FN’s Udviklingsmål - både udfordringer og muligheder

En høring omkring perspektiverne i FN’s Udviklingsmål i både dansk og global sammenhæng bød på en mængde vinkler på de udfordringer, der venter, indblik i mulighederne for dansk erhvervsliv -– og en enstemmig kritik af V-regeringens nedskæringer på området.

Direktør for UNDP's nordiske kontor, Camilla Brückner, var første oplægsholder og præsenterede et udvalg af de 17 Udviklingsmål..

27.11.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Landstingssalen på Christiansborg dannede torsdag formiddag rammen om en høring om FN’s nye verdensmål, de 17 såkaldte Sustainable Development Goals (SDGer), og de danske såvel som internationale perspektiver i målene, der blev vedtaget ved et topmøde i New York for to måneder siden.

Læs også: FN-lande er enige om bæredygtighedsmål

Ved bordenden ved den lejlighed sad formanden for FN’s Generalforsamling, Mogens Lykketoft, som hans partikollega og ordstyrer på høringen, Mette Gjerskov, på vegne af Udenrigsudvalget, der stod for arrangementet, havde indbudt til at komme med et åbningsoplæg.

På en båndet videohilsen fra FN-hovedkvarteret i New York anlagde den tidligere formand for Socialdemokratiet straks det brede udsyn og adresserede både den globale og danske agenda i forbindelse med SDG’erne:

"FN’s nye udviklingsmål handler –- i modsætning til 2015-målene -– ikke kun om udviklingslandende, men om alle mennesker i alle lande verden over. Der skal ske en omfordeling af verdens ressourcer, som i dag er hamrende skævt distribueret, og i den forbindelse er det jo helt misforstået at ’nogen’ herhjemme skærer uforholdsmæssigt meget i udviklingsbistanden",” sagde Lykketoft, med slet skjult henvisning til Venstre-regeringens nedskæringer på såvel klima- som bistandsområdet.

Høringen bød herefter på tre sessioner, der fokuserede på henholdsvis selve målene og deres statistiske målbarhed (monitorering), betydningen for Danmarks udviklingspolitik og perspektiverne for Danmark på nationalt og ikke mindst erhvervsmæssigt plan.

Virksomhederne skal med
Netop de kommercielle udsigter og mulighederne for sektorens danske virksomheder førte til en god debat. Sessionens hovedoplæg kom fra direktør i Dansk Industri, Thomas Bustrup, der med det samme fokuserede på gevinsterne af den danske bistandspolitik, inden han bevægede sig videre mod virksomhedsperspektivet.

”"Den danske bistand, vi som land har givet i årtier, har været med at til hjælpe hundredevis af millioner mennesker ud af ekstrem fattigdom og væk fra den helt nære frygt for at kunne få eksempelvis mad på bordet og livsvigtig medicinsk hjælp i det daglige. Derfor har fokus for disse mange mennesker, primært i Afrika, ændret sig over årene. Nu er det ikke en overlevelse, de tænker på, når de vågner om morgenen, men derimod indtjening – nu skal de her folk have et job",” sagde han og fortsatte:

”"Det kan nuværende bistand ikke klare alene, virksomhederne skal med. For de mangler faktisk ikke midler som sådan; mange af de her afrikanske lande modtager store donationer fra fx Kina, Rusland og Mellemøsten, men spørger man dem direkte, så siger de ofte, at det faktisk ikke er den type investeringer, de gerne vil have, fordi den ikke bidrager til lokal vækst, beskæftigelse og bæredygtig udvikling. Og det er her, dansk bistand og danske virksomheder kommer ind i billedet, for det kan vi levere. Den måde vi gør tingene på i Danmark i forhold til arbejdstagerrettigheder, sikkerhed og den generelle struktur på arbejdsmarkedet er inspirerende og gør, at politikere i de lande, vi taler om her, ikke er blege for at sige, at vores (både dansk, bilateral bistand og private investeringer, red.) penge er bedre end kinesernes",” forklarede Thomas Bustrup.

I den efterfølgende debat, hvor både tidligere energi- og klimaminister for De Radikale, Martin Lidegaard, og tilhørere fra de mange organisationer, uddannelsesinstitutioner og virksomheder, der var repræsenteret ved høringen, kom til orde, blev en mængde forskellige synspunkter luftet.

DI: Vi skal ikke være tavse, når regeringen skærer i bistanden
Det indlæg fra salen, der førte til formiddagens nok mest opsigtsvækkende svar, kom fra Enhedslistens udviklingsordfører og medlem af Udenrigsudvalget, Christian Juhl, der startede med at revse regeringens strategi på området og derefter henvendte sig til Thomas Bustrup med et meget konkret spørgsmål:

”"Først og fremmest så savner jeg noget politisk ansvarlighed og lederskab, og her fejler Lars Løkke totalt, også i sammenligning med sine kolleger i Sverige og Norge, der jo har besindet sig og ikke vil spare så meget på bistanden, som de ellers havde meldt ud. Derefter vil jeg spørge DI, hvorfor I er tavse, når gang på gang understreger vigtigheden af en stærk, dansk bistandspolitik og regeringen så melder de her spareplaner ud?”"

Her tog Thomas Bustrup sig en kort tænkepause inden han leverede et svar på vegne af sin organisation, som kaldte på anerkendelse fra både spørger og flere andre tilhørere i såvel salen som panelet.

"Jeg kunne godt sige noget med, at det er skatteydernes penge og man skal tælle til 90 og alt det der, men det gode svar er, at det tager jeg med mig. Hvis vi vil det, og på passioneret vis mener, at det er det, der gør en forskel, så skal vi også være med lydhøre omkring det, så det tager jeg med mig hjem",” sagde DI-direktøren og høstede straks ros fra en anden af formiddagens oplægsholdere, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Engberg-Pedersen, der ”lettede på hatten for den udmelding”.

Læs også: Vejen fra FN til dansk erhvervsliv er ikke så lang endda

Ud over de allerede nævnte bestod formiddagens panel af direktør for UNDP nordiske kontor, Camilla Brückner, rigsstatistiker ved Danmarks Statistik, Jørgen Elmeskov (der blandt andet talte om Big Data som et redskab i vidensopbygning), generalsekretær for IBIS, Vagn Berthelsen og direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen. Hele høringen kan se på Folketingets TV.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)