24.04.2015  |  Strategi & ledelse

EU forbyder skadelige ftalater i elektronik efter dansk pres

EU har efter dansk pres forbudt fire ftalater, der ofte bliver anvendt i elektronik. Dermed er der udsigt til, at de fire ftalater kan blive udfaset helt af global elektronikproduktion.

Efter dansk initiativ forbyder EU nu en række ftalater i elektronik fra 2019.

Det sker efter Miljøministeriet længe har kæmpet for færre ftalater i alle elektroniske produkter, samt en bebudet arbejdsindsats for at få ftalaterne forbudt i ikke blot elektronik, men i alle produkter.

Læs også: Brosbøl: Dansk teknologi kan løse verdens vandproblemer

Miljøminister Kirsten Brosbøl er tilfreds med indsatsen, og ser det som en glædelig ting for EU’s over 500 millioner indbyggere.

”Vi skal trygt kunne bruge mobiltelefonen eller el-tandbørsten uden at være bange for, at det skader vores helbred”, siger hun og fortæller, at dansk viden også kommer til gavn for hele EU.

"Danmark er et af de lande, der er foran, når det gælder hormonforstyrrende stoffer, og vores viden kommer nu hele EU til gavn. Forbuddet mod de fire ftalater er det første afgørende skridt på vejen til at få stofferne væk”, siger Kirsten Brosbøl.

Globalt påbud
De fire ftalater, der nu forbydes findes på stående fod i stort set al elektronik, der indeholder plastik. Herunder som blødgørere i plastikken til ledninger, i hårtørrere, mobiltelefoner, høretelefoner og computere.

Læs også: Pernille Blach Hansen er ny formand for grøn bestyrelse

Danmark har tidligere forsøgt sig med lovgivning på området, men har trukket et varslet forbud tilbage, da hver enkelt EU-land ikke må indføre nationale forbud, før EU selv har gransket det videnskabelige grundlag for et påbud. 

Forbuddet er en del af EU’s såkaldte RoHS-direktiv, der sandsynligvis kan betyde, at ftalaterne bliver udfaset i den globale produktion. 

-JPN  

Mere fra Joacim

Joacim Præst Nielsen

Redaktionsassistent

Uddannelse: Journalist ved Danmarks Medie- & Journalisthøjskole 2011-2015 og Institut Hautes Études de Communication Sociale i Bruxelles. Kandidatstuderende ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet. Udlært som journalist ved Udenrigsministeriets Presseenhed, Dagbladet Børsen. Fokusområder: Internationale relationer, EU, erhvervsjournalistik og virksomheder i hans arbejds- og studi…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere