Fra kolonihavehus til frontfigur for verdens kvinder

Danske Katja Iversen har siden 2014 været direktør i Women Deliver, som arbejder for at fremme kvinder og pigers sundhed og rettigheder i verden. Hun er i dag en international frontfigur for en bevægelse, der ikke længere kun handler om kvinders rettighed

Foto: Thomas Arnbo.

"Virksomheder laver investeringer konstant. De kan både gå godt og skidt. Men når vi taler om at investere i kvinder, kan det næsten kun virke,´" siger direktør Katja Iversen, Women Deliver.

”Hej Katja, godt at se dig”

Kronprinsesse Mary bremser op i sin målrettede gang ind mod salen i Industriens Hus, hvor flere hundrede tilhørere venter på den kongelige VIP.

Hun giver Katja Iversen et kram og smiler, inden hun sammen med udenrigsminister Kristian Jensen (V) og Dansk Industris adm. direktør, Karsten Dybvad, iler videre mod forsamlingen, som skal diskutere FN’s 17 globale udviklingsmål.

Katja Iversen er ikke hvem som helst.

Hun er på fornavn med kronprinsesse Mary og ledere fra globale organisationer som FN og små græsrodsforeninger i de fattigste dele af verden.

- Vi har mødt hinanden mange gange, siger Katja Iversen om det hurtige møde med kronprinsessen.

For mindre end ti år siden sad Katja Iversen i Danmark og overvejede, om hun skulle sige ja til et job for FN i USA. I dag bor og arbejder hun i New York som direktør i organisationen Women Deliver. En organisation, der siden 2007 har arbejdet med at fremme kvinder og pigers sundhed og rettigheder i verden.

Organisationen er vokset støt. I dag tæller samarbejdspartnerne verdensomspændende organisationer, regeringer, politikere og kvindeforbilleder som kronprinsesse Mary.

Katja Iversen kom til Women Deliver i 2014 og er hurtigt blevet en markant figur inden for arbejdet med kvinders sundhed og øget ligestilling i særligt udviklingslande.

Sidste år havde hun op mod 200 rejsedage, bemærker hun med et skævt smil, mens hun hurtigt tilføjer, at hun ”sover rigtig godt ombord på fly”.

Læs også: Wi-fi-master og specialdesignede toiletter hjælper ulandes udvikling
 

Verdens største kvindekonference

I år er ikke anderledes. Særligt i disse dage har Katja Iversen travlt.

Hun er ved at arrangere den hidtil største internationale konference med fokus på kvinders sundhed og rettigheder. Senere i maj samles op mod 6.000 deltagere, der tæller beslutnings-tagere, aktivister, journalister og organisationer fra hele verden, i Bella Center.

Katja Iversen virker dog ikke mærket af den fyldte kalender, når man ser hende sidde i sit ko-lonihavehus på Amager – ikke langt fra epicentret for den store konference i midten af maj.

Hun smiler, mens hun ser op mod forårssolen, der skinner ned i den flisebelagte terrasse bag kolonihavehuset, som hendes mor og søster bruger og passer.

Et sted imellem telefonmøder og flyafgange har Katja Iversen fundet plads til et kort besøg i København. Blandt andet for at hilse på nogle af deltagerne ved konferencen om FN’s verdensmål, lave en stribe interviews, og få forhandlet de sidste ting på plads inden konferencen. Og der er også tid til at hilse på kronprinsesse Mary, som er protektor for Women Deliver-konferencen og derfor har haft mange møder med Katja Iversen.

- Det er det sjoveste, jeg nogensinde har lavet, og jeg kan se, at vi har rykket hele organisationen med syvmileskridt og virkelig fået sat kvinder på dagsordenen, siger Katja Iversen, som efter konferencen til maj overtager rollen som præsident i Women Deliver.

Katja Iversens karriere som fortaler for kvinder er kommet gennem tilfældigheder og ved at være på det rette sted på det rette tidspunkt. Men det er langt fra et tilfælde, at jobbet handler om at gøre op med uretfærdighed.

- Jeg har altid været drevet af at skabe forandring, og jeg er rundet af en familie, hvor det at hjælpe andre var en del af hverdagen. Jeg har selv set, hvordan mange uretfærdigheder i verden er menneskeskabte, og derfor kan de også forandres af mennesker, siger hun.

Især mormoren har været en inspiration for Katja Iversen.

- Min mormor fik aldrig en uddannelse, men hun kæmpede for andre kvinders ret til uddannelse og adgang til prævention. Det gav hun også videre til mig, siger 46-årige Katja Iversen.

Læs også: Virksomhed har organiseret 70.000 afrikanske kvinder
 

Fra kvindekamp til global udvikling

Ifølge Katja Iversen har arbejdet med at fremme kvinders rettigheder skiftet karakter de seneste år. Det er gået fra at handle om manglende ligestilling, vold mod kvinder og ”kvinde-kamp” til en større kontekst om global udvikling og verdensøkonomi.

Women Deliver har blandt andet skubbet på for at få lavet analyser, der fokuserer på de økonomiske konsekvenser ved ligestilling – og mangel på samme. Sidste år viste en rapport fra McKinsey, at øget ligestilling på globalt plan vil øge verdens bruttonationalprodukt (BNP) med 11 procent frem mod 2025. Og ifølge en rapport fra Verdensbanken vil op mod 150 millioner mennesker blive løftet over sultegrænsen, hvis kvinder og mænd får samme vilkår inden for landbruget.

- Det her er ikke længere kun en kvindesag. Det er udvikling på det højeste plan og for alle, siger Katja Iversen.  

Læs også: Fotoudstilling viser virksomheders arbejde for kvinders rettigheder

Erhvervslivet spiller stor rolle

Temaet på Women Deliver-­konferencen i København vil netop også være, at kvinders sundhed, rettigheder og økonomiske muligheder betyder meget for hele verdenssamfundet og ikke bare kvinderne selv.

Blandt andet står Dansk Industri med hjælp fra Danida bag en stor fotoudstilling, som vil vise, hvordan otte danske virksomheder i udlandet arbejder med at fremme kvinders rettigheder. Virksomhederne tilbyder for eksempel selvforsvarskurser, børnepasning og samarbejder med kvinder i lokalområderne, som dermed kan få arbejde.

Katja Iversen har set en stor forandring inden for erhvervslivet over de seneste fem-seks år, når det kommer til at investere i kvinder og piger.

- Der er i dag ikke en modsætning, når man taler om at tjene penge og gøre noget godt. De to ting kan godt gå hånd i hånd. Fotoudstillingen eksemplificerer utroligt godt vores budskab om, at kvinder kan levere – også andet end babyer, siger hun.

Katja Iversens råd til virksomhederne er at lade sig inspirere og kaste sig ud i det.

- Virksomheder laver investeringer konstant. De kan både gå godt og skidt. Men når vi taler om at investere i kvinder, kan det næsten kun virke, siger hun. 

Læs også: Dansk tøjfirma hjælper Nepals kvinder i arbejde

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning