04.06.2022 | Strategi & ledelse
Forening vil hjælpe den danske byggebranche med at bruge FN’s Verdensmål
Indhold fra partner Hvad er dette?
I et nyt projekt skal Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar nu udvikle undervisningsmateriale, der består af værktøjer og anbefalinger, som kan skabe en fælles tilgang til implementeringen af FN’s Verdensmål i den danske byggebranche. Værktøjerne vil bl.a. give branchen konkrete anvisninger, der skal hjælpe alle aktører i værdikæden med at handle ud fra Verdensmålene.
Byggebranchen står for 35% af alt affald i Danmark og op mod 40 % af CO2-udledningen. Samtidig er byggeri og anlæg en branche med en lang værdikæde af forskelligartede aktører, der skal samarbejde om byggeriets mange faser. Derfor er der er behov for at skabe en fælles og konkret tilgang til, hvordan branchen kan bevæge sig i en mere bæredygtig retning:
”Byggeriet er en kompleks branche med mange aktører, der har forskellige interesser, der skal samarbejde om de mange forskellige faser i et byggeri. Det skaber udfordringer, når ansvarsfordelingen for bæredygtighed på projekter skal defineres, og det sætter ofte en kæp i hjulet for de gode intentioner og initiativer, der er i branchen” siger Christina Schultz, sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar. Foreningen har netop har fået bevilling fra Realdania til et nyt projekt, der skal klæde byggeriets aktører på til at implementere FN’s Verdensmål i byggeprojekter.
Verdensmål skal gøres til handling
Med udgangspunkt i FN’s Verdensmål nr. 5, 8, 12 og 17, vil Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar skræddersy en model til den danske byggebranche og udvikle anvisninger til, hvordan målene kan føres ud gennem konkrete handlinger i byggeprocessen:
”FN’s 17 verdensmål sætter en international ramme for, hvordan vi i fællesskab kan arbejde mod en mere bæredygtig verden. Men for de enkelte aktører, kan det være svært at vide, hvordan målene kan implementeres i Danmark og i den konkrete byggeproces, særligt når der ikke findes indikatorer og anbefalinger til, hvordan det skal gøres på brancheniveau”, siger Christina Schultz.
Foreningens Arbejdsgruppe for Verdensmål, der repræsenterer hele værdikæden, har det seneste år arbejdet på en række anbefalinger til, hvordan FN’s Verdensmål kan implementeres i den danske byggebranche. De efterspørger en fælles tilgang og et overblik:
”Vi oplever, at branchen har et stort behov for at skabe overblik, og mangler en fælles tilgang til, hvordan man prioriterer og implementerer tiltag for bæredygtighed i byggeprojekter. Det kræver en ny tilgang, og at aktørerne bliver klædt på til at tage ansvar for Verdensmålene, så alle i værdikæden byder ind med konkrete handlinger og et fælles sprog for implementeringen. Det er bl.a. det, vi ønsker at udvikle i vores projekt”.
Og det møder opbakning hos den filantropiske forening Realdania, der har bevilliget støtte til projektet: “Vi er glade for at kunne støtte projekter, der understøtter en bæredygtig udvikling af vores samfund. Den danske indsats med FN’s Verdensmål i bygge- og anlægsbranchen er vigtig – herunder at målene bliver konkretiseret til handlinger, som kan implementeres i den danske bygge- og anlægsbranche,” siger Lennie Clausen, programchef hos Realdania.
Projektet vil løbe frem til december 2023, og værktøjerne forventes bl.a. at blive udbredt gennem workshops, kurser og arrangementer, der henvender sig til hele byggeriets værdikæde
For mere information, kontakt:
Christina Schultz, sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, tlf.: 61775917
Strategi & ledelse

Stærk almen profil overtager forpersonsposten i Byggeriets Samfundsansvar
Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør i Domea.dk er trådt ind som forperson i Byggeriets Samfundsansvar. Han afløser Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo, der har været forperson i foreningen siden dens etablering i 2014. Den nye forperson ønsker bl.a. at samle byggeriet på tværs for en mere bæredygtig udvikling og videreføre foreningens markante stemme i debatten.
Indhold fra partner
Samfund

FBSA vil sætte diversitet på skoleskemaet
Med et nyt samtaleværktøj, der tager fat på autentiske problemstillinger og dilemmaer omkring diversitet i bygge- og anlægsbranchen, vil Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar nu sætte diversitet på skoleskemaet på både erhvervsskoler, universiteter og arkitektskoler. Håbet er, at det kan være med til at skabe bedre forudsætninger for at udbrede diversitet og inklusion i branchen fremadrettet.
Indhold fra partner
Medarbejder

Byggeriets Samfundsansvar opruster med ny stærk CSR-profil
Nadia Sander Strange træder ind i Byggeriets Samfundsansvars sekretariat som ny projektleder med en stærk praksisnær forståelse for bæredygtighed i byggeriet. Nadia kommer fra en stilling som CSR-ansvarlig og bæredygtighedsleder hos CCO Arkitekter.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Millionstøtte skal skabe mere diversitet og en bedre arbejdskultur i byggebranchen
I et nyt udviklingsprojekt med støtte fra Realdania skal Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar udvikle konkrete værktøjer, der skal gøre kulturen på tværs af byggebranchen mere inkluderende, særligt over for kvinder, men også andre minoriteter. Et af målene er at skabe en bedre arbejdskultur, der kan tiltrække mere arbejdskraft i en branche, der har store udforinger med rekruttering.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Derfor skal du interessere dig for eu-taksonomiens sociale minimumsgarantier
De sociale minimumsgarantier er et centralt element inden for EU-taksonomien,som alle aktører i byggeriet derfor bør blive fortrolige med. Bl.a. fordi at den sociale bæredygtighed vil blive sidestillet med den grønne, og fordi social bæredygtighed bliver et konkurrenceparameter. Find her flere gode grunde til at du skal begynde at interessere dig for detsamt noget relevant baggrundsviden her.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Nyt workshopformat skal kickstarte arbejdet med diversitet og inklusion i bygge-og anlægsbranchen
Tiden er for alvor inde til at byggeriets virksomheder begynder at arbejde fokuseret med problematikker omkring diversitet og ligestilling, lyder det fra Christina Schultz, sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar. Udtalelsen kommer på baggrund af en ny lov omkring håndtering og retningslinjer for sexisme i det danske erhvervsliv. Gennem skræddersyede workshops vil foreningen nu klæde byggebranchen på til at håndtere udfordringer omkring ligestilling, inklusion og sexisme.
Indhold fra partner