04.06.2022  |  Strategi & ledelse

Forening vil hjælpe den danske byggebranche med at bruge FN’s Verdensmål

Indhold fra partner Hvad er dette?

I et nyt projekt skal Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar nu udvikle undervisningsmateriale, der består af værktøjer og anbefalinger, som kan skabe en fælles tilgang til implementeringen af FN’s Verdensmål i den danske byggebranche. Værktøjerne vil bl.a. give branchen konkrete anvisninger, der skal hjælpe alle aktører i værdikæden med at handle ud fra Verdensmålene.

Byggebranchen står for 35% af alt affald i Danmark og op mod 40 % af CO2-udledningen. Samtidig er byggeri og anlæg en branche med en lang værdikæde af forskelligartede aktører, der skal samarbejde om byggeriets mange faser. Derfor er der er behov for at skabe en fælles og konkret tilgang til, hvordan branchen kan bevæge sig i en mere bæredygtig retning: 

”Byggeriet er en kompleks branche med mange aktører, der har forskellige interesser, der skal samarbejde om de mange forskellige faser i et byggeri. Det skaber udfordringer, når ansvarsfordelingen for bæredygtighed på projekter skal defineres, og det sætter ofte en kæp i hjulet for de gode intentioner og initiativer, der er i branchen” siger Christina Schultz, sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar. Foreningen har netop har fået bevilling fra Realdania til et nyt projekt, der skal klæde byggeriets aktører på til at implementere FN’s Verdensmål i byggeprojekter.

Verdensmål skal gøres til handling
Med udgangspunkt i FN’s Verdensmål nr. 5, 8, 12 og 17, vil Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar skræddersy en model til den danske byggebranche og udvikle anvisninger til, hvordan målene kan føres ud gennem konkrete handlinger i byggeprocessen:

”FN’s 17 verdensmål sætter en international ramme for, hvordan vi i fællesskab kan arbejde mod en mere bæredygtig verden. Men for de enkelte aktører, kan det være svært at vide, hvordan målene kan implementeres i Danmark og i den konkrete byggeproces, særligt når der ikke findes indikatorer og anbefalinger til, hvordan det skal gøres på brancheniveau”, siger Christina Schultz.

Foreningens Arbejdsgruppe for Verdensmål, der repræsenterer hele værdikæden, har det seneste år arbejdet på en række anbefalinger til, hvordan FN’s Verdensmål kan implementeres i den danske byggebranche. De efterspørger en fælles tilgang og et overblik:

”Vi oplever, at branchen har et stort behov for at skabe overblik, og mangler en fælles tilgang til, hvordan man prioriterer og implementerer tiltag for bæredygtighed i byggeprojekter. Det kræver en ny tilgang, og at aktørerne bliver klædt på til at tage ansvar for Verdensmålene, så alle i værdikæden byder ind med konkrete handlinger og et fælles sprog for implementeringen. Det er bl.a. det, vi ønsker at udvikle i vores projekt”.

Og det møder opbakning hos den filantropiske forening Realdania, der har bevilliget støtte til projektet: “Vi er glade for at kunne støtte projekter, der understøtter en bæredygtig udvikling af vores samfund. Den danske indsats med FN’s Verdensmål i bygge- og anlægsbranchen er vigtig – herunder at målene bliver konkretiseret til handlinger, som kan implementeres i den danske bygge- og anlægsbranche,” siger Lennie Clausen, programchef hos Realdania. 

Projektet vil løbe frem til december 2023, og værktøjerne forventes bl.a. at blive udbredt gennem workshops, kurser og arrangementer, der henvender sig til hele byggeriets værdikæde

For mere information, kontakt:
Christina Schultz, sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, tlf.: 61775917

Mere fra Byggeriets Samfundsansvar

Byggeriets Samfundsansvar

http://byggerietssamfundsansvar.dk/

Byggeriets Samfundsansvar arbejder for at gøre ordentlige arbejdsforhold og bæredygtige løsninger til helt centrale elementer for sund konkurrence i ejendoms-, bygge- og anlægsbranchen.Byggeriets Samfundsansvar tager udgangspunkt i samfundsansvar som en kilde til merværdi i den enkelte virksomhed. Private og offentlige organisationer på tværs af værdikæden i byggeriet kan styrke deres tilgang til…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere