Emissionsfrie arbejdsmaskiner: Nyt værktøj hjælper kommuner med at dokumentere klimagevinster

Et nyt beregningsværktøj gør det muligt for kommuner at dokumentere klimagevinster, når maskiner i bygge- og anlægsprojekter omstilles fra diesel til el. KL og CO-PI har udviklet værktøjet, der nu stilles gratis til rådighed for landets kommuner.

Foto: Via Ritzau

11.09.2024

CSR.dk

Kommunerne får nu en praktisk løsning til at tydeliggøre deres indsats for at reducere CO2-udledninger ved overgangen til emissionsfrie arbejdsmaskiner. 

Værktøjet kan sikre en ensartet og gennemsigtig opgørelse af CO2-besparelsen ved omstilling til emissionsfrie arbejdsmaskiner, hvilket har manglet i tidligere opgørelser af udledninger lokalt i kommunerne. Derfor kan værktøjet bruges til at vise klimagevinsten i den enkelte kommune som virksomhed.

KL og CO-PI står bag udviklingen af beregneren, der dels består af et Excel-ark med vejledningstekst og et eksempel på en udbudstekst, der kan sikre, at der indhentes relevante udledningsdata fra entreprenører ved indgåelse af bygge- og anlægskontrakter.

→ Download og prøv det nye værktøj

Klimagevinsterne bliver synlige 

Værktøjet fungerer ved at tage højde for driftstimer og dieselbesparelser i forskellige maskinkategorier. Det kan hjælpe til med at gøre den grønne omstilling mere konkret og dokumenterbar. 

"Det nye værktøj gør det nemt for kommunerne at vise de faktiske klimagevinster ved emissionsfrie maskiner, som hidtil ikke har været synlige i de nuværende klimaregnskaber," siger Julie Leth, programchef i KL, og fortsætter:

"Kommunerne har brug for at kunne dokumentere de konkrete klimagevinster af at skifte til emissionsfrie maskiner. Vi kommer det et skridt nærmere med værktøjet, så kommunerne kan vise klimagevinsten for dem som virksomhed. Værktøjet vil hjælpe kommunerne med at vise klimagevinsten ved emissionsfrie arbejdsmaskiner," siger Julie Leth.

→ Læs mere om Klimaalliancen og KL's klimaindsatser (kl.dk)

Sådan virker det

Rent praktisk skal kommunerne indtaste maskinernes driftstimer, der giver et overblik over liter fortrængt diesel og udledninger fra både diesel og el.  

Der findes forskellige maskinkategorier, og i hver af dem kan man indtaste værdier for udledningen. Beregningsværktøjet omregner derefter hurtigt, hvad CO2-besparelserne er for maskintyperne.   

Christian Jentzsch, finansieringsspecialist i CO-PI, har været med til at udvikle værktøjet, og han fortæller, at det fra start har været et ønske at give de kommunale bygherrer en enkel måde at kunne se gevinsterne på, når der skal indgås kontrakter om materiel til projekterne:  

“Med beregningsværktøjet er kommunerne nu i stand til at synliggøre værdien af omstillingen til emissionsfrie arbejdsmaskiner på virksomhedsniveau," siger Christian Jentzsch, og fortæller, at det er CO-PI's erfaring fra skaleringsprocessen om emissionsfrie arbejdsmaskiner, at der er et aktuelt behov for at kunne få konkrete tal på besparelsen af emissioner ved overgangen fra diesel til el. 

Testet af fagfolk i kommunerne

Flere kommuner har deltaget i udviklingen af værktøjet og har testet det undervejs. I Frederiksberg Kommune er det klart opfattelsen, at beregningsværktøjet kan hjælpe med til at synliggøre CO2-gevinsterne ved at gå fra diesel til emissionsfrie maskiner. For der er udfordringer ved at vise besparelser, fortæller Marie Jørgensen, klima- og miljøchef, Frederiksberg Kommune.

"Det er en udfordring at vise de store CO2-besparelser, der er ved at skifte til emissionsfrie arbejdsmaskiner, men med CO-PI og KL’s værktøj får kommunerne muligheden for, på en simpel og overskuelig måde, at synliggøre de gevinster, der er ved at skifte. Det skaber en kæmpe værdi, når der skal prioriteres mellem maskiner og i forhold til at inspirere andre aktører til også at skifte til emissionsfrie arbejdsmaskiner," siger Marie Jørgensen.

En lang række kommuner er i fuld gang med at omstille fra diesel til el. Her er det vigtigt, at de kan stille krav til deres entreprenører om at anvende emissionsfrie arbejdsmaskiner, når de gennemfører kontrakter, fortæller Christian Jentzsch. 

"Vi har udarbejdet et enkelt og effektivt værktøj, som nemt kan implementeres og benyttes i praksis, da antal driftstimer fordelt på de forskellige maskinkategorier er det eneste data, du skal indhente fra din entreprenør. Og det er data, entreprenørerne nemt kan fremskaffe," siger Christian Jentzsch. 

CO2-reduktion og andre mærkbare gevinster

Hvis der lykkes at omstille til emissionsfrie maskiner på landsplan, vil det føre til positive gevinster for både klimaet og sundheden. Det viser en samfundsøkonomisk analyse fra CO-PI. 

Hvis alle arbejdsmaskiner – små som store – er eldrevne i 2028, vil CO2-udledningen blive reduceret med 3,4 mio. ton. Udover det kommer der gevinster i form af færre sygedage, hospitalsindlæggelser og dødsfald. 

Mindre luftforurening kan betyde 15 færre tilfælde af for tidlig død over ti år, viser en analyse, CO-PI fik foretaget i 2023. 

→ Download og læs 'Gevinster ved emissionsfrie arbejdsmaskiner'

Beregninger kan skabe incitament til hurtigere omstilling

Beregningsværktøjet er blevet til i et tæt samarbejde mellem CO-PI og KL i regi af skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie maskiner'. 

Her arbejder 20 offentlige bygherrer, herunder alle de største kommuner, sammen med leverandørerne for at skabe forudsætningerne for en fuldstændig omstilling til emissionsfrie maskiner på byggepladserne.

Fakta: Skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'

Skaleringsprocessen – en ny metode indført af CO-PI – er et tværoffentligt samarbejde, hvor flere offentlige organisationer går sammen om en fælles udfordring, så det bliver mere attraktivt for private virksomheder at udvikle nye løsninger.

Bygherrerne i skaleringsprocessen ønsker med samarbejdet at sætte skub i serieproduktionen af eldrevne maskiner ved at gå sammen og sætte volumen på efterspørgslen af eldrevne maskiner i alle størrelser og kategorier.

Det åbne partnerskab optager løbende flere deltagere.

De offentlige bygherrer, der aktuelt deltager er: 

  • Københavns Kommune
  • Aalborg Kommune
  • Aarhus Kommune
  • Frederiksberg Kommune
  • Middelfart Kommune
  • Slagelse Kommune
  • Rudersdal Kommune
  • Esbjerg Kommune
  • Odense Kommune
  • HOFOR
  • Region Hovedstaden
  • Metroselskabet og Hovedstadens Letbane
  • Vejdirektoratet
  • DSB
  • Sund & Bælt
  • Novafos
  • Aarhus Vand
  • Aarhus Havn
  • Aalborg Forsyning
  • Kildedal By
     

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V