Forskere vil konkretisere fødevarers miljømæssige påvirkning

Alle vores fødevarer har en påvirkning på klimaet, men hvorfor og hvor meget? Forskere fra Aarhus Universitet arbejder med at beregne sammenhænge mellem mad og klima og kortlægge hvilke fødevarer, der er både bedst og værst for vores klode.

En oksebøf udleder i gennemsnit 14 kg CO2 pr. produceret kg, mens gulerødder til sammenligning udleder cirka 0,2 kg. Det er tal som disse forskere fra Aarhus Universitet forsøger at beregne, så vi i fremtiden kan blive bedre til at producere og spise mere bæredygtigt. .

24.01.2017

CSR.dk

Det betyder noget for vores blå planet, hvad vi putter i munden. Men hvor meget? De fleste ved efterhånden godt, at det udleder noget mere CO2, at få en saftig oksebøf til middag end en skål gulerødder. Men hvorfor?

Læs også: ’Hydrogenråd’ lanceret i Davos

Netop de spørgsmål forsker ansatte på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet i, skriver DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug. Det er forskning, der kræver detaljerede analyser af de forskellige faser, som fødevarer er igennem:

”Vi foretager livscyklusvurderinger af de enkelte fødevarer. En livscyklusvurdering er en måling af et produkts miljøpåvirkning generelt set. Vi måler i hele kæden. Først kortlægger vi, hvilke processer produktet har været igennem, og derefter hvilke input og output samt emissioner hver proces har”, forklarer forsker Marie Trydeman Knudsen fra AU’s Institut for Agroøkologi til DCA.

Store mængder data i processen
En stor udfordring i forskningen er altså at identificere og kortlægge alle processerne i fremstillingen af fødevarer – og derefter at udregne klimapåvirkningen i hvert led. Klimaaftrykket afhænger blandt andet af hvilke energikilder, der er brugt i produktionen.

”Udover Aarhus Universitets egne forsøg i mark og stald, trækker vi på tal og beregningsmetoder fra litteraturen og diverse databaser, eksempelvis FN’s klimapanel (IPCC), Ecoinvent, og værktøjet SimaPro, der sammenligner emissioner i hele kæden og trækker på Ecoinvent-databasen”, siger Marie Trydeman Knudsen.

For at kunne sammenligne de forskellige drivhusgasser, der påvirker klimaet forskelligt, bliver alt data omregnet til CO2-ækvivalenter.

Læs også: Head & Shoulders vil sælge shampoo i flasker af genbrugsplast

Forskerne søger i arbejdet både at analysere eksisterende fødevareproduktioner, at stille forskellige systemer op mod hinanden samt at udvikle nye, innovative fødevare- eller bioenergisystemer.

Læs de beregnede klimaaftryk for en række fødevarer her.

-CHM

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

17.11.2025Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: Hold dig et skridt foran med vores TechTalks

17.11.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service bidrager til produktion af solenergi i nyt partnerskab

13.11.2025CSR.dk

Nyt studie: Danmark blandt de dårligste i verden til at genanvende plastik

11.11.2025Comm2ig

Sponseret

Millioner af computere står overfor at blive udfaset verden over. Men er det på det rigtige grundlag?

07.11.2025Lübech Living ApS

Sponseret

OOhh Private Label: Skræddersyede designløsninger med ansvarlig produktion i centrum

06.11.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Lübech Living åbner ny butik i Aalborg

03.11.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Klimaregnskabets fire modningsniveauer

03.11.2025Klimaklar

Sponseret

Klimaregnskab med effekt på arbejdsglæde og datakvalitet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

17.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Byggeriets Samfundsansvar
Kursus
Masterclass 2: Konfliktforebyggelse og konstruktiv konflikthåndtering i byggebranchen – Aarhus

Hvordan kan jurister og advokater hjælpe med at forebygge konflikter i bygge- og anlægsbranchen? Og hvordan kan de konkret bidrage til de gode løsninger, når det er gået galt?

Dato

18.11.2025

Tid

09:00

Sted

C.F. Møller Architects, Europaplads 2, 11., 8000 Aarhus

Etisk Handel Danmark
Webinar
Onboarding i ESG i værdikæder – Sådan griber du det an (2025)

Webinar: Introduktion til bæredygtighedslovgivning og ansvarlig handel i globale værdikæder

Dato

18.11.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

18.11.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Grundlæggende Kvalitetsledelse

Formålet med kurset er at give deltagerne et grundlæggende kendskab til kvalitetsledelsessystemer og kravene i ISO 9001 standarden.

Dato

19.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Grundlæggende miljølovgivning

Dette kursus om grundlæggende miljølovgivning giver dig, der arbejder med ledelsessystemer en indføring i lovgivning angående miljøbeskyttelse, som er relevant, når du for eksempel udfører audits i henhold til ISO 14001. Du får en indføring i centrale love, bekendtgørelser og vejledninger samt disses indbyrdes samspil – det hele tilsat praktiske eksempler.

Dato

19.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle