15.09.2020 | Klima, miljø og energi
Fem virksomheder viser vejen til en klimavenlig fødevareindustri
Et fælles mål om at gå i en grønnere retning, har fået fem danske fødevarevirksomheder til at samarbejde om at nedbringe brugen af fossile brændsler. Det giver besparelser både økonomisk og i CO2-regnskabet.
Det nye projekt ”Elektrificering af Fødevareindustrien” er drevet af et partnerskab mellem DI, Landbrug & Fødevarer, Dansk Energi, DTU og rådgivningsvirksomheden Viegand Maagøe A/S med økonomisk støtte fra Industriens Fond.
De fem deltagende virksomheder har fået foretaget grundige beregninger af deres potentiale for at skifte fossile brændsler ud med grøn strøm. Studierne viser, at det kan føre til markante reduktioner af CO2-udledninger. Hermed viser projektet vejen til klimaaftalens mål om grøn elektrificering af industrien.
Læs også: Coop-initiativ skal arbejde for en grønnere fødevareindustri
Et dugfriskt litteraturstudie fra DTU viser desuden, at der ud over de fem cases er et stort potentiale for elektrificering af danske industrivirksomheder. Teknisk set kan 97 procent af alle processer og energianvendelser i fødevareindustrien konverteres til el. Skulle det lykkes, ville det have stor betydning, da fødevareindustrien tegner sig for 30 procent af den danske industris samlede energiforbrug. Ved at erstatte fossile brændsler med grøn strøm kan virksomhederne i fødevareindustrien skære op til to procent af Danmarks årlige CO2-udledning.
De foreløbige resultater tegner godt
Et halvt års grundige analyser blev præsenteret på en konference 8. september i Industriens Hus.
”Analyserne er godt nyt for den danske fødevarebranche og for målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030,” siger branchedirektør i DI Fødevarer Leif Nielsen, som er formand for projektets styregruppe.
Fødevareindustrien tegner sig for 30 procent af industriens samlede energiforbrug i Danmark. Heraf stammer over halvdelen fra olie, gas og kul. Og ved at erstatte fossile brændsler med grøn strøm vil virksomhederne kunne skære op til to procent af Danmarks samlede CO2-udledning.
Målet er over to år at analysere produktionen i 20 danske fødevarevirksomheder. Og ligesom CP Kelco, TripleNine, KMC, Lactosan og Arla Foods Ingredients alle har mod på at bevæge sig ned ad elektrificeringens grønne spor, er forhåbningen, at analyserne på sigt kan tjene til inspiration for en stor gruppe danske produktionsvirksomheder.
Læs også: Total grøn energiomstilling vil koste 890 billioner – men det kan betale sig
Minister ser frem til konklusioner
Blandt deltagerne på konferencen 8. september var fødevareminister Mogens Jensen. Og han har særlig grund til at spidse ører. I sommerens klimaaftale afsatte regeringen med et bredt politisk flertal 2,5 milliarder kroner til grøn omstilling af industrien ud fra præmissen om, at grøn strøm skal erstatte fossile brændsler i alle sektorer.
“Jeg ser frem til at blive klogere på industriens egne forslag til løsninger inden for elektrificering. Det er noget, regeringen har valgt at satse på, fordi vi mener, der er et stort potentiale, ikke mindst i fødevareindustrien,” siger fødevareminister Mogens Jensen.
- MT
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.