28.01.2019  |  Klima, miljø og energi

Erhvervsparken GreenLab Skive går ind i afgørende fase

Indhold fra partner Hvad er dette?

Der blev taget hul på et nyt kapitel i Danmarks grønne omstilling, da Skive GreenLab Biogas tog første spadestik fredag den 25. januar. Biogasanlægget er et af omdrejningspunkterne for Danmarks første grønne energipark, hvor grønne teknologier sammen med el- og gasnettet fungerer som én energisymbiose.

En ny type erhvervspark er ved at se dagens lys. GreenLab Skive er navnet på den kommende erhvervspark, hvor forskellige typer af virksomheder inden for fremstilling af bl.a. biogas, sol- og vindenergi samt balancering af energisystemer kan teste og udvikle fremtidens, bæredygtige energiteknologier. Biogasanlægget, der er en central del af erhvervsparken, har netop haft første spadestik, og skal efter planen producere opgraderet biogas inden årets udgang.

”Skal vi nå vores miljø- og klimamål, er det helt nødvendigt, at vi bliver bedre til at udnytte de synergieffekter, der ligger i at omdanne landbrugets restprodukter til klimavenlig biogas. Samtidig vil vi kunne skabe en række grønne synergieffekter mellem de forskellige virksomheder, der deltager i energisymbiosen,” forklarer business manager ved E.ON, Michael Rønning Dalby.

Bag biogasanlægget, som har været undervejs i fire år, står en leverandørforening med omkring 70 landmænd, der bl.a. skal forsyne anlægget med husdyrgødning, og energiselskabet E.ON, som i forvejen har etableret og driver nogle af Danmarks største biogasanlæg. Sammen investeres der omkring 225 million kroner i anlægget, som også kommer til at behandle økologisk husdyrgødning og restprodukter.
Samtidig bidrager biogasanlægget til at nedbringe landbrugets klimaudledninger fra ubehandlet gødning. I dag udnyttes ca. 15 pct. af landbrugets husdyrgødning i et biogasanlæg. 

”Det kommende biogasanlæg vil kunne behandle store mængder gylle som landmændene efterfølgende får tilbage i en form, som gør det nemmere for afgrøderne at optage næring. På den måde gør vi noget godt for miljøet og styrker landmændenes konkurrenceevne,” siger Arne Bisgaard, formand for Greenlab Skive Biogas Leverandørselskab.

Fremtidens energisystem i fuld skala
Erhvervsparken GreenLab Skive er et led i Skive Kommunes klimastrategi, hvor kommunen er gået sammen med en række virksomheder for bl.a. at nå målet om at blive CO2-neutrale senest i 2029. Erhvervsparken bliver den første fuldskala energisymbiose, som balancerer energisystemet med varierende energiproduktion samt energilagring.

”GreenLab Skive bliver en rigtig interessant placering for virksomheder, som deler visionen om cirkulær økonomi og kan se værdien af at dele gevinsterne ved at deltage i samarbejde og fælleskab,” siger Steen Hintze, direktør på projektet, og understreger, at projektet bliver en guldgrube for forskere, der vil undersøge, hvordan de forskellige energiformer kan spille sammen.

Anlægget skal bl.a. bygges i samarbejde med store, lokale entreprenører og vil bidrage til omkring 50 lokale arbejdspladser.

Fakta om Skive GreenLab Biogas

  • Anlægget forventes at producere ca. 19 mio. m3 biogas, svarende til den naturgasmængde, der skal til for at opvarme ca. 8.300 parcelhuse.
  • Biogasanlægget er et fleksibelt anlæg, som kan behandle op til 500.000 ton husdyrgødning og restprodukter såsom halm, kartoffelpulp, mad- og industriaffald.
  • Biogasanlægget ejes 50-50 mellem det lokale GreenLab Skive Biogas Holding og energiselskabet E.ON Danmark. Anlægget er en investering på ca. 225 mio. kr.
  • Anlægget vil skabe ca. 50 arbejdspladser under etablering og ca. 10 permanente arbejdspladser.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere