Den grønne omstilling giver nye muligheder for social inklusion
I en ny publikation fortæller seks virksomheder med opgaver inden for den grønne omstilling, hvordan de løser rekrutteringsudfordringer ved at ansætte mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet.
I mange brancher skabes der nye arbejdspladser i kølvandet på den grønne omstilling. De seneste fremskrivninger peger på, at virksomheder, der på den ene eller anden måde er involveret i at gøre samfundet grønnere, vil efterspørge flere end 95.000 nye årsværk i perioden frem til 2035.
Samtidig er der mangel på arbejdskraft i flere brancher, og derfor er en række virksomheder nødt til at tænke alternativt, når de rekrutterer. Mange jobs inden for den grønne omstilling kræver højtuddannet, faglært eller specialiseret arbejdskraft, men cirka 25 % af alle grønne opgaver kan efter kort oplæring sagtens udføres af ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.
Det er dog langt fra alle fra kanten af arbejdsmarkedet, der kan holde til at arbejde fuld tid. Hvis virksomhederne skal lykkes med at rekruttere fra denne gruppe, skal de derfor være klar til at skille nogle af de grønne opgaver ad og fordele dem på flere deltidsstillinger, der matcher den arbejdskapacitet, mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet har.
Det kan imidlertid være svært for den enkelte virksomhed at identificere opgaver, som kan løses af ledige fra kanten af arbejdsmarkedet. Derfor har videnshuset Cabi spurgt seks virksomheder fra vidt forskellige brancher om, hvordan de kobler opgaver afledt af den grønne omstilling sammen med inklusion af mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet.
Virksomhedernes erfaringer er samlet i en publikation, der også indeholder guides til, hvordan en grøn opgave kan se ud, og hvordan virksomheden får øje på den, samt en beskrivelse af hvilke mennesker, der kan betegnes som værende på kanten af arbejdsmarkedet.
Publikationen er gratis og kan downloades på cabiweb.dk.