DI vil reducere CO2 og skabe grøn vækst i multimilliardklassen
Med en 2030-plan for Danmarks grønne omstilling, vil DI løfte den danske velstand med mindst 110 mia. kr. og bringe Danmark i front på den grønne omstilling, ligesom planen skal reducere vores CO2-udledning med mindst 65 procent. Regeringen er klar med en milliard til grøn forskning.
”Virksomhederne har et stort medansvar for at løse klimaudfordringerne – og klimabevidstheden er stor. Det er helt afgørende, at virksomhederne bliver set som en helt central del af løsningen, og derfor er hele motoren i DI’s 2030-plan stærke og konkurrencedygtige virksomheder.”
Læs også: Kommuner vil hjælpe virksomheder med grøn omstilling
Sådan siger adm. direktør for Dansk Industri (DI), Lars Sandahl Sørensen, om udspillet 'Sammen skaber vi grøn vækst', som erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen lancerede i går, den 15. september, og hvor en dansk indsats mod klimaforandringer udgør en grundsten i opbygningen.
Med sin 2030-plan vil DI således løfte den danske velstand med mindst 110 mia. kr., skabe 120.000 nye job i private virksomheder og gennem godt 150 konkrete forslag bringe Danmark i front på den grønne omstilling, ikke mindst i erhvervslivet.
”Vi skal være bæredygtige og konkurrencedygtige på én gang. Det er det, DI’s 2030-plan viser vejen til. Vi har været i arbejdstøjet for at kunne præsentere en samlet og fuldt finansieret politisk drejebog, som kombinerer grøn omstilling med fortsat fremgang i virksomhederne”, siger Lars Sandahl Sørensen.
Vi skal i gang med at handle nu
DI’s plan lægger sig op af den socialdemokratiske regerings mål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 ved at anvise, hvordan vi med den teknologi, vi kender i dag, kan nå at reducere udledningen af drivhusgasser med mindst 65 procent.
Derudover peger man på, at de sidste fem procent vil kræve ’markant flere investeringer i forskning og udvikling af nye teknologiske løsninger, som vi ikke kender endnu’.
”Med DI’s plan har vi afsat penge til at investere væsentlig mere i forskning, så vi kan udvikle de nye løsninger, der kan bringe os helt i mål med at sænke Danmarks CO2-aftryk med 70 procent i 2030. Men vi skal i gang med at handle nu: Vi skal satse massivt på at bruge ressourcer og energi mere effektivt end i dag og på at udbygge den vedvarende energi i Danmark – samtidig med, at vi elektrificerer hele vores samfund”, lyder det fra Lars Sandahl Sørensen.
Regeringen klar med en milliard til grøn forskning
Netop på forskningsområdet har regeringen netop meldt ud, at man vil afsætte en milliard kroner mere til grøn forskning ved at øremærke den nye grønne forskningsmilliard i fordelingen af forskningsreserven for 2020, hvilket da også vækker glæde i DI.
”Vi kender ikke alle løsningerne på miljø- og klimaudfordringerne. Men én ting er klart: Vi når kun i mål, hvis vi får hjælp fra forskningen. For det er i forskningen, vi skal finde nye, grønne løsninger, der gavner miljøet, klimaet og vores fælles fremtid”, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
Med midlerne vil der ifølge regeringen kunne ydes støtte til forskning, som kan bidrage til at løse klimaudfordringen og nå målsætningen om en reduktion på 70 procent CO2. Midlerne vil blive yderligere fokuseret og prioriteret inden for strategiske, tematiske satsninger, der bidrager til regeringens klimapolitiske målsætninger. Aftalen forhandles i løbet af efteråret 2019 som en del af finansloven.
Læs også: Regeringen vil indføre højere afgifter på plastikposer
”Pengene kan f.eks. bruges til at forske i, hvordan vi får mere bæredygtigt byggeri og transport, hvordan vi bedre kan lagre CO2 og får en mere bæredygtig produktion af fødevarer. Men det er også vigtigt, at vi tænker den grønne forskning bredt, så vi også forsker grønt, når det f.eks gælder design og arkitektur”, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
-AK