Eksperter uenige om aktieinvestorers interesse i CSR
Danske investeringseksperter sporer stor fremgang i aktieinvestorens interesse for CSR, det er i modstrid med ny svensk undersøgelse, der konkluderer, at samfundsansvar ikke har betydning for aktieinvestorerne.
De store virksomheder satser på, at CSR er eftertragtet på aktiemarkedet, men i virkeligheden lægger investorerne kun begrænset vægt på virksomhedernes CSR-profil, når de handler aktier. Det er konklusionen i en ny svensk undersøgelse af Susanne Arvidsson, der er doktor i økonomi ved universitetet i Lund. Danske eksperter forholder sig uforstående over for undersøgelsens konklusioner og mener udelukkende at kunne spore stigende interessen for CSR hos danske aktieinvestorerne.
Svært at gennemskue CSR
Susanne Arvidsson understreger i undersøgelsen, at de økonomiske analytikere, som hun har talt med, ikke mener, at investorerne efterspørger virksomheder, der investerer i CSR.
”Aktørerne på aktiemarkedet har svært ved at overskue, hvilken betydning CSR har. Der findes nemlig ingen regler eller bestemte skalaer for, hvad god CSR er, og derfor bliver det for svært at afveje, når der skal købes aktier,” konstaterer Arvidsson videre.
Læs også: Aktieinvestorer ligeglade med CSR
Sporer udelukkende fremgang
Seniorstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg understreger, at undersøgelsens konklusioner på mange måder er i kontrast til den virkelighed, han ser.
”Jeg oplever en massiv interesse fra både vores professionelle kunder, men også mere og mere fra privatpersoner. Flere er interesserede i at undgå, at deres penge støtter børnearbejde eller lignende, så vi har sporet en markant fremgang i interessen for CSR,” forklarer han og tilføjer:
”Jeg tror, at den svenske undersøgelses vægt ligger for meget på de aktører, der investerer selv. For dem kan det være så uoverskueligt at få styr på alle det finansielle, så CSR måske falder lidt i baggrunden, hvorimod det er anderledes, hvis investeringerne overlades til professionelle investeringsfirmaer. Det kan jo være forklaringen på, at undersøgelsens resultater står så meget i kontrast til den virkelighed, vi i Nordea oplever både i Danmark og i Sverige, hvor undersøgelsen er foretaget,” siger Henrik Drusebjerg.
Ikke repræsentativt
Managing Director i GES Investment Services Denmark og bestyrelsesmedlem i Danish Social Investment Forum, DANSIF, Erik Alhøj mener heller ikke, at undersøgelsen er repræsentativ for de mange institutionelle investorer, som DANSIF samarbejder med. Nye tal fra DANSIF viser, at 88 procent af Danmarks 50 største banker, forsikringsselskaber, investeringsforeninger, pensionskasser og fonde i 2011 havde en formaliseret politik for ansvarlige investeringer.
”Stort set alle danske institutionelle investorer beskæftiger sig med CSR, så der er bestemt interesse at spore hos aktieinvestorerne,” siger Erik Alhøj.