Fairtrade – presset i England, men stærkt i Danmark

To af de største britiske supermarkeder er ved at droppe Fairtrade-brandet, hvilket truer mærkets eksistens. I hvert fald i Storbritannien; herhjemme står det stærkt, siger mærket selv, og en af de vigtigste partnere, Coop, bakker op.

Fairtrademærkede varer sælger godt i de danske supermarkeder, bl.a. hos COOP, som vil holde fast i mærket trods udviklingen i England. Foto: Line Falck.

11.07.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Sainsbury’s, der er verdens største forhandler af Fairtrade-mærkede produkter, har intentioner om at droppe mærket i frugt og grønt-regi, og i stedet erstatte det med formuleringen ”fairly traded”. Planen fra koncernen, der omsætter for over 200 mia. kr. om året, er at etablere sit eget certificeringsprogram med nye etiske standarder og andre metoder til at betale de mange bønder, der nyder godt af Fairtrade-ordningen.

Fra Tescos side er det planen at flytte al sin egenbrandede kaffe fra Fairtrade til en anden certificeringsordning i form af Rainforest Alliance, sådan som man allerede har gjort det med kakao og te tidligere på året.

Det er en skidt udvikling, set med Fairtrade-mærkets briller. The Guardian peger på, at specielt Sainsbury’s udmelding er signifikant; fordi kæden er så vigtig for salget af mærket i Storbritannien, kan strategien ”være begyndelsen til enden for ordningen”, skriver avisen.

Kommunikationschef for Fairtrade i Danmark, Louise Elver, er ikke bekymret over udviklingen i Storbritannien. Foto: Fairtrade Danmark.

”Enormt potentiale i Danmark”
Hos mærkets danske afdeling er man imidlertid yderst fortrøstningsfuld, når det kommer til udviklingen på hjemmemarkedet, og en eventuel effekt fra situationen i det britiske er ikke noget man frygter.

”Vi ser ikke, at Sainsbury's nye initiativ får konsekvenser i Danmark. Her er Fairtrade-mærket inde i en fantastisk udvikling, og det estimerede salg steg med cirka 17 procent sidste år”, siger kommunikationschef for Fairtrade i Danmark, Louise Elver, og fortsætter:

”Vækstpotentialet i Danmark er fortsat enormt, og det samme er behovet for at forbedre de globale leverandørkæder, bl.a. i samarbejde med uafhængige mærkningsordninger, som forbrugerne nemt kan navigere i, og som de stoler på. Bønder og arbejdere skal desuden have mere – og ikke mindre – at skulle have sagt samt en større del af kagen.”

COOP: Vi holder fast i Fairtrade
En af de vigtigste salgskilder for Fairtrade i Danmark er butikkerne under Coop, og herfra bakker CSR-chef Thomas Roland op om mærket og den udvikling, Louise Elver skitserer. På den baggrund understreger han også, at man ikke har nogen planer om at gå samme vej som de to engelske kæder.

"Vi vil ikke gå samme vej som Sainsbury's og Tesco", understreger CSR-chef i Coop, Thomas Roland. Foto: Siine Fiig.

”Vi har ingen intentioner om at droppe mærket. Uden at være perfekt, så er Fairtrade det bedste vi har; det gør en positiv forskel for bønderne, varekæder mere transparente og vi kommer tættere på producenterne, fx via de sociale medier. Og vores kunder kender det og stoler på det, så det vokser faktisk i omsætning for tiden”, siger han.

Tankerne om at starte sit certificeringssystem er ikke som sådan fremmed for Coop, men derfra og til at trække sig fra samarbejdet med Fairtrade, er der ganske langt.

”Vi er selv ved at skabe et brand via vores kafferisteri i Kenya, men det bygger dog ovenpå både Fairtrade og Rainforest Alliance, og generelt er det meget dyrt at lave sin egen mærkningsordning. Hvis Fairtrade skulle forsvinde, så vil vi da kigge efter alternativer, men det tror vi ikke vil ske”, siger Thomas Roland.

I Storbritannien er Fairtrade skeptisk over for Sainsbury’s’ taktik og efterlyser flere oplysninger om kursskiftet og kædens egen ordning.

”Uacceptabelt af Sainsbury’s”
”Sainsbury’s kalder det et pilotprojekt, men har ikke defineret perioden. Hvor er detaljerne? Hvem skal administrere det? Har de nok medarbejdere? Det er uacceptabelt, og vi må trække en streg i sandet. Mistanken må være, at de prøver at spare på omkostningerne. Spørgsmålet er hvorfor de er skiftet til fordel for noget, som måske er en underlegen ordning”, siger chief executive for Fairtrade Foundation i London, Mike Gidney, til The Guardian.

Læs også: Coop siger nej til klimamærkning

Fairtrade-ordningen omfatter i dag 22 forbrugerlande og 74 producentlande, og der er over 1,6 millioner bønder og arbejdere i systemet.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)