Gør en forskel med det sociale frikort!

Det sociale frikort giver mulighed for at få løst småopgaver ved at engagere din virksomhed i socialt udsatte.

Det sociale frikort.

At give socialt udsatte mulighed for bedre livskvalitet og for at bidrage med noget, som andre kan bruge samtidig med, at virksomheden viser, at de tager et samfundsmæssigt ansvar. Det er den mulighed der den 1. januar trådte i kraft med det sociale frikort. Med frikortet kan socialt udsatte tjene op til 20.000 kr. skattefrit uden at blive trukket i offentlige ydelser. Ordningen er et forsøg, som løber over to år og kan for nogle mennesker også være den første trædesten til en bedre tilværelse. At få det sociale frikort til at virke kræver dog, at danske virksomheder tager et socialt medansvar ved at engagere socialt udsatte. Både større og mindre virksomheder er helt afgørende aktører for det sociale frikort. Det er dem, som skal invitere socialt udsatte ind i deres arbejdsfælleskaber og finde opgaver, som de kan løfte. At gøre dette bidrager i øvrigt til en bedre bundlinje for virksomheden. 

Ordningen er endnu helt ny, og der er indtil videre kun få virksomheder, der kender den. Det ønsker Børne- og Socialministeriet i selskab med Dansk Erhverv og møbelvirksomheden HOLMRIS B8 at lave om på. Derfor har de i fællesskab taget initiativ til en virksomhedskonference med oplæg fra politikere og erhvervsledere - alle med en viden om og inspiration til, hvilken forskel det sociale frikort kan gøre. 
Motivationen for at HOLMRIS B8 vælger at være medarrangør af konferencen ligger CEO Henrik Holmris meget på sinde: 
”I HOLMRIS B8 købte vi i 2017 en virksomhed, hvor 40% af medarbejderne var socialt udsatte. Vi oplevede at vores organisation samlet set var stolte over dette sociale samfundsansvar. Vi har i ledergruppen haft fokus på netop socialt udsatte, men har haft svært ved at se hvordan vi skulle øge indsatsen her. Det sociale frikort er et meget interessant initiativ, som giver mulighed for at vi kan lave nogle korte beskæftigelsesindsatser til de mest sårbare i samfundet.”  

På konferencen kan man opleve børne- og socialminister Mai Mercado, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen, Formand for Rådet for Socialt Udsatte Jann Sjursen, CEO for Den Sociale Kapitalfond Claus Bjørn Billehøj og mange flere inspirere til, hvordan vi sammen kan arbejde på at forbedre socialt udsattes følelse af at bidrage til samfundet – og samtidig skabe værdi for virksomheden, der engagerer de socialt udsatte. Efter konferencen vil der være et væld af netværksmuligheder med over 100 forskellige virksomheder med samme interesser og fokus på et socialt ansvar og der vil være masser af inspiration at hente for både virksomhedsejere, direktører og CSR-medarbejdere.

”Med det sociale frikort gør vi det let for den gruppe borgere, der lever på kanten af samfundet, at tjene lidt ekstra, når de har overskud til det. Jeg er ikke i tvivl om, at selv nogle få timers arbejde vil betyde rigtig meget socialt for mange udsatte, og derfor betyder det rigtig meget, at erhvervslivet bakker op om ordningen, som vi ser med konference og det store arbejde, der bliver gjort”, siger børne- og socialminister Mai Mercado.
Virksomhedskonferencen afvikles den 29.april kl.13.30-16.30 i Børssalen hos Danske Erhverv. 
Nærmere info fås ved tilmelding, som foregår her: https://www.tilmeld.dk/Cabi201913

Fakta om det sociale frikort                         
Med frikortet får socialt udsatte borgere mulighed for at tjene op til 20.000 kr. skattefrit om året og kan selv vælge hvor meget og hvor ofte, der arbejdes. For at komme i betragtning til socialt frikort er det desuden en forudsætning, at man er langt fra beskæftigelse og uddannelse. Derudover må man ikke have været under uddannelse eller have haft en arbejdsindkomst på over 10.000 kr. inden for det seneste år. Borgeren visiteres til frikortet af en sagsbehandler og registreringen af den skattefri optjening sikres digitalt via socialtfrikort.dk. 
Målgruppen for socialt frikort er borgere med psykiske vanskeligheder (fx angst eller depression) eller borgere med særlige sociale problemer (fx misbrug eller hjemløshed). Denne gruppe af borgere er nogle af de mest udsatte og sårbare voksne i det danske samfund og der bliver desværre flere og flere af dem. Mange har en ustabil boligsituation og ca. halvdelen af brugerne af forsorgshjem eller herberger modtager også andre sociale indsatser. Flere har tillige en diagnose for psykiske lidelser eller sygdom forårsaget af misbrug. 
Ordningen fungerer foreløbigt som en toårig forsøgsperiode i årene 2019 og 2020, hvorefter den evalueres af Børne- og Socialministeriet og der træffes en politisk beslutning om evt. at gøre ordningen permanent.
Læs mere om det sociale frikort på Socialstyrelsens hjemmeside her.
 

19.12.2019HOLMRIS B8

Sponseret

PODCAST: Letbæk Plast er genanvendelses svar på en nutidig alkymist

16.12.2019HOLMRIS B8

Sponseret

Møbelkoncern planter ”juletræer” i Ghana

12.12.2019HOLMRIS B8

Sponseret

PODCAST: Genbrugte materialer skaber unikke møbler med miljøgevinst

05.12.2019HOLMRIS B8

Sponseret

PODCAST: Møbler med klassiker-potentiale lever længere

28.11.2019HOLMRIS B8

Sponseret

PODCAST: Fremtidens møbler skal kunne skilles ad

09.07.2019HOLMRIS B8

Sponseret

Vær en del af løsningen eller luk virksomheden - hvad enhver leder skal forstå for at tiltrække kompetente unge