager i Carlsberg Danmark.

I forbindelse med madspildsdagen, har Erik Lund, der er brygmester på Carlsberg Laboratorium, lykkes med at brygge en øl på madspilds-frugt og -grønt fra egen have og supermarkeder. Øllen er brygget på overskuds frugt- og grøntsags-rester dvs. bananer, æbler og gulerødder, der er fermenteret. Madspildsøllen gives til tænketanken ONE\THIRD, som vil benytte øllen til events, der skal sætte fokus på madspild i løbet af året.

Lidl og Too Good to Go laver mad
I efteråret 2020 runder Lidl og Too Good To Go en madspildsmilepæl: 250.000 gange har danskerne afhentet en lykkepose med overskudsvarer i en af Lidls forretninger i Danmark. Det vil sige, at danskerne 250.000 gange har sluppet kreativiteten løs for få det bedste ud af indholdet af deres lykkeposer. 

For at markere det og madspilsdagen har Lidl og Too Good To Go afholdt det første ”DM i Overskudsretter”, hvor alle landets hverdagskokke er blevet inviteret til at indsende deres bud på Danmarks bedste overskudsret, og kåringen af vinderen sker på madspildsdagen. 

Konkurrencen har til formål at inspirere danskerne til at mindske madspild. En undersøgelse foretaget af Epinion for Too Good To Go i 2019 viser, at 88% af de adspurgte gerne vil gøre mere for at reducere madspild - og 46% efterspørger information om, hvordan de skal gøre det.

“Vi har oplevet enormt stor interesse for vores lykkeposer med overskudsvarer. Derfor er det et naturligt næste skridt for os at rette fokus på anvendelsen af indholdet, så vi sikrer, at mest muligt ender i forbrugernes maver frem for i skraldespanden. Vi ved, at det vrimler med kreative hverdagskokke derude, og vi har brug for deres hjælp og inspiration til at få bugt med madspildet,” siger Anders Frydendahl, som er salgsdirektør i Lidl. 

Fokus på kreative løsninger
Det er ikke tilfældigt, at det er aktiviteter som brygmesterens madspildsøl og DM i Overskudsretter, der skal markere den første nationale madspildsdag. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er det nemlig "kreative løsninger på problemet som er scenens hovedperson på dagen", og der vil være events og indsatser rundt om i landet under parolen ”Danmark Redder Maden”.

Læs også: Rapport: Madspildet skal halveres, hvis Paris-målene skal opnås

Således deltager Mogens Jensen, Miljø- og Fødevareminister, i løbet af dagen i events såsom "UMAGE – Unge Madspilds Genier viser deres opfindelser", og åbningen af en ny Wefood-butik, som forhandler overskuds-dagligvarer, i Tingbjerg nær København. 

Danmarks nationale madspildsdag ligger samme dag som FN’s internationale madspildsdag, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild. På verdensplan er FN-målet 50 procents reduktion inden 2030 (Mål 12.3 i Verdensmålene).

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus