18.06.2020 | Strategi & ledelse
En hyldest til Lise Kingo: Farvel til en leder i særklasse
Indhold fra partner Hvad er dette?
Efter fem år i spidsen for FN’s Global Compact takker danske Lise Kingo af som direktør. Vi siger farvel til en stærk leder, som formåede at samle organisationen med lokale netværk i hele verden om et formål: at skabe en bedre verden.
Lise Kingo (i midten), sammen med tidligere udviklingsminister Ulla Tørnæs (tv) og Sara Krüger Falk (th)
Der havde længe været mange gisninger om, hvem FN’s Global Compacts nye leder skulle være. Men til en reception for lokale netværk i 2015 blev det klart for mig, da jeg gennem rummet så Mads Øvlisen smile indforstået til mig (daværende bestyrelsesmedlem i Global Compact og tidligere direktør i Novo Nordisk): den nye direktør for FN’s Global Compact, verdens største initiativ for ansvarlig forretning, og dermed en topleder i FN-systemet skulle være dansk og kvinde – nemlig Lise Kingo. Selvom national stolthed ikke er en følelse, jeg ofte bekender mig til, må jeg indrømme, at jeg blev utrolig stolt. Ikke blot på Danmarks vegne, men også på vores globale initiativs vegne.
For jeg vidste hvor Lise kom fra. Jeg var bekendt med hendes ihærdige, mangeårige og ikke mindst succesrige indsats i Novo Nordisk for at sætte bæredygtighed øverst på dagsordenen. Jeg vidste, at Lise havde en dyb indsigt i de udfordringer verden står overfor og det ansvar, der påhviler den private sektor. Men lige så vigtigt, at hun havde forståelsen og empatien for de virksomheder (og ikke mindst de individuelle medarbejdere i virksomhederne), der dagligt kæmper med at få samfundsansvar og forretning til at gå op i en højere enhed.
Kunsten at samle en global organisation
Lise efterlader sig et kæmpe aftryk og indtryk som direktør for FN’s Global Compact. Med afsæt i Global Compacts 10 Principper og de 17 verdensmål formåede hun på få år at transformere hele organisationen og ændre virksomhedernes syn på samfundsansvar.
I 2016 introducerede Lise og hendes team den globale kampagne ’Making Global Goals Local Business’ for at integrere verdensmålene på globalt plan i samarbejde med de lokale netværk. Hun var sikker på, at argumentet om, at man kan skabe en god forretning ved at bidrage til verdensmålene, ville stå stærkt hos virksomhederne. Og hun havde ret. I dag har virksomheder verden over taget de 17 mål til sig, og det er blandt andet takket være Lises indsats.
Lise bør især huskes for sin evne til at samle Global Compact på tværs af grænser. Med visionen ”Ét samlet Global Compact”, har hun sikret en større involvering af de lokale netværk i Global Compacts strategiske arbejde ved blandt andet at styrke den online kommunikation med netværkene og lancere lokalt forankrede initiativer som for eksempel Young SDG Innovators Programme. Det har styrket de lokale netværk og skabt en fælles identitet og retning for hele initiativet. Det er meget beundringsværdig taget i betragtning, at der findes over 70 lokale netværk globalt og ikke mindst fordi alle netværk var udsprunget lokalt uden et fælles udgangspunkt og formål.
Opbygningen af en global bevægelse
Hos Global Compact Network Denmark har Lises ledelse også haft stor betydning. Lise har været med til at sætte skub i samfundsansvaret i danske virksomheder og har for alvor fået sat Danmark på den internationale bæredygtighedsdagsorden, som bannerfører for øget virksomhedsansvar.
Læs hele hyldesten på Global Compact Network Denmarks hjemmeside
Strategi & ledelse

Danske virksomheder blandt verdens bedste til at sætte ambitiøse klimamål
Virksomheder i Danmark indtager en førerposition, når det gælder om at sætte klimamål gennem det internationale initiativ Science Based Targets (SBTi). Alene C25-virksomhederne vil frem mod 2030 reducere med hvad der svarer til fire gange Danmarks årlige udledninger. Det viser en rapport fra Global Compact Network Denmark udgivet i dag.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

LGBTQI+ inklusion i danske virksomheder – fra gode intentioner til konkret handling
Den kommende weekend stråler Københavns bygninger med regnbueflag, og byens gader vil runge af musik og koret af tusinder af festglade mennesker. Det er dog samtidig en god anledning til at kigge indad i jeres egen virksomhed.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Danske virksomheder i opfordring til danske politikere
12 markante virksomheder sender en klar opfordring til de danske politikere: Vi må stå sammen for at sikre vores fælles fremtid
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Global Compact Network Denmark har fået ny bestyrelse
Årets generalforsamling bød på valg af seks bestyrelsesposter, en præsentation af den nye globale strategi samt et indlæg fra Global Compact Network Denmarks søsternetværk i Ukraine.
Indhold fra partner
Kommunikation

Ti virksomheder udmærker sig til SMV COP-listen 2022
SMV COP-listen 2022 er nu offentliggjort - i år har hele ti virksomheder kvalificeret sig. Listen markerer de bedste bæredygtighedsrapporter i SMV-segmentet og står som inspiration for andre virksomheders arbejde med rapportering på samfundsansvar.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Indstil jeres COP-rapport til SMV COP 2022
Repræsenterer du en mindre eller mellemstor virksomhed og mener du, at I har udarbejdet en god Communication on Progress (CoP)-rapport præget af fremdrift? Så har I nu muligheden for at inspirere og motivere andre SMV’ers rapporteringsarbejde.
Indhold fra partner