ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Den opfattede vigtighed af ESG-data i forsyningskæden er markant stigende på tværs af små og store virksomheder og på tværs af brancher. Det gælder særligt for de store virksomheder, hvor det kommende CSRD-direktiv skubber på udviklingen. Det viser en undersøgelse fra SCM-dk Panelet, der er et samarbejde mellem SDU og CSR.dk's søstermedie scm.dk.

ESG i forsyningskæden er kommet for at blive. Det kan der ikke være tvivl om, når man læser resultaterne af mini-undersøgelsen af ESG fra SCM Panelet. Foto: 123rf.com.

21.03.2024

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

ESG er kommet for at blive. Det kan der ikke være tvivl om, når man læser resultaterne af mini-undersøgelsen af ESG. Svarene fra deltagere fra store virksomheder viser en vækst i den ’opfattede vigtighed af ESG-data’ fra 2,73 til 4,31 fra 2021 til 2024 og en vækst fra 2,3 til 3,45, se figur 1. Svarene er målt på en fem-punkts Likert-skala, hvor 1 er lig med ’i meget lav grad’, og 5 er lig med ’i meget høj grad’.

Læs den fulde rapport her.

Figur 1: Hvor vigtige er ESG-data for jeres virksomhed?. Foto: SCM Panelet

Men der er jo forskel på den ’opfattede vigtighed’ og så virkelighedens status i virksomhederne. Undersøgelsen har derfor spurgt ind til, hvor langt virksomhederne så er med at indføre ESG i dag. Figur 2 viser fire svarmuligheder, og svarene viser, at der er godt gang i implementeringen af ESG. Det gælder særligt de store virksomheder, hvor mere end halvdelen er i gang med ’forpligte ressourcer til ESG og implementere planer’. De mindre virksomheder er lidt bagude målt på fremdrift.

Figur 2: Hvor langt er I med ESG?. Foto: SCM Panelet

”Årsagen til de store virksomheders høje ESG-aktivitet kan skyldes dels, at de store virksomheder er mere udsat for lovgivningsmæssige krav og dels, at de har en større ressourcepulje end mindre virksomheder”, lyder det fra professor Jan Stentoft, Institut for Erhverv og Bæredygtighed på Syddansk Universitet.

Strategi og anvendelse af data
Der viser sig et lignende mønster, når undersøgelsen spørger ind til ESG-strategier. Respondenter fra store virksomheder svarer med et gennemsnit på 3,64 på spørgsmålet om, ’i hvilken grad har jeres virksomhed en klar strategi for ESG?’. Respondenter fra mindre virksomheder leverer et lidt lavere gennemsnit, nemlig 2,88.

Jan Stentoft kommenterer: ”Selvom 3,64 er over det, vi kalder ’den signifikante grænse på 3,5’ er der stadig forbedringsmuligheder. Det ser også ud til at gælde for SMV’erne, som ikke en gang opnår et gennemsnit svarende til ’i nogen grad’. Resultatet tyder på, at SMV’erne har et stykke arbejde foran sig med hensyn til at styrke strategien på ESG-området, hvis de ønsker at sikre den fortsatte konkurrencekraft”.

Når det handler om modenhed i anvendelse af ESG-data er der ligeledes godt gang i udviklingen. Undersøgelsen viser, at det igen og forventeligt er de store virksomheder, der er længst fremme. 36 procent af de store virksomheder svarer således, at ’de indsamler og analyserer ESG-data ved brug af software’, og at de ’i nogen grad’ gør brug af automatiserede løsninger. Det samme gør sig gældende for 15 procent af SMV’erne. 

Undersøgelsen viser også, at én ud af tre SMV’er slet ikke er begyndt at fokusere på ESG-data endnu, mens det samme tal er 0 procent for de store virksomheder.

Figur 3: Hvor er ansvaret for ESG-implementeringen placeret i jeres virksomhed?. Foto: SCM Panelet

Ansvaret er hos toppen for 40 %
Cirka 40 procent af virksomhederne har placeret ESG-ansvaret hos topledelsen, se figur 3. ”Det er et positivt, at virksomhederne hovedsageligt forankrer ansvaret for ESG i topledelsen på tværs af størrelse. Succes på området kræver nemlig topledelsens opmærksomhed for at sikre ressourcer og prioritering”, fortæller Jan Stentoft.

42 procent af de store virksomheder svarer, at ESG-ansvaret er placeret hos et bæredygtighedsteam; mens det kun gælder for 18 procent af SMV’erne. Jan Stentoft peger på, at forskellen formentlig skyldes manglende ressourcer hos SMV’erne og tilføjer: ”Ingen angiver, at ansvaret ligger hos supply chain organisationen, men cirka 9 procent svarer, at det ligger hos ’indkøb’. ESG er dog et ansvar for hele virksomheden, og en placering af ansvar kan sagtens være et ressourcespørgsmål. På den anden side har SMV’erne jo også kunder, som har krav om ESG, hvilket ’salg’ som de første typisk stifter bekendtskab med”.

Læs den fulde rapport her.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Skiftet fra -18 til -15 grader i den kolde forsyningskæde vinder opbakning

17.12.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer banebrydende strømbeskyttelsesteknologi til datacentre

Lille klassiker med stor betydning

13.12.2024Schneider Electric

Sponseret

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams