Massive energisparepotentialer i virksomhederne - 600 mio. kr. kan søges fra i dag

Danske virksomheder kan årligt spare klimaet for en million. ton CO2 og skære tre milliarder kroner af energiregningen gennem investeringer i energieffektivitet og elektrificering. I dag åbner en ny pulje for støtte til den type projekter.

01.11.2023

CSR.dk

Jagten på de grønne og økonomiske gevinster er formålet med Erhvervspuljen, der i dag åbner for ansøgninger i 2024. Der er i alt 640 mio. kr. i puljen.  I 2025 er der afsat 300 mio. kr., mens der i hvert af årene 2026 og 2027 er 200 mio. kr. at søge.

At der er store energisparepotentialer i danske virksomheder bekræftes af en ny rapport, som Viegand Maagøe har lavet. Analysen viser, at virksomhederne gennem investeringer med relativt korte tilbagebetalingstider kan:

  • Reducere energiforbruget i 2030 med 15-20 pct.
  • Skære 10 pct. af deres samlede energiregning på ca. 30 mia. kr.
  • Spare 1 mio. ton CO2 om året fra 2030 svarende til mere end fire gange den samlede CO2-udledning i alle kommunalt ejede bygninger.

Læs også: Energieffektivisering: Hvorfor halter indsatsen og hvor ligger løsningerne?

Erhvervspuljen er helt afgørende
SYNERGI-direktør Katrine Bjerre ser Erhvervspuljen som nøglen til at høste gevinsterne. Derfor foreslår SYNERGI, at puljen udvides, så også støtte til den vigtige energirådgivning særligt for SMV’erne, der ikke nødvendigvis har kompetencerne in-house til energioptimering, bliver en del af puljen.

Samtidig mener SYNERGI, at puljen skal holde sit niveau for 2024 og ikke beskæres markant fra 2025 og årene frem, som det lige nu ser ud til. Der er afsat 300 mio. kr. i 2025, mens der i hvert af årene 2026 og 2027 er 200 mio. kr. at søge.

At holde puljens størrelse er særlig nødvendigt, fordi det nye energieffektivitetsdirektiv dikterer, at Danmark nu skal spare dobbelt så meget på energien – fra tidligere 0,8 pct. af forbruget årligt til nu 1,5 pct. fra 2024 og frem mod 2030. Lige nu leverer Erhvervspuljen størstedelen af energibesparelserne til den nuværende energispareforpligtelse. Derfor hænger det ikke sammen at skære i den grønne støtte i en tid med øgede EU-krav, mener SYNERGIs direktør:

”Erhvervspuljen er blevet et stort aktiv i kampen mod energispild i virksomhederne. Evalueringer viser, at virksomhederne er glade for puljen, og efter den blev justeret for nogle børnesygdomme, er der kommet rigtig godt gang i søgningen og i energieffektiviseringerne. Derfor er det uhensigtsmæssigt, hvis den som planlagt bliver kraftigt beskåret fra 2025. Fastholder vi puljens nuværende omfang og udvider med muligheden for ekstern rådgivning – som, vi ved, ofte er afgørende for at indfri potentialerne - kan vi gøre danske virksomheder markant grønnere, mindske deres energiregning og dermed gøre dem mere konkurrencedygtige internationalt,” siger Katrine Bjerre.

COOP er et fremragende eksempel
2.600 tons CO2 og minimum 50 mio. kr. sparet – hvert år. Det er resultatet af de omfattende energirenoveringer, som COOP iværksatte sidste år med støtte fra Erhvervspuljen. Investeringerne gik bl.a. til konvertering fra olie- og gasopvarmning til el, intelligent lysstyring og genanvendelse af overskudsvarme. De grønne investeringer skete i den tid, hvor COOP som følge af energikrisen frygtede en elregning, der var op mod en halv mia. kr. større end sædvanligt.

Energichef i COOP, Nicki Børgesen, er meget tilfreds med investeringen og samspillet med Erhvervspuljen:

”Erhvervspuljen understøtter både vores egne ejede butikker og vores brugsforeninger med grønne og bæredygtige løsninger. Tilskud fra Erhvervspuljen investeres direkte i nye energibesparende tiltag - på den måde opnår vi de størst mulige CO2-reduktioner og langsigtede besparelser. Energitilskuddet er ikke bare en støtte, det er en investering i vores fælles fremtid.”

Læs også: Behov for nationale strategier og internationalt samarbejde

COOP’s energioptimeringsprojekter blev til med hjælp fra Nordic Green Solutions, der rådgiver virksomheder i deres grønne omstilling. Ifølge Nordic Green Solutions er der fortsat alt for mange virksomheder, der hver dag spilder store mængder energi og kan spare på driften, hvis de energioptimerede deres virksomhed – til gavn for både klimaregnskabet og den økonomiske bundlinje.

”Der er ingen tvivl om, at der fortsat er et enormt potentiale i at energieffektivisere og elektrificere driften i danske virksomheder. Dansk erhvervsliv vil rigtig gerne omstille sig og gøre som fx COOP – både af hensyn til klimaet, men også fordi et lavere energiforbrug styrker bundlinjen, konkurrenceevnen og generelt er den billigste måde at tage markedsandele på. Jeg håber og tror derfor på, at alle de nye erhvervspuljemidler kommer ud at arbejde til gavn for klimaet og vores virksomheder,” siger Johnny Ryser, der er adm. direktør i Nordic Green Solutions.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Energieffektivitet

På vejen til nul skal energieffektivitet levere op mod 40 procent af de nødvendige reduktioner. Alligevel lever disciplinen en stille tilværelse sammenlignet med investeringer i vedvarende energi og nye teknologier som PtX og carbon capture. Det vil CRS.dk lave om på med dette tema.

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Getting started on nature

Webinar 5: In this final webinar we will discuss how to prioritize topics and initiatives, how to set up governance structures to ensure success and what role collective action can have.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager. Spring Online Cohort. Starting April 2025

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting January 30th 2025.

Dato

10.04.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

DTU
Gå-hjem-møde
DTU Executive MBA Masterclass: Technology innovation - strategies and practice

Join us for an insightful Masterclass where you’ll gain invaluable perspectives from successful startup ventures and the dynamic tech scene at DTU. Explore the strategies of professional investors as they identify opportunities, manage risks, and maximize returns in high-tech startups.

Dato

10.04.2025

Tid

16:00

Sted

In person at DTU Lyngby Campus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J