19.02.2018  |  Klima, miljø og energi

Dobbelt op for VE-indtjening sammenlignet med fossile brændsler

Virksomhederne på en liste over verdens 200 største grønne selskaber har over det sidste 1½ år skabt dobbelt så meget afkast som deres fossilt drevne konkurrenter, viser rapport. Fire danske virksomheder på listen.

Mens de miljømæssige og moralske fordele ved vedvarende energi er indlysende for de fleste, så er den økonomiske side af sagen ikke altid helt så klar. Det mener i hvert fald de to NGO’er As You Sow og Corporate Knights, der derfor har skabt den såkaldte Clean200-liste.

Læs også: Amerikanske virksomheder køber stort ind af vedvarende energi

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Clean200 er en rangering af verdens 200 største børsnoterede virksomheder, der genererer en betydelig del af deres indtjening fra ren energi. En rapport fra holdet bag listen viser, at de 200 selskaber over det sidste halvandet år (fra 1. juli 2016 til udgangen af 2017) har skabt et samlet afkast på 31,1 procent. Det er godt dobbelt så meget som de 15,7 procent, virksomhederne i S&P 1200 Global Energy-indekset har skabt i samme periode.

Ifølge rapporten illustrerer det, at det at flytte investeringer fra fossile brændstoffer og over til vedvarende energi (divestment) ikke behøver at gå ud over den langsigtede indtjening.

”Markedskræfterne fortsætter med at viser, at den nye energiøkonomi ikke kun er en vækstsektor, men også på sigt bliver med at præstere bedre en den fossilt baserede energisektor. Vi er i gang med den ’Store omstilling’ i takt med at investeringsbølgerne bevæger sig i retning af at bremse klimakatastrofen”, siger CEO for As You Sow og medforfatter af rapporten, Andrew Behar.

Listens top-3 udgøres af Siemens, Toyota og Schneider Electric, mens Vestas er med i top-10 på en sjetteplads. I alt har fire danske virksomheder fundet vej til rangeringen. Udover vindmøllegiganten drejer det sig om Ørsted, der under sig gamle navn Dong Energy indtager en placering som nr. 20, Rockwool (nr. 45) og Novozymes (nr. 55).

Vedvarende energi trodser Trump og høje oliepriser
Clean200 domineres på den store klinge af Kina (inkl. Hong Kong og Taiwan), der sidder på hver tredje plads (68, om end ingen i top-20), med USA (35) og Japan (21) som næst- hhv. tredjestørste bidragsydere. Indien er derimod ’langt bagud’ men kun syv virksomheder på listen.

Samlet set repræsenterer de 200 selskaber 29 forskellige nationer, hvilket As You Sow og Corporate Knights ser som en understregning af, at ren energi ikke længere er en niche, men derimod en global tendens, endda på trods af eksempelvis signalerne fra Det Hvide Hus og oliemarkedet.

”Det er interessant at Clean200 formåede stort set at præstere dobbelt så godt som de fossile energiaktier i løbet af det sidste halvandet år, når man ser på det generelle opsving i oliepriser i perioden”, siger CEO for Corporate Knights og ligeledes medforfatter af rapporten, Toby Heaps.

Læs også: Vestas i samarbejde med Tesla om energilagring

For at komme med på Clean200-listen skal en virksomhed have en markedsværdi på mindst 1 mia. dollars og hente minimum 10 procent af sin indtjening på vedvarende energikilder. Rangeringen udelukker desuden olie-, gas- og forsyningsselskaber, der genererer under 50 procent af deres energi fra vedvarende kilder, og de 100 største kulselskaber. Endelig er der heller ikke plads til våbenproducenter eller virksomheder forbundet med skovrydning, børne- eller tvangsarbejde, eller negativ klimalobbyisme.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere