24.09.2021 | Medarbejder
Elis vil have de bedste ledere, så medarbejderne trives og bliver længe hos virksomheden
Indhold fra partner Hvad er dette?
Elis (tidl. Berendsen) har som vision at blive kåret som Danmarks bedste arbejdsplads senest i 2030. Det kræver dygtige ledere, der driver medarbejdernes trivsel ud fra virksomhedens fælles værdier. Derfor kommer alle ledere på Elis’ Leder DNA-uddannelse.
Elis’ medarbejderanciennitet på 10 år signalerer, at virksomheden allerede har høj arbejdsglæde og et stærkt sammenhold. Men da Elis’ medarbejdertilfredshedsundersøgelse har afdækket et udviklingspotentiale hos lederne, har Elis igangsat det mest ambitiøse lederuddannelsesprogram i virksomhedens historie. Målet er, at samtlige af virksomhedens ledere skal gennemføre Elis’ Leder DNA-uddannelse – fra den øverste direktion og ned til de ledere, der står med det daglige ansvar for medarbejderne, så ledernes udvikling understøttes optimalt på tværs af organisationen og i sidste ende kan mærkes af dem, der håndterer vasketøjet på Elis’ landsdækkende vaskerier. Elis’ administrerende direktør Henrik Luxhøj fortæller:
”For at nå vores vision om at have Danmarks bedste arbejdsplads senest i 2030 skal vi have Danmarks bedste ledere, der kan motivere vores mangfoldige medarbejdere med interesse for, hvem de er, og hvad der skaber trivsel, tryghed og arbejdsglæde hos dem hver især. Vi har brug for et fælles sprog for, hvad gode lederkvaliteter er for os, og hvordan vi i fællesskab skal lede medarbejderne ud fra en ramme af Elis’ stærke kultur og værdier. Derfor har vi fastsat 6 Elis lederkompetencer: Empatisk, Anerkendende, Nysgerrig, Proaktiv, Vedholdende og Helhedsorienteret, som vi mener er afgørende for, at vores medarbejdere hver dag kan gå glade på arbejde og tage ansvar for at skabe gode resultater for vores kunder og forretningen”, siger Henrik Luxhøj og fortsætter:
”Meningen er ikke at få ensartede ledere, men alle vores ledere skal kunne reflektere over deres egen adfærd og indvirkning på forskellige medarbejdere. Derfor har hver leder også gennemført en individuel personlighedsanalyse, som afdækker deres naturlige styrker og uudnyttede potentiale indenfor Elis’ 6 lederkompetencer – og som en del af uddannelsen bliver de sat i læringsteams med andre Elis-ledere, der har modsatte personlighedsprofiler end dem, så de både under og efter uddannelsen kan sparre med hinanden.”
Fokus på medarbejdernes behov
Elis igangsatte Leder DNA-uddannelsen i starten af 2020, og på trods af de efterfølgende måneders corona-hjemsendelser og restriktioner på at mødes fysisk er Elis nået langt med at få alle virksomhedens over 100 ledere på Leder DNA-uddannelse. Alle i direktionen samt afdelings- og stabschefer har gennemført uddannelsen, og turen er nu kommet til mellemlederne med det direkte medarbejderansvar – en af dem er Camilla Sauer, der er produktionschef hos Elis’ vaskeri i Holbæk.
”Det er fantastisk at være i en virksomhed med en så klar strategisk retning for, hvordan vi skal lede medarbejderne – især fordi Leder DNA-uddannelsen sætter fokus på, at vi ved at anerkende og vise empati for medarbejderne kan skabe samme profit og derudover øget arbejdsglæde og lyst hos medarbejderne til selv at drive opgaverne fremad. Leder DNA-uddannelsen nedbryder siloer og knytter os ledere sammen, fordi samtlige ledere deltager og får et fælles udgangspunkt for, hvordan vi sikrer trivsel og spiller medarbejderne bedre – uanset hvilken funktion vi har som ledere, hvilken afdeling vi sidder i, og hvilket hierarkisk niveau vi er på”, siger Camilla Sauer og fortsætter:
”Normalt bruger ledere ikke hinanden så meget i hverdagen – de har mere fokus på at udvikle deres medarbejdere end på at udvikle hinanden. Men nu hvor vi er blevet sat sammen i vores Leder DNA-læringsteams, bruger vi hinanden rigtig meget; På Leder DNA-modulerne laver vi rollespil og taler åbent med hinanden om vores personlighedsprofiler, styrker og udviklingsområder – og når vi i hverdagen skal håndtere en svær medarbejdersituation, ringer vi nu til hinanden for at få gode råd fra ligesindede med andre personlighedsprofiler og styrker end os selv. Uddannelsen har gjort mig mere tryg og reflekteret i alle aspekter af min lederrolle – jeg har fået konkrete værktøjer til at gå mere åbent og nærværende ind i de medarbejdersituationer, jeg før var tilbageholdende overfor, og jeg er blevet mere opmærksom på at lede mine medarbejdere forskelligt ud fra deres individuelle behov”.
