Flyselskaber kæmper for at sikre sig brændstof til fremtiden

Der bliver kamp om biobrændstof til fly, så branchen sender betydelige summer efter at sikre forsyninger, så de kan leve op til deres egne klimamål.

27.09.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Flyselskaber over hele verden har allerede forpligtet sig til ambitiøse dekarboniseringsmål for at nå branchens mål om netto-nul-emissioner inden 2050. 

Blandt de mulige værktøjer til dette, fastslår en McKinsey-rapport fra foråret 2024, står det Sustainable Aviation Fuels (SAF) som det, der vil yde det største bidrag. Det kan være helt op til 50 procent af reduktionen afhængigt af flyselskabet. 

Samme rapport fastslår også, at det frem mod 2030 sandsynligvis vil være svært at få efterspørgsel og udbud til at gå op. 

Flyselskaber har da også kastet sig ud i kampen for at sikre forsyninger. Så sent som i denne uge meldte Air France-KLM ud, at de nu havde knap fordoblet deres eksisterende aftale med TotalEnergies fra levering af 800.000 tons SAF til 1,5 millioner ton SAF over 10 år. Det skal hjælpe Air France-KLM med at nå deres målsætning om at flyve med 10 procent i SAF i 2030.

Brancheorganisationen hjælper

Hjælpen kan også komme fra projekter, der kommer hele branchen til gode. F.eks. planlægger den internationale brancheorganisation for flyselskaber (IATA) at åbne platformen Sustainable Aviation Fuel Matchmaker tidligt i 2025. 

Den skal skabe forbindelse mellem flyselskaber og udbydere af SAF. Producenter vil på platformen kunne vise, hvor meget SAF de kan bringe til marked og flyselskaberne kan omvendt skrive, hvor meget de er interesseret i at aftage. Platformen skal på den måde skabe overblik over udbud og efterspørgsel, mens der samtidig leveres en vis form for sporbarhed, da producenterne også skal fortælle, hvilke råvarer de har brugt i produktionen. 

Investeringer i partnerskab

Et andet initiativ for at øge udbuddet af SAF er Sustainable Aviation Fuel Financing Alliance (SAFFA), som er etableret af Airbus, Air France-KLM Group, Associated Energy Group, LLC, BNP Paribas, Mitsubishi HC Capital Inc. og Qantas Airways.

Sammen med investeringsvirksomheden Burnham Sterling Asset Management etablerede gruppen af virksomheder i juli måned i år en investeringsfond, som skal investere i teknologisk modne SAF-produktionsprojekter f.eks. brændstof udvundet på affald fra afgrøder. Deltagerne i partnerskabet får førsteret til det SAF, investeringsprojekterne producerer. 

Den samlede investeringssum i partnerskabets fond er 200 millioner dollars svarerende til omkring 1,3 milliarder kroner. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle