08.08.2018  |  Klima, miljø og energi

Engelsk klub certificeret som verdens første CO2-neutrale fodboldklub

Den lille engelske fodboldklub Forest Green Rovers har som den første af sin slags i verden opnået en certificering som CO2-neutral af FN. Vedvarende energi og vegansk mad er blandt løsningerne.

På den sportslige front har engelske Forest Green Rovers aldrig opnået de helt store resultater siden grundlæggelsen i 1889. Først i sæsonen 2017/18 lykkedes det klubben fra byen Nailsworth i det sydvestlige England at komme ind i landets nationale ligasystem, da man rykkede op i League 2, den fjerdebedste række.

Læs også: Topansvarlig Superliga skaber glæde, men ikke overraskelse

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Uden for kridtstregerne er historien derimod en anden. I 2015 gik man således over til 100 procent vegansk mad, og sidste år blev klubben så verdens første (og stadig eneste) certificerede veganske sportsklub. Nu er en ny hæder i bæredygtighedskategorien så tilgået den lille forening.

FN har således anerkendt FGR som CO2-neutral, efter at klubben har tilsluttet sig UNFCCC Climate Neutral Now-initiativet frem mod sæsonen 2018/19, der netop er startet. Det skaber selvsagt glæde på og omkring hjemmebanen The Lawn, hvor man også håber, at skridtet kan inspirere større aktører i sportens verden.

”Det er virkelig en ære at være den første sportsklub til at blive certificeret som CO2-neutral af FN. Vi er en lille klub med store ambitioner, og det er fantastisk at vi kan arbejde sammen for at fremme bæredygtighedsdagsordenen på verdensplan”, siger formand Dale Vince og fortsætter:

”Det er fedt at være de første, men vi tror på, at det kun er et spørgsmål om tid for store drenge som Real Madrid, Manchester United og San Francisco 49ers (i den amerikanske NFL, red.) følger vores eksempel. Jeg ser personligt frem til at arbejde med FN for at sprede budskabet om miljøet gennem fodbold”.

Vedvarende energi og opsamlet regnvand
Dale Vince er en af de centrale figurer bag FGR’s grønne kurs. Da klubben var i alvorlige økonomiske problemer i 2010 kom han således ind og gjorde sin egen virksomhed, Ecotricity, til hovedsponsor, og startede på den måde den udvikling, der nu har nået et foreløbigt højdepunkt.

Det er således gennem netop Ecotricity at FGR henter den 100 procent vedvarende energi, som driver hele klubben, sammen med bl.a. solpaneler på taget af The Lawn (der i øvrigt ligger på vejen ’Another Way’). Selve banen på stadion er økologisk og bliver vandet med opsamlet regnvand, ligesom man har elektriske græsslåmaskiner og tilbyder stik til opladning af elbiler.

Derudover har man planer om et nyt stadion, Eco Park, med plads til 5.000 tilskuere, der – hvis FGR ellers får de nødvendige tilladelser på plads – skal opføres næsten udelukkende i træ.

Dale Vince talte på vegne af FGR ved COP23 i Bonn i november 2017, og var med til at diskutere, hvordan sport kan bruges til at vise folk, hvordan de rent praktisk kan leve mere bæredygtigt. Det skabte for alvor kontakten til FN, hvilket altså har ført til den nye certificering.

Et eksempel til inspiration
”For os er det fantastisk, vi er virkelig glade for at have Forest Green Rovers om bord, fordi det er et fremragende eksempel på de ting, du kan gøre rigtigt. Så at få klubben om bord betyder, at vi kan sende dette budskab til andre og potentielle deltagere”, siger UNFCCC’s programofficer for sustainable development mechanisms, Miguel Naranjo.

"Det smukke ved Forest Green Rovers er, at det er en lille organisation uden et massivt budget, som alligevel gør rigtig meget for at håndtere sit miljømæssige fodaftryk. Så hvis FGR kan gøre det, kan alle andre også”, tilføjer han.

Læs også: Sportsligt: Engelsk klub først til at give mandlige og kvindelige fodboldspillere ligeløn

Efter kun med nød og næppe at have overlevet i League 2 sidste år, har FGR åbnet den nye sæson med en udesejr på 4-1 over Grimsby, så hvem ved, måske bliver de gode bæredygtighedsresultater fulgt op af succes også på selve fodboldbanen.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere