23.08.2017  |  Samfund

Er du gammel nok?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Vi har alle et ansvar for at håndhæve aldersgrænserne ved salg og køb af varer. Det er på tide, at vi ændrer kulturen, så det bliver naturligt at spørge og blive spurgt om ID.

Hvornår er du sidst blevet spurgt om id? Det mest realistiske bud er nok, at det er et stykke tid siden.

-Jeg er jo heller ikke 18 år længere, tænker du måske. Men faktum er, at vi i Danmark ikke har en kultur, hvor det at spørge om id er en naturlig del af processen, når man køber alkohol, spil og tobak. Det er et problem, for det er ikke blevet lettere at gætte alderen på unge mennesker.

Forestil dig et klassebillede af en helt almindelig 2.g klasse anno 2017. Hvor mange af personerne på billedets alder vil du kunne gætte? Er de unge mennesker på billedet 16 eller 18 år?  En butik, restaurant eller et diskotek, der handler med alkohol, tobak eller spil har pligt til at spørge om gyldigt billed-id, hvis der er tvivl om kundens alder. Alligevel hører vi igen og igen om unge, der har kunne købe produkter, de ikke skal have fat i. Det er ikke okay.

Derfor har vi udviklet en løsning, der gør, at en undskyldning om, at man ikke har noget ID, er sat ud af spil. Det er en hjælp for detailhandlen og de unge, der nu rent faktisk kan bevise deres alder, og svare: ”Ja, jeg er gammel nok,” når de bliver spurgt. Det er også en løsning, som kan være med til at sætte fokus på, at der er aldersgrænser ved køb af forskellige produkter, og at man også som kunde har et ansvar for at legitimere sig, når man vil købe et af disse produkter.

Vi kalder løsningen Smart ID, fordi den er nem at have på sig. Smart ID kan være med til at sikre håndhævelse af aldersgrænserne, for spil, alkohol og tobak er ikke for børn. At unge ser ældre ud, er ingen undskyldning. Men vi må også erkende, at det ikke altid er lige let. Løsningen kan også være med til, at vi skaber en kultur, hvor de unge helt automatisk viser billed-id, når de køber produkter, der er behæftet med aldersgrænser. Præcis som vi alle viser vores gyldige billet, når vi møder en konduktør i toget.

Ikke alle 18-årige har kørekort, og passet er besværligt at have i lommen, så ”Jeg har glemt id” kan derfor være en reel og måske også bekvem undskyldning for mange. Smart ID er smart, fordi det er nemt, sikkert, tilgængeligt og gratis.

Kommer Smart ID til at løse alle problemer med at håndhæve aldersgrænser? Desværre nok ikke, men det er et skridt i den rigtige retning. Med Smart ID kommer køb og salg af produkter med aldersgrænser ind i den digitale tidsalder, der hvor de unge allerede er. Og hvis vi også kan få skabt en kultur blandt unge om at have ID parat, når de vil købe produkter med aldersgrænser, så er vi kommet langt.

Mere fra Danske Spil

Danske Spil

www.danskespil.dk

Ansvarlighed. Og åbenhed.Danske Spil tager løbende initiativ til en række CSR-tiltag. Væsentlige og velovervejede initiativer der skal sikre, at vi fortsat er den førende og ansvarlige udbyder af gode spiloplevelser til glæde for spillerne og til gavn for samfundet. Det er det, vi i Danske Spil er sat i verden for. I vores CSR-rapport og her på sitet belyser vi en række svære d…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere