Fairtrade – presset i England, men stærkt i Danmark

To af de største britiske supermarkeder er ved at droppe Fairtrade-brandet, hvilket truer mærkets eksistens. I hvert fald i Storbritannien; herhjemme står det stærkt, siger mærket selv, og en af de vigtigste partnere, Coop, bakker op.

Fairtrademærkede varer sælger godt i de danske supermarkeder, bl.a. hos COOP, som vil holde fast i mærket trods udviklingen i England. Foto: Line Falck.

11.07.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Sainsbury’s, der er verdens største forhandler af Fairtrade-mærkede produkter, har intentioner om at droppe mærket i frugt og grønt-regi, og i stedet erstatte det med formuleringen ”fairly traded”. Planen fra koncernen, der omsætter for over 200 mia. kr. om året, er at etablere sit eget certificeringsprogram med nye etiske standarder og andre metoder til at betale de mange bønder, der nyder godt af Fairtrade-ordningen.

Fra Tescos side er det planen at flytte al sin egenbrandede kaffe fra Fairtrade til en anden certificeringsordning i form af Rainforest Alliance, sådan som man allerede har gjort det med kakao og te tidligere på året.

Det er en skidt udvikling, set med Fairtrade-mærkets briller. The Guardian peger på, at specielt Sainsbury’s udmelding er signifikant; fordi kæden er så vigtig for salget af mærket i Storbritannien, kan strategien ”være begyndelsen til enden for ordningen”, skriver avisen.

Kommunikationschef for Fairtrade i Danmark, Louise Elver, er ikke bekymret over udviklingen i Storbritannien. Foto: Fairtrade Danmark.

”Enormt potentiale i Danmark”
Hos mærkets danske afdeling er man imidlertid yderst fortrøstningsfuld, når det kommer til udviklingen på hjemmemarkedet, og en eventuel effekt fra situationen i det britiske er ikke noget man frygter.

”Vi ser ikke, at Sainsbury's nye initiativ får konsekvenser i Danmark. Her er Fairtrade-mærket inde i en fantastisk udvikling, og det estimerede salg steg med cirka 17 procent sidste år”, siger kommunikationschef for Fairtrade i Danmark, Louise Elver, og fortsætter:

”Vækstpotentialet i Danmark er fortsat enormt, og det samme er behovet for at forbedre de globale leverandørkæder, bl.a. i samarbejde med uafhængige mærkningsordninger, som forbrugerne nemt kan navigere i, og som de stoler på. Bønder og arbejdere skal desuden have mere – og ikke mindre – at skulle have sagt samt en større del af kagen.”

COOP: Vi holder fast i Fairtrade
En af de vigtigste salgskilder for Fairtrade i Danmark er butikkerne under Coop, og herfra bakker CSR-chef Thomas Roland op om mærket og den udvikling, Louise Elver skitserer. På den baggrund understreger han også, at man ikke har nogen planer om at gå samme vej som de to engelske kæder.

"Vi vil ikke gå samme vej som Sainsbury's og Tesco", understreger CSR-chef i Coop, Thomas Roland. Foto: Siine Fiig.

”Vi har ingen intentioner om at droppe mærket. Uden at være perfekt, så er Fairtrade det bedste vi har; det gør en positiv forskel for bønderne, varekæder mere transparente og vi kommer tættere på producenterne, fx via de sociale medier. Og vores kunder kender det og stoler på det, så det vokser faktisk i omsætning for tiden”, siger han.

Tankerne om at starte sit certificeringssystem er ikke som sådan fremmed for Coop, men derfra og til at trække sig fra samarbejdet med Fairtrade, er der ganske langt.

”Vi er selv ved at skabe et brand via vores kafferisteri i Kenya, men det bygger dog ovenpå både Fairtrade og Rainforest Alliance, og generelt er det meget dyrt at lave sin egen mærkningsordning. Hvis Fairtrade skulle forsvinde, så vil vi da kigge efter alternativer, men det tror vi ikke vil ske”, siger Thomas Roland.

I Storbritannien er Fairtrade skeptisk over for Sainsbury’s’ taktik og efterlyser flere oplysninger om kursskiftet og kædens egen ordning.

”Uacceptabelt af Sainsbury’s”
”Sainsbury’s kalder det et pilotprojekt, men har ikke defineret perioden. Hvor er detaljerne? Hvem skal administrere det? Har de nok medarbejdere? Det er uacceptabelt, og vi må trække en streg i sandet. Mistanken må være, at de prøver at spare på omkostningerne. Spørgsmålet er hvorfor de er skiftet til fordel for noget, som måske er en underlegen ordning”, siger chief executive for Fairtrade Foundation i London, Mike Gidney, til The Guardian.

Læs også: Coop siger nej til klimamærkning

Fairtrade-ordningen omfatter i dag 22 forbrugerlande og 74 producentlande, og der er over 1,6 millioner bønder og arbejdere i systemet.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K