Forbrugerne er klar til grøn takeaway, men branchen skal have hjælp

En ny rapport fra DTU understreger behovet for et bedre udbud af plantebaseret takeaway. Et samarbejde mellem branchen og grønne organisationer viser vejen.

Foto: 123rf.com

14.02.2025

CSR.dk

DTU Fødevareinstituttets nye undersøgelse viser, at mange takeaway-måltider har et højt indhold af mættet fedt og salt, mens andelen af grøntsager og kostfibre er lav. En typisk pizza med kebab og dressing kan dække størstedelen af en voksens daglige energibehov, og nogle måltider indeholder langt mere salt, end hvad der anbefales på en hel dag.

Samtidig viser et nyt studie fra Oxford University, at plantebaserede alternativer til kød og mejeriprodukter ikke bare er bedre for klimaet, men også kan reducere risikoen for tidlig død og forebygge livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme. Selv forarbejdede plantebaserede produkter er sundere end de animalske produkter, de erstatter.

Branchen har brug for hjælp til at omstille sig

Dansk Vegetarisk Forening, Plantebranchen og Danmarks Restauranter & Caféer har i samarbejde lanceret projektet Mad på Farten 2.0, der skal hjælpe takeaway-steder og caféer med at udvikle og tilbyde velsmagende plantebaserede måltider.

"Mange takeaway-steder vil gerne tilbyde flere grønne retter, men de mangler ofte viden, inspiration og de rette produkter. Med Mad på Farten 2.0 tilbyder vi konkret hjælp til at udvikle plantebaserede retter, der kan konkurrere med de klassiske favoritter på smag, mæthed og pris," siger Claire Demontreuil, projektleder i Dansk Vegetarisk Forening.

Projektet omfatter blandt andet test af plantebaserede retter, inspirationsdage for branchen og prisuddelingen Plantebaserede Takeaway Awards, der sætter fokus på de bedste grønne initiativer i branchen.

Forbrugerne er klar – nu skal branchen følge med

Forbrugernes interesse for plantebaserede alternativer vokser hurtigt, og virksomheder, der går forrest, vil have en konkurrencefordel.

"Den plantebaserede udvikling sker hurtigt. Fra politisk hold har man med Den Grønne Trepart forpligtet sig til at arbejde for en EU-handlingsplan for plantebaserede fødevarer, og detailhandlen er også godt på vej, men takeaway-branchen i Danmark er desværre stadig bagefter. Forbrugerne efterspørger sunde og velsmagende alternativer med lav klimabelastning, og de virksomheder, der tilpasser sig denne udvikling, vil stå stærkere i fremtiden," afslutter Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

/EHS

Takeaway, sundhed og plantebaserede alternativer

  • DTU-undersøgelsen viser, at mange takeaway-måltider har for meget fedt og salt og for få grøntsager og kostfibre.
  • En typisk pizza med kebab kan indeholde næsten en hel dags energiindtag for en voksen.
  • Oxford-studiet viser, at en plantebaseret kost kan reducere risikoen for tidlig død og mindske risikoen for hjertekarsygdomme.
  • Oxford-studiet viser også, at plantebaserede alternativer er sundere end deres animalske modstykker, selv når de er forarbejdede.
  • Forbrugernes efterspørgsel på plantebaserede alternativer vokser hurtigt – fleksitarer og semi-fleksitarer står for 80 % af alle kødfrie måltider i Danmark
  • Salget af forarbejdede plantebaserede produkter er steget med 52 % siden 2019, hvilket vidner om en stærkt stigende interesse for grønne alternativer.
  • Mad på Farten 2.0 hjælper takeaway-branchen med at udvikle flere plantebaserede måltider og gøre grøn mad mere tilgængelig.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

28.03.2025Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

27.03.2025Comm2ig

Sponseret

Analyse: Er End User Devices it-forretningens største klima-potentiale?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus