24.01.2017 | Klima, miljø og energi
Forskere vil konkretisere fødevarers miljømæssige påvirkning
Alle vores fødevarer har en påvirkning på klimaet, men hvorfor og hvor meget? Forskere fra Aarhus Universitet arbejder med at beregne sammenhænge mellem mad og klima og kortlægge hvilke fødevarer, der er både bedst og værst for vores klode.
En oksebøf udleder i gennemsnit 14 kg CO2 pr. produceret kg, mens gulerødder til sammenligning udleder cirka 0,2 kg. Det er tal som disse forskere fra Aarhus Universitet forsøger at beregne, så vi i fremtiden kan blive bedre til at producere og spise mere bæredygtigt.
Det betyder noget for vores blå planet, hvad vi putter i munden. Men hvor meget? De fleste ved efterhånden godt, at det udleder noget mere CO2, at få en saftig oksebøf til middag end en skål gulerødder. Men hvorfor?
Læs også: ’Hydrogenråd’ lanceret i Davos
Netop de spørgsmål forsker ansatte på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet i, skriver DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug. Det er forskning, der kræver detaljerede analyser af de forskellige faser, som fødevarer er igennem:
”Vi foretager livscyklusvurderinger af de enkelte fødevarer. En livscyklusvurdering er en måling af et produkts miljøpåvirkning generelt set. Vi måler i hele kæden. Først kortlægger vi, hvilke processer produktet har været igennem, og derefter hvilke input og output samt emissioner hver proces har”, forklarer forsker Marie Trydeman Knudsen fra AU’s Institut for Agroøkologi til DCA.
Store mængder data i processen
En stor udfordring i forskningen er altså at identificere og kortlægge alle processerne i fremstillingen af fødevarer – og derefter at udregne klimapåvirkningen i hvert led. Klimaaftrykket afhænger blandt andet af hvilke energikilder, der er brugt i produktionen.
”Udover Aarhus Universitets egne forsøg i mark og stald, trækker vi på tal og beregningsmetoder fra litteraturen og diverse databaser, eksempelvis FN’s klimapanel (IPCC), Ecoinvent, og værktøjet SimaPro, der sammenligner emissioner i hele kæden og trækker på Ecoinvent-databasen”, siger Marie Trydeman Knudsen.
For at kunne sammenligne de forskellige drivhusgasser, der påvirker klimaet forskelligt, bliver alt data omregnet til CO2-ækvivalenter.
Læs også: Head & Shoulders vil sælge shampoo i flasker af genbrugsplast
Forskerne søger i arbejdet både at analysere eksisterende fødevareproduktioner, at stille forskellige systemer op mod hinanden samt at udvikle nye, innovative fødevare- eller bioenergisystemer.
Læs de beregnede klimaaftryk for en række fødevarer her.
-CHM
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.