24.04.2015 | Strategi & ledelse
EU forbyder skadelige ftalater i elektronik efter dansk pres
EU har efter dansk pres forbudt fire ftalater, der ofte bliver anvendt i elektronik. Dermed er der udsigt til, at de fire ftalater kan blive udfaset helt af global elektronikproduktion.
Miljøminister Kirsten Brosbøl er glad for, at hverdagen for europæiske forbrugere nu bliver mere sikker. Foto: Miljøministeriet.
Efter dansk initiativ forbyder EU nu en række ftalater i elektronik fra 2019.
Det sker efter Miljøministeriet længe har kæmpet for færre ftalater i alle elektroniske produkter, samt en bebudet arbejdsindsats for at få ftalaterne forbudt i ikke blot elektronik, men i alle produkter.
Læs også: Brosbøl: Dansk teknologi kan løse verdens vandproblemer
Miljøminister Kirsten Brosbøl er tilfreds med indsatsen, og ser det som en glædelig ting for EUs over 500 millioner indbyggere.
Vi skal trygt kunne bruge mobiltelefonen eller el-tandbørsten uden at være bange for, at det skader vores helbred, siger hun og fortæller, at dansk viden også kommer til gavn for hele EU.
"Danmark er et af de lande, der er foran, når det gælder hormonforstyrrende stoffer, og vores viden kommer nu hele EU til gavn. Forbuddet mod de fire ftalater er det første afgørende skridt på vejen til at få stofferne væk, siger Kirsten Brosbøl.
Globalt påbud
De fire ftalater, der nu forbydes findes på stående fod i stort set al elektronik, der indeholder plastik. Herunder som blødgørere i plastikken til ledninger, i hårtørrere, mobiltelefoner, høretelefoner og computere.
Læs også: Pernille Blach Hansen er ny formand for grøn bestyrelse
Danmark har tidligere forsøgt sig med lovgivning på området, men har trukket et varslet forbud tilbage, da hver enkelt EU-land ikke må indføre nationale forbud, før EU selv har gransket det videnskabelige grundlag for et påbud.
Forbuddet er en del af EUs såkaldte RoHS-direktiv, der sandsynligvis kan betyde, at ftalaterne bliver udfaset i den globale produktion.
-JPN
Klima, miljø og energi

WWF: Danske pensionsselskaber bidrager til mere CO2
Danske pensionsselskaber investerer fortsat i verdens mest klimabelastende kulselskaber, viser ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden. Det er ærgerligt for miljøet men også for pengepungen.
Klima, miljø og energi

Goldman Sachs sætter pengene på grønt
Goldman Sachs afsætter et kolosalt beløb til grønne investeringer rundt om i verden og opdaterer egne miljøpolitikker.
Klima, miljø og energi

Europæiske vindmøller vil storme frem
Med COP21 lige om hjørnet, ruster den europæiske vindmøllesektor sig til at levere mere strøm fra vindmøller. Så meget at det svarer til 16 nye vindmøller hver dag i 15 år.
Klima, miljø og energi

Frankrig dropper dansk deltagelse ved vigtigt klimamøde
Danmark er blevet udelukket fra et formøde forud for klimatopmødet i Paris, COP21. Det bekymrer dog ikke regeringen.
Klima, miljø og energi

Grønne aktier boomer i Kina
Den kinsesiske femårsplan satser massivt på grøn teknologi. Det kan betyde et boom for grøn teknologi og cleantech.
Klima, miljø og energi

FSC vinder pris for bæredygtighed
FSC Danmark vinder fornem pris for at fremme bæredygtigt træindkøb i offentlige