En liter økologisk mælk = 200 liter pesticidfrit vand

Inspireret af Energy Camp afholdt vandsektoren i 2007 for første gang Vand Camp, som deltagerne siden har arbejdet videre med. Resultaterne blev præsenteret på et møde den 24. april.

Et af Vand Camp 2007's resultater var vedtagelsen af Vandets Grundlov..

30.05.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Fem projektgrupper har siden efteråret 2007 arbejdet med en yderligere konkretisering af de ideer, der var oppe at vende i forbindelse med Vand Camp 2007. Fælles for projekterne, som skal sikre sundt vand i 2030, er ønsket om bedre muligheder for at beskytte grundvandet, om nødvendigt gennem ekspropriation. Steen Gade var inviteret for at kommentere projekterne.

Aktiv beskyttelse
”I dag kan vi se giftsprøjter direkte over vores kildepladser,” sagde Jens Andersen, KE-vand, som mente, at der er brug for en lovgivning, der giver vandselskaberne forkøbsret eller adgang til ekspropriation, hvis det skønnes nødvendigt.

”Som det er nu, kan vi indgå frivillige aftaler for at undgå sprøjtning, men det virker ikke,” konstaterede han.
Gruppen anbefalede desuden en statslig indsats for skovrejsning og anden beskyttelse af de boringsnære områder. De mente desuden, at kommunerne skal have ret til at opkræve penge til brug for en aktiv grundvandsbeskyttelse.

Dyrk vand
Dyrk vand-gruppen lå i forlængelse af denne tankegang. Her var fokus imidlertid et arbejde for flere økologiske landbrug. Og på dette punkt går det ikke den rigtige vej. Andelen af økologiske landbrug er svagt faldende og udgør kun fem procent af det samlede landbrugsareal.

Resultatet er en stigning i pesticidforbruget med 48.750 kg fra 2002-2006. I alt brugte landbruget i 2006 hele 3.212.000 kg pesticider. Begrundelsen for ønsket om mere økologisk landbrug er til at forstå. Ifølge gruppen resulterer en liter økologisk mælk til 200 liter rent drikkevand.

Gylle væk fra markerne
Med en fuld udbygning af biogasanlæg, kan vi ifølge gruppen IS Gylle spare vandmiljøet for 15 – 20.000 tons kvælstof, landmændene kan få en bedre gødning, og biogas kan bidrage til at nedbringe Danmarks udledning af CO2 med ca. tre procent. Forudsætningen er at al gylle anvendes til fremstilling af biogas.

Når det ikke i særligt omfang sker i dag, skyldes det ifølge gruppen, at en del anlæg kører dårligt, og biogas har derfor ikke fået den opmærksomhed, den fortjener. Ny teknologi betyder imidlertid, at udbyttet kan øges med 20-40 procent. Oven i købet er danske virksomheder – store og små - førende på området.

Installationer kan forringe kvaliteten
Også kvalitetstab i ledningsnet og installationer bliver betragtet som en hindring for sundt vand. En tredje gruppe har derfor set nærmere på installationerne lige fra vandværkets egne, over forsyningsnettet til forbrugernes rør og vandhaner.

”Vi skal fjerne svage led lige fra indvinding til vandglas,” sagde Tina Otterstrøm Jensen, Hørsholm kommune.
Hvad angår private installationer, omhandler det såvel materialer som varmt- og koldtvands-installationernes placering i forhold til hinanden.

I gruppens forslag indgår tilstandsrapporter, efteruddannelse af vvs’erne samt en indsats for at få forbrugerne med.

Rain Lab
Regnvand har hidtil været ’dømt ude’, men med et forslag om et nationalt for videncenter for regnvandsløsninger er der tilsyneladende en vending på vej. Videncentret skal ifølge forslaget formidle og igangsætte demonstrationsprojekter for regnvandsløsninger, der udnytter de store mængder regnvand i byerne og ser regnvand som en ressource i stedet for som et problem.

”Vi skal opsøge de virkelige interessenter, dem der har penge i klemme. KL har efterlyst værktøjer til håndtering af regnvand. Det kan vi byde ind med, men det er vigtigt, at vi får etableret demo-projekter,” lød det fra gruppen.

Et paradigmeskift i dansk miljøpolitik
Steen Gade, formand for Miljø- og Planlægningsudvalget, var inviteret til at give sin umiddelbare respons.

”Det er en rigtig god metode I har anvendt, den har gennem de senere år været brugt i på energiområdet med gode resultater, og affaldssektoren går med samme planer,” sagde han og roste resultaterne af arbejdet.
”Vi vil gerne gennemføre det, I siger, men der er én barriere, penge.”

”Dansk Miljøteknologi har bedt om etablering af de samme rammer for bedre vand som for klima. Vi står på hele miljøområdet overfor et paradigmeskifte – en helt ny miljøpolitik, hvor forebyggelse bliver det herskende princip,” sagde han.

På ét punkt levede Vand Camp dog ikke op til hans forventninger. ”Jeg havde forventet, at I ville sige, at borgerne skal have adgang til viden om, hvordan vandet i deres kommune ser ud.” Til gengæld var han positiv over for initiativet omkring brug af regnvand.

”Regnvand er et forsømt område, men klimaforandringerne og de store mængder af regnvand har genåbnet diskussionen,” sagde han.

Vand Camp igen i 2008
Som talsmand for styregruppen bag Vand Camp afsluttede DANVA’s adm. direktør, Carl-Emil Larsen med et løfte om en Vand Camp i 2008.

” Med Vand Camp viser vi, at vi allerede er i gang med at løse problemerne. Vi har holdt møder med Miljøministeren, med Miljø- og Planlægningsudvalget og med et hav af embedsmænd. Men med Vand Camp viser vi også, at vi er rigtig gode til at samarbejde. Samarbejde er blevet nøgleordet for, at vi kan sikre helhedsorienterede og bæredygtige løsninger. Vi vil gerne fortsætte arbejdet,” sagde han.
Vand Camp 2008 afholdes fra den 30.-31. oktober.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Nyt skridt mod et mere bæredygtigt EU – Due Diligence-direktiv godkendt af Europa-Parlamentet

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København