Fairtrade overvejer at ændre koncept
Den danske Fairtrade-organisation overvejer at ændre konceptet for de såkaldte Fairtrade-kommuner. Meldingen kommer efter, at Aarhus status som Fairtrade-kommune er blevet erklæret ulovlig.
Seks danske kommuner er i øjeblikket i tæt dialog med Fairtrade Mærket for at finde ud af, hvordan kommunerne bevarer deres status som såkaldte ”Fairtrade-kommuner.”
Samarbejdet mellem Fairtrade Mærket og kommunerne er nemlig blevet erklæret ulovligt i sin nuværende form. Det fastslog Statsforvaltningen for Midtjylland i midten af juli i en udtalelse, der vurderer Aarhus’ Kommunes ret til at være Fairtrade-kommune.
Læs også: Fairtrade-byer er ulovlige
Meget overraskende
Hos Fairtrade Mærket erklærer kommunikationschef Sune Prahl Knudsen sig ”meget overrasket” over afgørelsen og fortæller, at der i øjeblikket arbejdes for at finde en løsning.
”Vi er lige nu i dialog med Fairtrade-kommunerne om hvilke muligheder, der er for at videreføre samarbejdet. Én mulighed er at anke Statsforvaltningens afgørelse, en anden er at ændre kravene for at deltage i konceptet, så det bliver lovligt. Men der er sikkert også andre løsninger,” siger Sune Prahl Knudsen til csr.dk.
”Må ikke yde ulandsbistand”
Som ”Fairtrade-kommune” forpligter kommunerne sig blandt andet til, at al den kaffe og the, der serveres på rådhuset, skal være Fairtrade-mærket. Samtidig skal kommunerne arbejde for at fremme kendskabet til Fairtrade-mærkede produkter.
Men aftaler af den karakter er altså i strid med loven ifølge Statsforvaltningen for Midtjylland. I en ti sider lang udtalelse om aftalerne, skriver Statsforvaltningen blandt andet:
”En kommune må kun lave foranstaltninger, der kommer alle kommunens borgere (eller en kreds af dem) til gode. En kommune må heller ikke yde ulandsbistand eller komme med udenrigspolitiske tilkendegivelser. Endelig skal en kommune købe det, der er bedst og billigst, og kan altså ikke gennem Fairtrade-indkøb, påføre kommunen flere udgifter for at støtte fattige bønder i Mellemamerika.”
Minister ser på sagen
Afgørelsen har ikke bare vakt overraskelse hos Fairtrade Mærket, men også hos Enhedslistens Per Clausen, der har rejst sagen overfor økonomi- og indenrigsministeren.
Læs også: Minister undersøger sag om Fairtrade-kommuner
Det har foreløbig medført følgende - lidt knudrede - svar fra ministeriet:
”Økonomi- og Indenrigsministeriet har bedt Statsforvaltningen om en udtalelse med henblik på at ministeriet kan vurdere, om ministeriet vil tage sagen op,”
I øjeblikket er Aarhus, København, Frederiksberg, Haderslev, Horsens og Bornholm Fairtrade-kommuner, og ifølge Sune Prahl Knudsen viser en række andre kommuner interesse for konceptet.