DI lancerer politisk udspil om cirkulær økonomi

Danmark har brug for en national strategi for cirkulær økonomi, mener Dansk Industri, som derfor har udformet et nyt udspil på området.

I sin strategi foreslår DI blandt andet, at der skal indføres producentansvar for virksomheder i tekstilbranchen. Foto: 123rf.com.

08.01.2024

CSR.dk

Sidste år kunne Circularity Gap Report konkludere, at Danmark halter voldsomt bagud, når det gælder cirkulært forbrug. 

Derfor lancerer Dansk Industri (DI) et nyt politisk udspil, der skal sætte fokus på, hvordan vi i Danmark kan sætte skub i omstillingen til cirkulær økonomi.

Læs også: Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream

Ifølge erhvervsorganisationen er det landets virksomheder, der skal udvikle og stille de bæredygtige løsninger til rådighed – og også dem, der skal øge sit fokus på metoder, der højner et cirkulært forbrug i forretningen.

Det kan blandt andet lade sig gøre ved at øge ressourceeffektiviteten, holde produkter i live længere gennem genbrug og reparationer samt ved at tænke i nye forretningsmodeller baseret på services fremfor produktion.

National strategi skal sikre omstillingen
For at udbrede de cirkulære løsninger, skal der sættes en national retning for omstillingen til cirkulær økonomi og efterspørgsel efter cirkulære løsninger og produkter. 

Derfor mener DI, at der er behov for en strategi, der skal sætte en ambitiøs ramme og de rette incitamenter for omstillingen for hele landet.

I DI’s nye politiske udspil præsenteres 24 konkrete indsatser, som organisationen mener bør indgå i en kommende national strategi for cirkulær økonomi.

Indsatserne rummer tværgående forslag som oprettelsen af et videnscenter, som skal hjælpe virksomheder med at opfylde EU-krav inden for cirkulær økonomi. Derudover foreslår DI en digitalisering af vores affaldssystem, som kan sikre, at produkter får nyt liv. 

”Vi skal modernisere affaldsdatasystemet og skabe en motorvej til data om produkter, så indberetningssystemer og digitalt produktpas tænkes sammen med eksisterende dataløsninger i virksomhederne,” skriver DI blandt andet.

Desuden har erhvervsorganisationen opstillet mere sektorspecifikke forslag – fx en implementering af producentansvar indenfor tekstilbranchen, som EU har foreslået, og et mere fordelagtigt marked for reparation af elektronik for kunder såvel som virksomheder.

Læs også: Globalt: Topledere er overbevist men investerer ikke

”Vi skal sikre et mere effektivt marked for reparationer, hvor det kan betale sig at reparere fremfor at købt nyt, når fx vaskemaskinen er gået i stykker. Et godt første skridt er et fradrag på reparationer i hjemmet,” lyder det fra DI.

Udspillet er blandt andet blevet til gennem en række workshops med DI’s medlemmer på tværs af sektorer, hvor deltagerne har været alt fra startups til nogle af de største danske virksomheder.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

25.03.2025Valified

Sponseret

ESG-platform lancerer engelsk version: Gør ESG-arbejdet lettere for danske virksomheder

14.03.2025Klimaklar

Sponseret

Explainer video: Det grundlæggende du skal vide om VSME

05.03.2025CSR.dk

Omnibus: Hvad skal virksomheder gøre nu?

28.02.2025CSR.dk

Svar fra CSRD-eksperter og praktikere: Omnibussen er ærgerlig

26.02.2025CSR.dk

Kort fortalt: Hvad indeholder Kommissionens omnibusforslag.

21.02.2025CSR.dk

Analyse: Nye rapporter leverer ikke på formålet

17.02.2025CEMAsys

Sponseret

Guide to CSDR Reporting Requirements

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online