Forskning: Byg ikke nyt, renover det gamle
Hvis man vil være god ved miljøet, skal man renovere gamle bygninger i stedet for at bygge nye. Også selvom nybyggeri kan give lavere energiforbrug.
Lavere energiforbrug og totaløkonomisk gevinst har før sat nybyggeri over renovering. Men nu viser en ny rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) noget andet, skriver Ingeniøren. Nemlig at hvis man kigger på det samlede miljøregnskab i en såkaldt livscyklusvurdering (LCA), vil miljøfordelene oftest ligge i at renovere.
”Hidtil har det været et åbent spørgsmål, om man kan opnå et lige så godt resultat ved at renovere, som man kan ved at bygge nyt, når man også skal se på energiforbruget i driftsfasen”, siger seniorforsker Harpa Birgisdottir og fortsætter:
”Der viser vores beregninger, at man ved renovering i nogle tilfælde faktisk kan få et driftsenergiforbrug, der er lavere end i et standard nybyggeri. Og også når man kigger på det samlede miljøregnskab kan renoveringer være bedre, selvom driftsenergiforbruget er højere end i tilsvarende nybyggeri”, fortæller Harpa Birgisdottir.
Læs også: Indspark: Hvem skal facilitere den cirkulære innovation?
Den nye rapport er baseret på et beregningsværktøj, LCA Byg, som oprindeligt er udviklet til brug i forbindelse med nybyggeri. På opfordring af Trafik- og Byggestyrelsen, er værktøjet nu blevet testet på renoveringsprojekter. SBi har således fulgt fem renoveringsprojekter, der dog kun er blevet til fuld LCA på en enkelt af byggerierne, grundet manglende data over materialerne i renoveringerne. Harpa Birgisdottir mener dog stadig, at LCA-beregningerne er interessante:
”Vi er helt beviste om, at der er store variationer mellem forskellige projekter, men vores beregninger giver et meget godt billede af, hvilke fordele der er ved renoveringsprojekter”, siger seniorforskeren.
Krav om LCA vokser
Og det er vigtigt, for flere ting peger i retning af, at byggebranchen skal vænne sig til at lave LCA-analyser, også af renoveringer.
Ifølge Ingeniøren, er LCA-analyser allerede et krav, hvis man vil have bygningen certificeret efter DGNB-ordningen, som fokuserer på bæredygtigt byggeri. den nye tilbudslov, som regulerer udbud af offentligt finansierede bygge- og anlægsprojekter, åbner for, at man kan bruge livscyklusomkostninger som tildelingskriterium. I lovens forstand omfatter livscyklusomkostninger også ‘omkostninger der kan henføres til eksterne virkninger på miljø, som er knyttet til den indkøbte ydelse'. Endelig har Københavns Kommune allerede indført LCA-analyse som et krav ved nybyggerier over en vis størrelse. Det næste skridt kunne være, at LCA-analyser bliver et krav ved renoveringer.
Sammen med Teknologisk Institut har SBi derfor fået støtte til at udvikle en branchevejledning om LCA-beregninger i renoveringssager. Vejledningen forventes færdig i slutningen af året.
-CHM