En grønnere dansk finanssektor vokser frem

Finanssektoren er i gang med at sende penge i retning af grøn omstilling. Men hvor grønt er Finans Danmark og EU's definitioner ikke helt enige om.

20.05.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Resultaterne i Finans Danmarks Bæredygtighedsredegørelse 2023,  som udkom i sidste uge, viser, at finanssektoren allerede har indfriet sin egen forventning til finansiering af klimavenlige aktiviteter i 2030. Sektorens frivillige mål var således 700 mia. kroner i 2030, mens tallet for 2023 var 834 mia. kroner.  

Det er en stigning på 143 mia. kr. i forhold til 2022, en fordobling siden 2019 og svarer til 10,5 procent af penge- og realkreditinstitutternes balance. 

Finans Danmark tilskriver en stor andel af resultaterne i årets redegørelse de senere års intensiverede sektorindsats. Banker, investeringsfonde, realkreditinstitutter etc. har blandt andet investeret i grønt kompetenceløft til næsten samtlige medarbejdere, sektoren er gået sammen om at udvikle en CO2-model, der nu anvendes bredt i branchen, og via aktivt ejerskab, som skal forstås som dialog med virksomhederne, har sektoren bidraget til at understøtte virksomhedernes omstilling i en bæredygtig retning.    

En ikke nærmere bestemt andel af væksten i den samlede finansiering fra sektoren skyldes dog den generelle prisudvikling.   

Hvis man forestiller sig, at de mere end 800 mia. kroner suser rundt i innovationsmiljøer med blikket stift rettet mod nye processer, teknologier og samarbejdsformer i omstillingens navn, så tager man dog fejl. Den største finansieringspost er således 729 mia. kroner til boliglån i boliger i energiklasse A og B. 14 mia. kroner går til nul- eller lavemissionsbiler, mens 91 mia. kroner finansierer “øvrige klimavenlige aktiviteter”. 

EU ødelægger de flotte tal 

I 2024 skal penge- og realkreditinstitutter med over 500 ansatte også for første gang i 2024 offentliggøre deres “Green Asset Ratio" (GAR), som måler, hvor stor en andel af penge- og realkreditinstitutternes samlede udlån der ifølge EU-taksonomien går til grønne aktiviteter. Her benytter man 2022-tal. 

Med de kriterier falder andelen af de samlede investeringer fra 10,5 til 2,5 procent. Ifølge Finans Danmark fordi EU-taksonomien indebærer en betydelig smallere definition af, hvad der er bæredygtigt, og fordi datakvaliteten endnu er for dårlig, og at man ikke regner lån til SMV'er, der ikke er omfattet af EU's rapporteringskrav med. Derfor konkluderer Finans Danmark, at “GAR'en” ikke kan stå alene, men skal ses i en større sammenhæng, f.eks. sammen med de målepunkter, som de præsenterer i årets bæredygtighedsredegørelse.

Det kan f.eks. handle om, hvordan sektorens virksomheder arbejder med sine kunder om grøn omstilling. 

Reduktionsmål indbygget i investeringer og lån

Finans Danmark forklarer i redegørelsen, at der er behov for en omfattende omstilling hos finanssektorens kunder og de virksomheder, som bankerne finansierer og investerer i. De peger på, at banker og kapitalforvaltere  i kraft af den daglige kontakt med deres kunder har mulighed for at understøtte virksomhederne og boligejerne i at træffe grønnere valg. Derfor har banker og kapitalforvaltere også sat drivhusgasreduktionsmål for store dele af bankernes udlån og investeringer på kundernes vegne: 80 procent af bankernes investeringer og 61 procent af udlånet er i 2023 omfattet af reduktionsmål for udledninger af drivhusgasser. 

”Selv om vi som sektor står for en meget lille del af den samlede udledning af drivhusgasser i Danmark, har vi som investor og långiver en mulighed for og en ambition om at bidrage til, at fremtiden bliver grønnere. Med reduktionsmål for udlån og investeringer har finanssektoren forpligtet sig til at understøtte den bæredygtige omstilling, som deres kunder i de kommende år skal igennem, ” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark, og fortsætter: 

”På kreditsiden har fokus i første omgang været på at fastsætte reduktionsmål for erhvervskunder inden for sektorerne shipping, transport, landbrug, energiforsyning og erhvervsejendomme, hvor udledningen eller intensiteten er størst. Forventningen er dog, at flere og flere områder og virksomheder vil blive omfattet af reduktionsmålene i takt med, at bankerne vil få bedre klimadata fra virksomhederne om deres klimaaftryk. Det vigtigste er, at vi har taget de første ambitiøse skridt – og det vil komme hele samfundet til gode!” 

- EHS

Bæredygtighedsredegørelsen 2023 fra Finans Danmark viser et samlet billede af finanssektorens indsats i 2023.. Foto: FinansDanmark

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025Valified

Sponseret

Digitalt værktøj gør det nemt at lægge en ESG-omstillingsplan

11.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Ny undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Årets rapporteringsperiode for Communication on Progress er åben

09.04.2025Verarca

Sponseret

Dansk softwareløsning giver WeMarket klar indsigt i CO2-udledning år for år

07.04.2025CSR.dk

Sådan bliver omnibus en succes for Danmark

07.04.2025CABI

Sponseret

Lempede ESG-krav fjerner ikke behovet for socialt fokus

04.04.2025CSR.dk

Sidste forhindring for udsættelse af CSRD ryddet af vejen

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle