12.04.2021  |  Klima, miljø og energi

Elis’ kasserede tekstiler hjælper sundhedspersonale med at redde liv i Cameroun

Indhold fra partner Hvad er dette?

Mission Afrika sender snart 200 kg af Elis’ kasserede tøj og linned på en lang rejse til fattige hospitaler og sundhedsklinikker i Cameroun. Det er miljøvenligt, at tekstilerne får et nyt liv – og i Afrika kan tekstilerne hjælpe med at redde menneskeliv.

Snart kan kvinder føde på rent linned i stedet for papstykker

De fleste kender nok Mission Afrika bedst for deres genbrugsbutikker – men en stor del af organisationens frivillige arbejde sker ude i felten, hvor de forbedrer levevilkårene for nogle af verdens mest fattige. Merete Værge og Marianne Kiilerich er pensionerede sygeplejersker og frivillige for Mission Afrika – og for få år siden rejste de to danske sygeplejersker 3 uger til den nordlige del af Cameroun for at udarbejde en sundhedsrapport over, hvordan Mission Afrika bedst kan hjælpe flere trængte hospitaler og sundhedsklinikker. De så straks, at de udover lægeudstyr havde et alvorligt behov for tekstiler for at forbedre hygiejnen. Derfor har Elis nu lavet et fremadrettet CSR-partnerskab med Mission Afrika, hvor Elis løbende vil forsyne hospitaler og sundhedsklinikker i Cameroun – og på sigt evt. andre steder i Afrika – med de tekstiler, som de har behov for.

"Jeg vil aldrig glemme det syn, der mødte os i Cameroun. Læger og sygeplejersker stod med tårer i øjnene og sagde: ”Hjælp os, så vi kan hjælpe vores patienter”. De havde næsten intet at gøre godt med – lægerne og andet sundhedspersonale arbejdede i deres eget tøj, som de havde taget på hjemmefra, og det blev nok ikke skiftet i løbet af dagen. Et sted skulle personalet gå 300-400 meter for at hente vand til patienterne, og de kvinder, der fødte på hospitalerne, lå nogle steder på papstykker. Så det vil gøre en kæmpe forskel, når hospitalerne og sundhedsklinikkerne får en masse professionelle kitler og sengelinned fra Elis”, siger Merete Værge.

Rene tekstiler forebygger smittespredning

For nogle år siden samlede Elis også tekstiler ind til Mission Afrika – og ved det seneste besøg i Cameroun havde Merete og Marianne nogle af virksomhedens kasserede uniformer med i kufferterne, som blev modtaget med stor taknemmelighed. For få uger siden afhentede Merete mere end 200 kg kasserede kitler, bukser, skjorter, håndklæder og sengelinned hos Elis, som også snart skal fragtes hele vejen til hospitalerne og sundhedsklinikkerne i Cameroun.

For patienterne betyder Elis’ donation af tekstiler, at de fremover kan ligge på rene tekstiler, når de skal føde, opereres eller behandles. Læger, sygeplejersker og jordemødre får nu flere sæt tøj og kitler, så de kan skifte oftere og undgå at overføre smitte, bakterier eller infektioner som f.eks. stafylokokker fra den ene patient til den anden – og det kan i sidste ende være med til at redde liv. Vores udsendte læge fra Mission Afrika har hjulpet det sted, der før manglede vand, med at få en vandpumpe – så nu kan de også vaske alle de tekstiler, som de snart vil få fra Elis. Det er virkelig en fantastisk gave, Elis har givet dem”, siger Merete Værge.

Godt for miljøet og arbejdsglæden

Elis har som mål, at virksomheden skal have 100 % cirkulære tekstiler i 2030 – og Elis donerer bl.a. deres kasserede tekstiler til flere godgørende og bæredygtige formål, så de får et længere liv. Det fremmer virksomhedens indsats for FN’s verdensmål nr. 12: ”Ansvarligt forbrug og produktion”, og det sparer miljøet for tekstilaffald og ressourceforbruget til at producere nye tekstiler. Samtidig spreder Elis’ CSR-projekter stolthed, sammenhold og arbejdsglæde blandt virksomhedens medarbejdere – dét mærkede Elis’ QA Manager Lisbeth Linde også, da hun for nylig opfordrede sine kollegaer til at samle de over 200 kg kasserede tekstiler, Mission Afrika havde brug for.

Historien om de danske sygeplejerskers oplevelser i Cameroun gik lige i hjertet på både mig og mine kollegaer. Fattigdom i Afrika er desværre et velkendt problem – og her stod vi pludselig med en håndgribelig chance for at gøre noget ved det selv som en del af vores daglige arbejde. Vi udlejer og vasker arbejdstøj og linned for bl.a. hjemmeplejen og fødevareindustrien, som har høje kvalitetskrav til deres tekstiler – og når tekstilerne får f.eks. ufjernelige pletter, må vi løbende kassere dem til trods for, at de er bakteriologisk rene. Det er da en smuk tanke, at de kasserede tekstiler nu kan gøre en forskel i Afrika – i stedet for at ende på forbrændingen. Da jeg fortalte mine kollegaer i vores afdelinger i Aarhus, Aalborg og Kolding om det, gik der kun et par dage – så var alt samlet fra vores lagre og klar til, at Merete kunne afhente det”, siger Lisbeth Linde.

Elis har også doneret over 9.590 kasserede tekstiler til Kirkens Korshær, som bl.a. skal uddeles i varmestuer og sælges i genbrugsbutikker. Læs mere her


Om Mission Afrika:

  • Mission Afrika arbejder for at forbedre levevilkårene for nogle af verdens fattigste mennesker.
  • Organisationen samarbejder med partnere i Afrika og Danmark om flere end 70 kirkelige og sociale projekter indenfor bl.a. uddannelse, sundhed, kristen formidling og selvforsørgelse.
  • I Danmark har Mission Afrika mere end 60 genbrugsbutikker og 1.700 frivillige.

Læs mere her

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere