20.09.2019 | Strategi & ledelse
Eftersyn af årsregnskabsloven: Nye muligheder i ikke-finansielle data
Indhold fra partner Hvad er dette?
Samfundsansvar og bæredygtighed indtænkes i stigende grad i virksomhedernes forretningsmodeller og dialog med omverdenen. Der er ofte en klar sammenhæng i ikke-finansielle og finansielle oplysninger i virksomhedernes årsrapporter.
Samfundsansvar og bæredygtighed indtænkes i stigende grad i virksomhedernes forretningsmodeller og dialog med omverdenen. Der er ofte en klar sammenhæng i ikke-finansielle og finansielle oplysninger i virksomhedernes årsrapporter. Fx kan virksomhedens evne til at fastholde sine medarbejdere have betydning for driftsresultatet. Miljømæssige udfordringer i produktionen kan medføre erstatningskrav og behov for at indregne hensatte forpligtelser. Og et godt omdømme kan være et aktiv, der senere giver øgede indtægter.
Den udvikling bør indtænkes i det eftersyn af årsregnskabsloven, Erhvervsstyrelsen har igangsat, og som bl.a. skal være med til at skabe mere transparens, tillid og troværdighed om virksomhedernes regnskaber.
Det giver god mening at nytænke årsregnskabsloven i forhold til de ikke-finansielle informationer og data. Investorer og analytikere inddrager i stigende grad ikke-finansielle oplysninger i vurderingen af virksomheders risici og værdiskabelse og i analysen af virksomhedernes langsigtede vækstmuligheder. Bl.a. er der hos pensionskasserne en stigende interesse i samfundsansvarlige og bæredygtige investeringer. Her spiller EGS-nøgletal (nøgletal om miljø, governance og sociale forhold) en vigtig rolle. Fra et investeringsperspektiv er god rapportering om ESG-parametre udtryk for god ledelse.
Ikke-finansielle informationer og data er i dag en vigtig del af investeringsanalysen. Så krav om ikke-finansielle oplysninger i årsrapporten er kommet for at blive. Det er der vel efterhånden en bred erkendelse af, og flere og flere virksomheder gør da også en stor indsats for at rapportere bedre om bl.a. samfundsansvar og ESG-parametre.
I FSR – danske revisorer ser vi det som afgørende at professionalisere ESG-data, så de har den samme kvalitet og sammenlignelighed som den finansielle rapportering. FSR har sammen med Finansforeningen og Nasdaq udarbejdet et forslag til en ESG-hoved- og nøgletalsoversigt, som har til sigte at fremme gennemsigtighed og sammenlignelighed. Vi foreslår, at oversigten indarbejdes i Corporate Governance-rapporteringen i Årsregnskabsloven.
Og så bare et par betragtninger om § 99A og 99B, som et eller andet sted er endt med at være blevet en slags residual-paragraffer for politikernes gode intentioner. Vi støtter kravene om CSR-rapportering, kønsmæssig sammensætning mv. Det er al sammen relevant, hvad der rapporteres om. Men er formen den rigtige? Det er vi ikke sikre på. Derfor foreslår vi, at der nedsættes en arbejdsgruppe, som ser nærmere på, hvordan ikke-finansielle oplysninger bedst håndteres i årsrapporten. Formålet er, at de informationer, der oplyses i årsrapporten, er relevante og nyttige for regnskabsbrugerne. Det gælder både i forhold til form, indhold og placering i årsrapporten.
Danske virksomheder har en lang tradition for at udvise samfundsansvar. De 17 verdensmål har været med til at skubbe yderligere på den udvikling. Med den nye regerings fokus på klima og miljø samt høje ambitioner om at reducere klima- og miljøaftrykket, er der mere end nogensinde tidligere behov for, at virksomhederne rapporterer fyldestgørende og troværdigt om det aftryk, virksomhedernes produkter sætter – både nationalt og globalt. Et eftersyn af årsregnskabsloven er en oplagt mulighed for at udnytte mulighederne i ikke-finansielle informationer og data – både til at skabe ny forretning og til at understøtte en national strategi om mere bæredygtighed.
Kommunikation

CSR Prisen 2022 – Mærsks strategiske ESG mål driver rapporteringen om fremdrift
Mærsk ser rapporteringen som et vigtigt redskab i at holde virksomheden ansvarlig for fremgang på bæredygtighedsområdet og i forhold til deres ESG målsætninger.
Indhold fra partner
Kommunikation

H.K.H. Kronprinsessen uddeler CSR Prisen 2022 blandt otte nominerede virksomheder
H.K.H. Kronprinsessen uddeler for ottende gang FSR – danske revisorers CSR Pris til de virksomheder, der har udgivet Danmarks bedste rapporter om bæredygtighed, samfundsansvar og ESG. Prisuddelingen finder sted d. 11. oktober 2022 på Børsen i København.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSR Prisen 2022 - STARK Group styrker koblingen mellem det finansielle og ESG i rapporteringen
Ifølge STARK Group er der brug for at sikre, at ESG data har samme kvalitet som den finansielle rapportering for yderligere at styrke koblingen mellem ESG og finans.
Indhold fra partner
Kommunikation

Feltet indsnævret: 15 rapporteringer i opløb til CSR Prisen 2022
Rapporter fra 15 navngivne virksomheder vurderes nærmere af CSR Prisens dommerpanel for at afgøre, hvem der skal nomineres til CSR Prisen 2022. Vi uddeler prisen d. 11. oktober til #CSRDag22 på Børsen i København - tilmeld dig konferencen allerede nu.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSR Prisen 2022: A.P. Møller – Mærsk og STARK Group er best-in-class
A.P. Møller Mærsk og STARK Group kunne i dag lade sig hylde, da de fik overrakt CSR Prisen 2022 på Børsen af H.K.H. Kronprinsessen. Den prestigefyldte og traditionsrige pris uddeles til de bedste rapporteringer inden for bæredygtighed, samfund og ESG.
Indhold fra partner
Kommunikation

44 rapporteringer om bæredygtighed er med i opløbet til CSR Prisen 2022
CSR Prisen 2022 sætter fokus på best-in-class rapportering om bæredygtighed, og barren ligger højt i år. Den indledende screening af årets pulje på 112 virksomheder sender 44 virksomheders rapportering videre til nærmere faglig kvalificering.
Indhold fra partner