Er det skadeligt at drikke vand fra engangs-plastikflasker?

Mange drikker vand fra engangs-plastikflasker. Men plastikken har betydning for vandets kvalitet.

Man hører så ofte, at plastik forurener verdenshavene, og derfor kan det virke lidt paradoksalt, at det vand, vi drikker herhjemme, ofte kommer fra en plastikflaske til engangsbrug.

Det mener Liza Andersen, Kommunikationschef i FM Mattsson Mora Group.

'Men er plastikken overhovedet skadelig for indholdet, og er der forskel på flaskerne?' spørger hun. 

Bedrelivsstil.dk har sat sig for at undersøge, hvor skadelige engangs-plastikflasker er for dets indhold, og hvilke flasker man burde drikke af i stedet.

Grænseværdier

Plastikflasker er fremstillet af en blanding kaldet polyethylen-tereftalat, også forkortet PET. Men hvad er det lige præcis?

PET er en polymer, som er en kemisk forbindelse, der ifølge flere undersøgelser, kan forurene vandet. Så det betyder, at når man drikker vand fra en af disse typer af plastbeholdere, kan det altså blive påvirket af PET-blandingen.

Men hvad er det så for nogle stoffer, som PET kan overføre til det vand, vi drikker, og hvor stor er sandsynligheden for, at det sker?

Ifølge Bedrelivsstil.dk er de stoffer, som PET kan overføre følgende: Antimon samt formaldehyd og acetaldehyd.

Det er dog vigtigt at huske på, at der er skrappe grænseværdier på dette område, så den mængde for eksempel antimon, som en PET-flaske må afgive ikke udgør sundhedsrisiko.

Sandsynligheden for, at flaskevandet er påvirket af stofferne, er heldigvis lille.

Sundhedsmyndighederne sørger for at sikre, at reglerne er opfyldt, og i almindelighed er koncentrationen af de skadelige stoffers udvaskning i din flaskevand meget lille.

Forholdsregler

For at sikre vandets kvalitet, er der nogle forholdsregler, man kan tage. 

For det første er det vigtigt ikke at genfylde flaskerne, efter de er tømt. Ifølge Bedrelivsstil.dk sker der nemlig det, at når en plastflaske tømmes, kan det akkumulere talrige svampe eller bakterier. Og hvis man genfylder den og drikker vandet, indtager man disse organismer, og det kan gøre en syg.

Derudover er det vigtigt ikke at udsætte plastikflasken for sollys. Når plastikken udsættes for varme overflader eller sollys, dannes der formaldehyd og acetaldehyd, som frigives. Det giver ikke blot vandet en dårlig smag, men kan også forårsage problemer som fordøjelsesbesvær.

'Den helt oplagte løsning er imidlertid at drikke postevand frem for flaskevand. Danmark har nemlig verdens bedste drikkevand,' siger Liza Andersen, Kommunikationschef i FM Mattsson Mora Group.

For nylig viste en undersøgelse fra Miljøstyrelsen, at det er helt fri for mikroplast. Postevand kan man altså uden problemer drikke, hvis man drikker det af en drikkedunk, der er beregnet til formålet – og husker at vaske den hver dag.

---

En version af denne artikel har været bragt på Vand Med Omtanke.

---

Fik du læst: Så ofte skal du vaske din drikkedunk.

31.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Varmt eller koldt vand til opvasken?

17.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Boligforening får kæmpe tilskud for at handle miljørigtigt

03.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Københavnske skoler i kamp mod vandspild

19.11.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

10 simple tips til at spare på vandet

05.11.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Bilvask er billigst i vaskehal

22.10.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Vandets holdbarhedsdato - bedst før om tusind år