En bæredygtig fremtid med Ege Carpets

Med en ny bæredygtighedsstrategi har Ege Carpets skiftet fokus, så kerneforretningen skal bruges til at skabe en bæredygtig fremtid. Læs her hvordan virksomheden gennem fire nye 2030-mål vil sikre netop det.

Morten Skibsted, Senior Director.

23.10.2019

Sponseret

Mette Frydensbjerg Jacobsen, egetæpper a/s

På Ege Carpets har bæredygtighed længe været en del af dagsordenen. I mere end 20 år har tæppeproducenten arbejdet på at løse udfordringerne med miljøpåvirkninger, materialeforbrug og udledninger fra deres produktion. Ambitiøse mål om 50% reduktion af CO2-udledning, 100% fornybar energi og cirkulær økonomi med Cradle to Cradle er nået. Derfor er det tid til at hæve barren.

Senior Director Morten Skibsted fortæller om den nye ambitiøse strategi: ”Vi har længe arbejdet med bæredygtige initiativer i Ege Carpets, men vi anerkender nu behovet for at kigge ud over egne vægge. Spørgsmålet er, hvordan vi – ved hjælp af vores kerneforretning, som er tæpper – kan bidrage aktivt til en bæredygtig verden i fremtiden. Det har vi defineret et svar på - og det er blevet til vores nye bæredygtighedsstrategi.”

Zero-missioner rækker ikke langt nok

Mange virksomheder arbejder med zero-missioner og 2050-planer. Det er slet ikke ambitiøst nok for Ege Carpets. For mens den slags planer er med til at stoppe den negative udvikling, booster de ikke et positivt bidrag til fremtiden. Samtidig er der ikke råd til at vente til 2050. Ifølge FNs Verdensmål, som Ege Carpets har dedikeret sit arbejde til, skal der ske seriøse ændringer inden 2030. Deres svar på udfordringen er derfor fire nye 2030-mål:
• Waste to Ressource
• Sustainable Carpets
• Closing the Loop
• Net Carbon Positive

Waste to Resource handler, ifølge CSR Manager Dorthe Aaboe Kallestrup, om at holde værdifulde materialer i cirkulation. 32% af tæpperne fra Ege Carpets er allerede produceret af garn af regenererede materialer, og samtlige tæppefliser leveres med en filtbagside af brugte plastikflasker, men det er slet ikke nok. ”Et tæppe består af mere end 200 forskellige råmaterialer, og vi skal kigge på dem alle sammen”, forklarer hun. ”Målet er, at i 2030 skal alle vores tæpper produceres af garner, der er genanvendte eller fornybare og 75% af de samlede råvarer i tæppet skal stamme fra genanvendte materialer. Samtidig skal alt affald fra vores fabrikker kunne genbruges, genanvendes eller komposteres. På den måde transformerer vi affald til en ressource i fremtiden.”

Cirkulære processer vejen frem

Den cirkulære dagsorden er en vigtig del af den nye strategi, der i høj grad baseres på
principperne fra Cradle to Cradle. Allerede ved udgangen af 2019 vil Ege Carpets have alle sine tæpper Cradle to Cradle-certificeret, og senest i 2030 skal tæpperne være på højeste niveau indenfor den krævende produktstandard. ”Det virker i dag næsten umuligt at opnå Platin-niveau indenfor Cradle to Cradle, der bl.a. metodisk analyserer materialesundheden helt ned til 0,01%. Det er en væsentligt dybere analyse end kendt fra de fleste andre produktmærkningsordninger. Ikke desto mindre er Platin-niveauet vores mål”, forklarer Dorthe Aaboe Kallestrup.

Én af de ting, der skal på plads indenfor de næste 10 år, er derfor udvikling af tæpper, hvor materialerne fortsat har værdi efter 10-15 års brug af tæppet. ”Størstedelen af brugte tæpper bliver i dag enten brændt eller i nogle lande sendt på deponi. I fremtiden skal tæpperne i stedet kunne adskilles og genanvendes på nye måder. Det kræver både udvikling af infrastruktur til indsamling af tæppeaffald, og udvikling af teknologi, der kan håndtere separationen af materialerne. Det samarbejder vi med leverandørerne om at finde løsninger på”, fortæller Dorthe Aaboe Kallestrup.

