MKI: Forsvarsministeriet brød OECD’s retningslinjer ved skibsbyggeri

Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd kritiserer Forsvarsministeriet for ikke at have foretaget den forventede due diligence i sagen om nordkoreanske tvangsarbejderes deltagelse i at bygge forsvarets krigsskib Lauge Koch.

MKI retter nu kritik af Forsvarsministeriet og konkluderer, at de ikke har udført due diligence i overensstemmelse med OECD’s retningslinjer i forbindelse med indkøbet af Lauge Koch. Arkivfoto..

10.09.2018

CSR.dk

Det var ikke kun i medierne, at det vakte opsigt, da det sidste år kom frem, at forsvarets nye krigsskib Lauge Koch var blevet bygget med hjælp fra nordkoreanske tvangsarbejdere. Historien fik også Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) til af egen drift at foretage en undersøgelse af Forsvarsministeriets processer for due diligence i forbindelse med indkøbet.

På den baggrund retter MKI i en udtalelse nu kritik af Forsvarsministeriet og konkluderer, at de ikke har udført due diligence i overensstemmelse med OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder i forbindelse med indkøbet af Lauge Koch, som de ellers i følge MKI var forpligtet til.

Læs også: Forsvaret levede ikke op til sit ansvar i sag om nordkoreanske tvangsarbejdere

I udtalelsen begrunder MKI deres kritik:

”Det skyldes primært, at Forsvarsministeriet ikke, som en del af den kontrakt, der blev indgået med Karstensens Skibsværft A/S i 2013, har stillet CSR-krav, herunder krav om respekt for menneskerettigheder”, indleder MKI og fortsætter:

”Og at Forsvarsministeriet ikke har foretaget en systematisk vurdering af negative indvirkninger på menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og korruption jf. OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder i forbindelse med udnyttelse af optionen eller fulgt op på. Hvorvidt der ville være risici i forhold til negative indvirkninger ved bl.a. leverandørbesøg.”

Det var tilbage i december 2013, at Forsvarsministeriet indgik en kontrakt med virksomheden Karstensens Skibsværft om levering af et inspektionsfartøj. Karstensens Skibsværft anvendte en underleverandør i Polen, Crist Shipyard, til at bygge skibsskroget i perioden maj 2014-april 2015, og det var her, at der gennem underleverandøren Armex blev hyret 45 nordkoreanske tvangsarbejdere til byggeriet. Derfor bemærker MKI også, at det ikke kun er Forsvarsministeriet, der var forpligtet til at udføre risikobaseret due diligence, men også Karstensens Skibsværft.

MKI anbefaler
Hos Forsvarsministeriet pågår der nu et arbejde med at forbedre ministeriets due diligence-indsats, og i den forbindelse kommer MKI også med en række anbefalinger i deres udtalelse:

  • At Forsvarsministeriet reviderer sine ledelses- og risikovurderingssystemer med henblik på systematisk at gennemføre sådanne processer, at ministeriet kan leve op til forpligtelsen om due diligence i relation til sine leverandører i overensstemmelse med OECD’s retningslinjer.
  • Forsvarsministeriet bør endvidere sikre, at ministeriets CSR-politik lever op til OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder, særligt for så vidt angår menneske- og arbejdstagerrettigheder.
  • Bør stille CSR-krav til sine leverandører og løbende påse at disse krav efterleves.
  • Forsvarsministeriet bør forpligte leverandører til at foretage selvevalueringer, som ministeriet kan tage udgangspunkt i med henblik på opfølgningen over for leverandører.
  • Anbefaler Forsvarsministeriet at rapportere og kommunikere om dette arbejde om hvilke tiltag, der er gennemført hos leverandører for at forebygge aktuelle og potentielle risici.
  • Forsvarsministeriet kan hente inspiration til det fortsatte arbejde i vejledningsmateriale fra FN’s Global Compact, FN og OECD.

Læs også: Jysk rederi fik bygget skib af nordkoreanske tvangsarbejdere

MKI slutter af med at konkludere, at de er forpligtet til at følge op på deres udtalelse efter et år med henblik på, at vurderer om Forsvarsministeriet har efterlevet anbefalingerne. Derfor anmoder de Forsvarsministeriet om senest om et år at redegøre for opfølgningen på ovenstående anbefalinger og for virksomhedens arbejde med at udvikle beslutnings- og risikostyringssystemer, som lever op til OECD-retningslinjernes krav om due diligence.

 -JMA

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V