Fokus på farlig fyring
Det er hyggeligt med ild i brændeovnen, men desværre alt for mange brændeovne i de danske hjem udleder for mange farlige partikelstoffer. En ny bekendtgørelse fra Miljøministeriet skal være med til at reducere udledningen af sundhedsskadelige partikler.
Af Nadia Jill Carver
Den 1. januar trådte en ny brændeovnsbekendtgørelse i kraft, der skal sikre et miljø med mindre partikelforurening. Bekendtgørelsen betyder i praksis, at der fra 1. juni 2008 vil blive stillet krav om, hvor mange sundhedsskadelige partikler en brændeovn og mindre fyringsanlæg må sende ud gennem skorstenen.
Den nye bekendtgørelse betyder blandt andet, at man ved anskaffelse af en ny eller brugt brændeovn skal sikre sig, at bekendtgørelsens krav er opfyldt. Dette betyder, at der skal kunne fremvises en gyldig prøvningsattest, der kan rekvireres hos den pågældende forhandler eller producent af brændeovnen.
Funktionsleder i Miljøstyrelsen Erhverv Rasmus Brandt Lassen, forklarer nærmere:
De nye bestemmelser gælder både for nye ovne og for brugtmarkedet og måden hvorpå vi kan være med til at sikre, at der ikke anskaffes brændeovne, der ikke har en prøvningsattest, er at forbrugeren skal have en underskrift fra skorstensfejeren om, at brændeovnen lever op til de nye krav.
Vandrende kampagne
Kampagnen Tag grønt ansvar, når du fyrer Har du styr på din brændeovn? er iværksat af Miljøstyrelsen. Som led i kampagnen, vil Miljøstyrelsen, Økolariet og DAPO under fyringssæsonen 2007/08 turnere rundt til 15 danske kommuner med en vandreudstilling, hvor det er muligt at se, hvordan man får styr på brændeovnen.
Vi har valgt at anbringe kampagnen i vinterhalvåret, hvor der er flest, der fyrer og derfor har brug for oplysning om, hvordan man fyrer korrekt. Men efter kampagnens ophør fortsætter vores kampagnehjemmeside www.fyrfornuftigt.dk. Og på Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk vil vi løbende oplyse om, hvilke typer af brændeovne der lever op til de nye krav, forklarer Rasmus Brandt Lassen.
Mest ambitiøse indsats
For perioden 2007-2009 er der blevet afsat i alt 33,5 mio. kroner, som blandt andet skal bruges til et større feltforsøg, der skal undersøge, om f.eks. partikelfiltre til brændeovne virker i praksis under danske forhold. Derudover vil der blive oprettet en støttepulje, der har til hensigt at fremme udvikling af miljøvenlige brændeovnsløsninger. Det kan være alt lige fra helt simple løsninger som kan hjælpe brugeren til at fyre korrekt, til mere avancerede løsninger, eksempelvis intelligente brændeovne, der selv kan styre lufttilførslen.
Men flere initiativer er på vej.
Vi vil tage initiativ til, at der bliver oprettet et innovationspartnerskab, som i bund og grund skal samle vidensinstitutioner, myndigheder og branchen som led i at identificere og udvikle løsninger på området. Jeg tør godt sige, at det er den mest ambitiøse indsats på området nogensinde, fortæller Rasmus Brandt Lassen.
Internationalt perspektiv
Men ifølge Rasmus Brandt Lassen er det ikke kun på nationalt plan, der behov for at sætte ind.
Der er også et vigtigt internationalt spor i vores arbejde med området. EU har netop sat et arbejde i gang, der undersøger, om der skal gennemføres en fællesskabsregulering af brændeovne. Og det er vigtigt, da omkring 80 % af partikelforureningen i Danmark kommer hertil med vinden fra udlandet, slutter Rasmus Brandt Lassen.