Tid til at reflektere over ledelse
Anders Borregaard er produktionschef hos Elis’ vaskeri i Svendborg, og for ham har det også gjort en stor forskel at komme lidt væk fra hverdagen og få talt om god ledelse.
”I hverdagen går det hurtigt, og den ene opgave tager den anden – men på Leder DNA-uddannelsen blev vi alle bedt om at lægge mobilerne væk fra starten, så vi kunne være til stede. Og på kort tid fik vi skabt den fortrolighed med hinanden, der er nødvendig for, at man kan diskutere så personlige ting som, hvad der gør én til det menneske og den leder, man nu engang er. Jeg er selv ret ny her i organisationen, så jeg er rigtig glad for det fortrolige netværk, jeg pludselig har fået i mit læringsteam”, siger Anders Borregaard og fortsætter:
”Jeg ser selv mine medarbejdere som ligeværdige kollegaer og vil være en leder, der er i øjenhøjde, og derfor passer Elis’ værdier naturligt til mig. Men efter uddannelsen reflekterer jeg mere over min kommunikation i hverdagen. Der er flere, som har arbejdet her på vaskeriet i 10-20 år, og mange kan godt lide den tryghed, der ligger i, at vi hver uge når kundernes opgaver til tiden – derfor er jeg blevet mere synlig i min kommunikation om, at vi løbende når vores mål. Jeg har også lært at planlægge og styre min tid bedre, så jeg får mentalt overskud til at være mere til stede for mine kollegaer. Så for mig har uddannelsen været fantastisk, og jeg er ydmyg og glad over, at Elis investerer i min udvikling.”
Klima, miljø og energi

Elis’ medarbejdere sætter selv kursen for at skabe den bedste arbejdsplads for dem
Elis (tidl. Berendsen) vil være den arbejdsplads, som medarbejderne selv synes, er den bedste for dem. Derfor får medarbejderne også frihed til selv at finde på og vælge de trivselsfremmende idéer, som skal ud og leve i netop deres lokale Elis-afdelinger
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis udnævner nye ”Chevron”-produktionsmedarbejdere, der udlever virksomhedens værdier
Hos Elis (tidl. Berendsen) blev januar en fejringsmåned, da alle Elis’ nye ”Chevron”-produktionsmedarbejdere skulle udnævnes, hyldes og belønnes for at være rollemodeller.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis vil udvikle gode ledere for medarbejdere fra 50+ kulturelle baggrunde
Hvordan sikrer arbejdspladser, at lederne får kompetencer til at skabe tryghed, forståelse og trivsel blandt medarbejdere fra andre kulturer? Elis’ (tidl. Berendsen) medarbejdere kommer fra 50+ kulturer, og lederne trænes i multikulturel kommunikation.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Södra med OnceMore® genanvender Elis’ tekstiler til at skabe nye tekstilråvarer
I 2022 genanvendte Södra 66 tons af Elis' (tidl. Berendsen) kasserede linned til at skabe råmaterialer, der kan bruges til at lave nye tekstiler. Nu fokuserer Elis og Södra på, hvordan de kan lukke cirklen for endnu flere tekstiler i fremtiden.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Vores flådestyringssystem baner vej for mere ansvarlig transport
Elis (tidl. Berendsen) stræber efter at opnå mere ansvarlig transport. Og Elis’ flådestyringssystem giver viden om, hvor Elis kan sætte optimalt ind for at mindske CO2-udledningen, køre mere sikkert på vejene og konvertere til grønne køretøjer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis’ ældre ansatte får rådgivning om at gå fra arbejdsliv til seniorliv
Hvordan kan virksomheder tage et medansvar for, at ældre ansatte får skabt sig den økonomiske sikkerhed, som de behøver i årene efter arbejdslivet? Hos Elis (tidl. Berendsen) har flere +60-årige medarbejdere i denne måned deltaget i et seniorseminar.
Indhold fra partner