24.01.2017  |  Klima, miljø og energi

Forskere vil konkretisere fødevarers miljømæssige påvirkning

Alle vores fødevarer har en påvirkning på klimaet, men hvorfor og hvor meget? Forskere fra Aarhus Universitet arbejder med at beregne sammenhænge mellem mad og klima og kortlægge hvilke fødevarer, der er både bedst og værst for vores klode.

Det betyder noget for vores blå planet, hvad vi putter i munden. Men hvor meget? De fleste ved efterhånden godt, at det udleder noget mere CO2, at få en saftig oksebøf til middag end en skål gulerødder. Men hvorfor?

Læs også: ’Hydrogenråd’ lanceret i Davos

Netop de spørgsmål forsker ansatte på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet i, skriver DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug. Det er forskning, der kræver detaljerede analyser af de forskellige faser, som fødevarer er igennem:

”Vi foretager livscyklusvurderinger af de enkelte fødevarer. En livscyklusvurdering er en måling af et produkts miljøpåvirkning generelt set. Vi måler i hele kæden. Først kortlægger vi, hvilke processer produktet har været igennem, og derefter hvilke input og output samt emissioner hver proces har”, forklarer forsker Marie Trydeman Knudsen fra AU’s Institut for Agroøkologi til DCA.

Store mængder data i processen
En stor udfordring i forskningen er altså at identificere og kortlægge alle processerne i fremstillingen af fødevarer – og derefter at udregne klimapåvirkningen i hvert led. Klimaaftrykket afhænger blandt andet af hvilke energikilder, der er brugt i produktionen.

”Udover Aarhus Universitets egne forsøg i mark og stald, trækker vi på tal og beregningsmetoder fra litteraturen og diverse databaser, eksempelvis FN’s klimapanel (IPCC), Ecoinvent, og værktøjet SimaPro, der sammenligner emissioner i hele kæden og trækker på Ecoinvent-databasen”, siger Marie Trydeman Knudsen.

For at kunne sammenligne de forskellige drivhusgasser, der påvirker klimaet forskelligt, bliver alt data omregnet til CO2-ækvivalenter.

Læs også: Head & Shoulders vil sælge shampoo i flasker af genbrugsplast

Forskerne søger i arbejdet både at analysere eksisterende fødevareproduktioner, at stille forskellige systemer op mod hinanden samt at udvikle nye, innovative fødevare- eller bioenergisystemer.

Læs de beregnede klimaaftryk for en række fødevarer her.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere