Få klager over uansvarlige virksomheder

Et år efter oprettelsen af Mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd har institutionen i alt modtaget fire klager. De er alle så useriøse, at de er blevet afvist øjeblikkeligt. En række NGO’er mener, at det er for besværligt at klage, men det afviser formanden for institutionen.

Mads Øvlisen, der er formand for Mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd, forventer at antallet af klager til institutionen vil stige det kommende år. Foto: Privat.

09.12.2013

CSR.dk

Det var under stor pressebevågenhed at Mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) blev etableret 1. november sidste år. Danmark fik et organ, som skal behandle sager om overtrædelser af OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder og sikre oprejsning til dem, der er blevet krænket af danske virksomheder.

Et år efter oprettelsen er medlemmerne af MKI dog ikke blevet stakåndede af at behandle indkomne klager. I alt fire klager er det blevet til, og alle er blevet afvist på et tidligt stadie, fordi de er mere eller mindre useriøse. For eksempel er en af klagerne indsendt af en kvinde, som mener, det er et brud på OECD’s retningslinjer, at hun er blevet fjernet fra et boligselskabs venteliste.

Formand for MKI Mads Øvlisen forklarer, at institutionen ikke på forhånd havde klare forventninger til antallet af klager, men han er dog overbevist om, at antallet vil stige efter en tilvænningsperiode.

Kort om MKI

  • Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd behandler sager om overtrædelser af OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder. Institutionen er OECD's kontaktpunkt i Danmark og skal udbrede kendskabet til retningslinjerne.
  • Mæglings- og Klageinstitutionen er en ikke-juridisk institution, hvor virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder kan løse uoverensstemmelser om overtrædelse af for eksempel menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder, internationale miljøstandarder og korruption.

”Hvis der ikke er kommet flere seriøse klager på samme tid næste år, så vil jeg være virkelig imponeret over, hvor godt danske virksomheder opfører sig”, siger Mads Øvlisen til Erhvervsmagasinet CSR.

Tidskrævende at klage
I et af referaterne fra MKI’s møder i foråret, fremgår det, at de danske NGOer finder det for resursekrævende at indsende en klage til MKI. Det er i hvert fald det svar, som 92-gruppen, der er en sammenslutning af NGO’er, har fået fra medlemmerne via en spørgeskemaundersøgelse.

Sanne Borges, der er chefkonsulent i Amnesty International og 92-gruppens repræsentant i Rådet for Samfundsansvar bekræfter, at 92-Gruppens medlemmer, finder det resursekrævende at klage til MKI.

”Det er resursekrævende for især mindre NGO’er at klage til MKI, og der er en skepsis blandt medlemmerne i forhold til, hvad der skal til for at dokumentere en klage. Vi har dog været i tæt dialog med MKI, og det virker som om, at institutionen forstår, at der er grænser for, hvor mange resurser NGO’erne kan bruge på at klage.

Øvlisen afviser
Mads Øvlisen afviser, at en resursekrævende klageprocedure skulle være årsagen til, at MKI ikke har fået en eneste seriøs klage i løbet af det første år.

”Jeg mener slet ikke, at det er for besværligt at klage. Hvis det var det, gjorde vi tingene forkert. Men det er selvfølgelig en fin balance, fordi dokumentationskravet for en klage kan variere. Blandt andet vil den påståede krænkelses grovhed være med til at bestemme, hvor stort dokumentationskravet skal være. Det vil altså bero på et skøn fra klage til klage, om behovet for dokumentation er opfyldt. Vi skal nemlig være sikre på, at vi ikke tager sager op, der har karakter af chikane”, siger Mads Øvlisen.

MKI har et budget på tre millioner årligt.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

17.12.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams