Dilemma-spil skal træne medarbejderne i CSR
Forskere fra Aarhus Universitet er i gang med at designe et system, der træner og bevidstgør medarbejdere i bæredygtighed og kan vise, om der er handling bag virksomhedernes bæredygtige retorik og rapportering.
Mens forventningerne til samlede globale løsninger for bæredygtig og grøn omstilling gang på gang lider knæk, skaber lokale initiativer håb, skriver Aarhus Universitets hjemmeside newsroom.au.dk
Et af initiativerne er The Sustainable Leadership Simulator, et primært webbaseret simulations- og træningssystem til medarbejdere, som forskere fra Aarhus Universitet netop har præsenteret på Colombia University i New York i september forud for topledermødet i FNs erhvervsorganisation for bæredygtighed, UN Global Compact.
Læs også: Skab værdi via en Bæredygtighed strategi
The Sustainable Leadership Simulator udsætter medarbejderne for nogle dilemmaer i realistiske scenarier, hvor virkeligheden ikke altid er sort/hvid.
Et scenarie leder til et andet scenarie, som hver især kræver, at medarbejderne vælger en ud af flere handlemuligheder, hvilket løbende afspejler konsekvensen af bæredygtige valg kontra ikke-bæredygtige valg.
De enkelte medarbejdernes handlinger i simulatoren indgår i et samlet informationsbillede af medarbejdernes bæredygtige adfærd, der så kan parres med de oplysninger om performance på bæredygtighed, som den enkelte virksomhed rapporterer til UN Global Compact.
Læs også: Nordisk Råd tager temperaturen på Nordens bæredygtighed
Om Sustainable Leadership Simulator
The Sustainable Leadership Simulator har opnået en anbefaling fra UN PRME, som repræsenterer UN Global Compact's forsknings- og uddannelsesmæssige interessenter, hvilket primært er universiteter som Aarhus Universitet.
Der søges nu finansiering til at realisere simulatoren, mens Thomas Kjærgaard videreudvikler designet af simulatoren på European Business School ved Frankfurt i efteråret 2013. Her blev simulatoren i sommers evalueret gennem Intels Social Innovation Program, som også bliver en driver for en opskalering og globalisering i 2014.
Dermed er det i højere grad muligt at se, om ord og handlinger stemmer overens. Såvel forskning som praksis viser, at denne type scenarioteknik er en meget effektfuld form for læring, særligt i forhold til at ændre adfærd.
Uden intern motivation sker der for lidt
Og det er lige præcis adfærden i virksomhedens kerne, medarbejderne, som forskere sigter imod.
Det er nemlig dem, som skal motivere den bæredygtige omstilling i virksomheden, forklarer Thomas Kjærgaard fra Interdisciplinary Center for Organizational Architecture (ICOA) ved Aarhus Universitet i artiklen.
Det er på nuværende tidspunkt svært at validere virksomhedernes indrapportering. Om strategier, politikker og anden retorik er bakket op af handling. Hvis virksomhedens adfærd strider i mod ordene, og medarbejderne er bevidste om det, bliver det meget svært for ledelsen ikke at agere på denne interne motivation, forklarer Thomas Kjærgaard.
Læs også: Skærpede love og regler giver virksomheder sommerfugle i maven
Udover at sammenligne simulatorresultaterne med virksomhedens egen rapportering, er det meningen at måle medarbejdernes adfærd umiddelbart før og efter en tur i simulatoren samt 3-6 måneder senere for at måle på ændringer i adfærden over tid.
Dermed giver simulatoren mulighed for en løbende læring og validering af progression, modsat nu hvor det meste rapportering mere har karakter af en årlig status.