Partnerskaber en del af løsningen

Det er en blanding af egne initiativer, partnerskaber og den generelle samfundsudvikling, der skal i spil for at skabe en bæredygtig fremtid. Det gør sig også gældende for Ege Carpets’ mål om at blive Net Carbon Positive. ”Fornybar energi er ikke vores kernekompetence, men i fremtiden vil vi producere mere energi, end vi bruger. Det kræver massive investeringer, som skal ske i samarbejde med eksperter på området. Heldigvis har vi været Klimapartnere med Ørsted siden 2011, og det er årsagen til, at vi allerede nu dækker vores elforbrug med 100% fornybar energi og har reduceret vores CO2-udledninger med 53%”, siger Dorthe Aaboe Kallestrup.

Målet om at blive Net Carbon Positive indeholder også udfordringer, som Ege Carpets endnu ikke har løsningen på. ”Tæpperne produceres i Danmark, men de sælges globalt. Én af vores største klimaudfordringer ligger i fragt af tæpper ud til kunderne. Her er vi afhængige af den teknologiske udvikling, så vi i 2030 kan have 100% CO2-neutral transport”, siger Dorthe Aaboe Kallestrup. ”I mellemtiden kan vi arbejde med at ændre kundernes mindset i forhold til forventningen om, at alt skal leveres hurtigst muligt. Med længere leveringstid bliver der åbnet op for mindre klima-tunge transportløsninger.”

Fremtiden starter nu

Selvom der i praksis stadig er lang vej til 2030, starter arbejdet allerede nu. ”Fremtidens løsninger tager tid at udvikle, og i den kontekst er 10 år kun et blink med øjnene”, fortæller Group CSR Director Henrik Schmidt Hansen. ”Alle målene indebærer, at der arbejdes på mange niveauer. Bevægelsen starter i udvindingen af råvarerne og den måde vi designer og producerer produkterne på, men der må også nye samfundsstrukturer til og politisk handling nationalt og internationalt.”

Selvom den nye bæredygtighedsstrategi kan virke som en stor mundfuld, afskrækker det ikke Ege Carpets. De har før sat sig ambitiøse mål, som virkede uoverskuelige, men som de er lykkedes med ved hjælp af en dedikeret indsats. Ege Carpets håber, at strategien vil inspirere andre virksomheder til at følge trop.

Facts

Ege Carpets er én af Europas førende virksomheder indenfor design og produktion af
unikke gulvtæpper med respekt for mennesker og miljø. Virksomheden, der producerer omkring 6 mio. m2 tæpper årligt, arbejder systematisk med FN’s verdensmål (SDG’erne).

SDG 12: Ansvarligt forbrug og produktion
Gennem arbejdet med Cradle to Cradle og cirkulær økonomi i produkterne og
processerne bidrager Ege Carpets til udvikling af ansvarligt forbrug og produktion.

SDG 14: Livet i havet
Med et stigende fokus på at skabe tæpperne af genanvendte materialer, såsom brugte fiskenet og plastikflasker, sikrer Ege Carpets, at værdifulde materialer, der ellers ofte ender som affald i verdens have, holdes i cirkulation.

SDG 7: Bæredygtig energi
Store investeringer indenfor fornybare kilder betyder, at Ege Carpets er med til at sikre
større tilgængelighed af bæredygtig energi i verden. Fx har virksomhedens investeringer i bionaturgas sikret, at der nu er midler nok til at bygge endnu et bionaturgasanlæg i Danmark.

31.05.2023egetæpper a/s

Sponseret

Ege Carpets styrker ledelsen med ny global direktør for marketing, produkt og bæredygtighed

08.05.2023egetæpper a/s

Sponseret

Tæppegigant udskifter latexlim med genanvendt lim fra knuste bilruder

31.10.2022egetæpper a/s

Sponseret

Carpet can help reduce energy costs up to 13%

05.07.2022egetæpper a/s

Sponseret

Ege Carpets Bæredygtighedsrapport 2021/2022

13.06.2022egetæpper a/s

Sponseret

Why architects and designers should use cradle to cradle certified® products in sustainable interior projects

09.06.2022egetæpper a/s

Sponseret

How to understand an EPD and work around its pitfalls