DI lancerer politisk udspil om cirkulær økonomi

Danmark har brug for en national strategi for cirkulær økonomi, mener Dansk Industri, som derfor har udformet et nyt udspil på området.

I sin strategi foreslår DI blandt andet, at der skal indføres producentansvar for virksomheder i tekstilbranchen. Foto: 123rf.com.

08.01.2024

CSR.dk

Sidste år kunne Circularity Gap Report konkludere, at Danmark halter voldsomt bagud, når det gælder cirkulært forbrug. 

Derfor lancerer Dansk Industri (DI) et nyt politisk udspil, der skal sætte fokus på, hvordan vi i Danmark kan sætte skub i omstillingen til cirkulær økonomi.

Læs også: Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream

Ifølge erhvervsorganisationen er det landets virksomheder, der skal udvikle og stille de bæredygtige løsninger til rådighed – og også dem, der skal øge sit fokus på metoder, der højner et cirkulært forbrug i forretningen.

Det kan blandt andet lade sig gøre ved at øge ressourceeffektiviteten, holde produkter i live længere gennem genbrug og reparationer samt ved at tænke i nye forretningsmodeller baseret på services fremfor produktion.

National strategi skal sikre omstillingen
For at udbrede de cirkulære løsninger, skal der sættes en national retning for omstillingen til cirkulær økonomi og efterspørgsel efter cirkulære løsninger og produkter. 

Derfor mener DI, at der er behov for en strategi, der skal sætte en ambitiøs ramme og de rette incitamenter for omstillingen for hele landet.

I DI’s nye politiske udspil præsenteres 24 konkrete indsatser, som organisationen mener bør indgå i en kommende national strategi for cirkulær økonomi.

Indsatserne rummer tværgående forslag som oprettelsen af et videnscenter, som skal hjælpe virksomheder med at opfylde EU-krav inden for cirkulær økonomi. Derudover foreslår DI en digitalisering af vores affaldssystem, som kan sikre, at produkter får nyt liv. 

”Vi skal modernisere affaldsdatasystemet og skabe en motorvej til data om produkter, så indberetningssystemer og digitalt produktpas tænkes sammen med eksisterende dataløsninger i virksomhederne,” skriver DI blandt andet.

Desuden har erhvervsorganisationen opstillet mere sektorspecifikke forslag – fx en implementering af producentansvar indenfor tekstilbranchen, som EU har foreslået, og et mere fordelagtigt marked for reparation af elektronik for kunder såvel som virksomheder.

Læs også: Globalt: Topledere er overbevist men investerer ikke

”Vi skal sikre et mere effektivt marked for reparationer, hvor det kan betale sig at reparere fremfor at købt nyt, når fx vaskemaskinen er gået i stykker. Et godt første skridt er et fradrag på reparationer i hjemmet,” lyder det fra DI.

Udspillet er blandt andet blevet til gennem en række workshops med DI’s medlemmer på tværs af sektorer, hvor deltagerne har været alt fra startups til nogle af de største danske virksomheder.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

08.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V