Forskere vil konkretisere fødevarers miljømæssige påvirkning

Alle vores fødevarer har en påvirkning på klimaet, men hvorfor og hvor meget? Forskere fra Aarhus Universitet arbejder med at beregne sammenhænge mellem mad og klima og kortlægge hvilke fødevarer, der er både bedst og værst for vores klode.

En oksebøf udleder i gennemsnit 14 kg CO2 pr. produceret kg, mens gulerødder til sammenligning udleder cirka 0,2 kg. Det er tal som disse forskere fra Aarhus Universitet forsøger at beregne, så vi i fremtiden kan blive bedre til at producere og spise mere bæredygtigt. .

24.01.2017

CSR.dk

Det betyder noget for vores blå planet, hvad vi putter i munden. Men hvor meget? De fleste ved efterhånden godt, at det udleder noget mere CO2, at få en saftig oksebøf til middag end en skål gulerødder. Men hvorfor?

Læs også: ’Hydrogenråd’ lanceret i Davos

Netop de spørgsmål forsker ansatte på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet i, skriver DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug. Det er forskning, der kræver detaljerede analyser af de forskellige faser, som fødevarer er igennem:

”Vi foretager livscyklusvurderinger af de enkelte fødevarer. En livscyklusvurdering er en måling af et produkts miljøpåvirkning generelt set. Vi måler i hele kæden. Først kortlægger vi, hvilke processer produktet har været igennem, og derefter hvilke input og output samt emissioner hver proces har”, forklarer forsker Marie Trydeman Knudsen fra AU’s Institut for Agroøkologi til DCA.

Store mængder data i processen
En stor udfordring i forskningen er altså at identificere og kortlægge alle processerne i fremstillingen af fødevarer – og derefter at udregne klimapåvirkningen i hvert led. Klimaaftrykket afhænger blandt andet af hvilke energikilder, der er brugt i produktionen.

”Udover Aarhus Universitets egne forsøg i mark og stald, trækker vi på tal og beregningsmetoder fra litteraturen og diverse databaser, eksempelvis FN’s klimapanel (IPCC), Ecoinvent, og værktøjet SimaPro, der sammenligner emissioner i hele kæden og trækker på Ecoinvent-databasen”, siger Marie Trydeman Knudsen.

For at kunne sammenligne de forskellige drivhusgasser, der påvirker klimaet forskelligt, bliver alt data omregnet til CO2-ækvivalenter.

Læs også: Head & Shoulders vil sælge shampoo i flasker af genbrugsplast

Forskerne søger i arbejdet både at analysere eksisterende fødevareproduktioner, at stille forskellige systemer op mod hinanden samt at udvikle nye, innovative fødevare- eller bioenergisystemer.

Læs de beregnede klimaaftryk for en række fødevarer her.

-CHM

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.12.2025Klimaklar

Sponseret

Nordicco vil ikke bruge alle ressourcerne på et klimaregnskab - men i stedet på faktiske reduktioner

02.12.2025SustainImpact ApS

Sponseret

National ESG undersøgelse

01.12.2025CSR.dk

Kinas udledninger er fladet ud: Måske for altid?

28.11.2025Schur International Holding a/s

Sponseret

Bæredygtige løsninger til plantedyrkning

27.11.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service investerer i nordisk klimaskov for at balancere CO₂-udledningen frem til 2030

26.11.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

85 % af HimmerLands medarbejdere er stolte af at arbejde et sted, der er svanemærket

26.11.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Lübech Living åbner ny inspirationsbutik i Aalborg

25.11.2025CSR.dk

Hvad COP30 viste: Fremskridt skabes uden for det globale fællesskab

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Beierholm
Kursus
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - December

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

01.12.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Arbejdsmiljøledelse - ISO 45001 Diplomkursus

På dette to-dages kursus præsenteres du for indholdet i ISO 45001:2023 standarden og lærer samtidig, hvordan de enkelte krav tolkes og anvendes i praksis.

Dato

02.12.2025

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Beierholm
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København december 2025

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

03.12.2025

Tid

09:00

Sted

København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 for topledelse og bestyrelsesmedlemmer

NIS2 kræver, at ledelse og bestyrelsesmedlemmer uddannes i grundlæggende cybersikkerhed. Fra store bøder og fratagelse af lederrollen kan blive konsekvensen for ledelsen, hvis der ikke er styr på sikkerheden, når NIS2 bliver implementeret i Danmark.

Dato

03.12.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 for topledelse og bestyrelsesmedlemmer

NIS2 kræver, at ledelse og bestyrelsesmedlemmer uddannes i grundlæggende cybersikkerhed. Fra store bøder og fratagelse af lederrollen kan blive konsekvensen for ledelsen, hvis der ikke er styr på sikkerheden, når NIS2 bliver implementeret i Danmark.

Dato

03.12.2025

Tid

13:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Webinar: Åbent infomøde om UN Global Compact

Vil du høre mere om UN Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Er jeres virksomhed endnu ikke tilsluttet UN Global Compact, og vil du høre, hvordan UN Global Compact kan være med til at styrke jeres arbejde med bæredygtighed og ansvarlig virksomhedspraksis? Så tilmeld dig vores webinar om UN Global Compact.

Dato

04.12.2025

Tid

09:00

Sted

Online