03.05.2017 | Supply chain
Første globale standard for bæredygtigt indkøb er på markedet
I sidste uge lancerede International Standards Organization (ISO) den første internationale standard for bæredygtigt indkøb. Den skal blandt andet hjælpe virksomheder med at træffe bedre valg i forsyningskæden.
Ved at etablere retningslinjer for virksomheder i forsyningskæder, kan de fremover blive bedre til at vurdere, om deres leverandører lever op til både etiske og bæredygtige krav.
Efter fire års udvikling blev den første internationale standard for bæredygtigt indkøb lanceret i sidste uge af International Standards Organization (ISO).
Som den første af sin art har ISO 20400 til formål at hjælpe virksomheder med at træffe bedre valg i deres forsyningskæder.
Læs også: Undersøgelse: Kvinder i produktionen er godt for forsyningskæden
Det gøres ved at etablere retningslinjer for virksomheder, så de kan vurdere deres leverandører på etiske og bæredygtige kriterier.
Tæt samarbejde mellem købere og leverandører
En af dem, der har været med til at udvikle ISO 20400, er Jacques Schramm, der er formand for den komite, som har styret processen.
Ifølge ham vil standarden hjælpe organisationer med at undgå finansielle og miljømæssige ricisi, der er forbundet med dårlig supply chain management:
”Risikoen for ikke at forstå og styre praksis i hele forsyningskæden er stor. Bæredygtigt indkøb hjælper med at minimere risici ved at tilskynde købere og leverandører til at arbejde tæt sammen og dermed opnå et bedre resultat for alle”, siger han.
Arbejdet med at udvikle ISO 20400 har haft bred opbakning. Således deltager 38 lande og 14 observerende nationer, der sammen repræsenterer 65 procent af verdens befolkning, 85 procent af verdens samlede BNP og 73 procent af CO2-udledningen.
Læs også: Mange indkøbere overser risici for korruption i forsyningskæden
Ud over miljømæssige overvejelser tager ISO 20400 også hensyn til social og økonomisk bæredygtighed, når et bæredygtigt køb skal vurderes.
Da virksomheder ikke kan blive ISO 20400-certificerede, er målet med standarden at skabe en global konsensus omkring nøglebetingelser og forventninger til ansvarlige indkøb.
- EL
Klima, miljø og energi

Børsnoteret virksomhed planter kæmpeskov
Danmark har et mål om, at 25 procent af landet skal være dækket af skov i 2100. Det bidrager Solar nu med en investering til skovrejsningen, som kan bidrage til at øge biodiversiteten i nærmiljøet.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Royal Unibrew åbner solcellepark i Faxe
Royal Unibrew åbnede fredag en solcellepark i Faxe med deltagelse af borgmester og lokalpolitikere fra Faxe Kommune, erhvervsaktører og medarbejdere. Parken er den største af sin slags i Danmark og er en del af Royal Unibrews 2025-målsætning om en CO2-neutral produktion.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.