PODCAST: Fremtidens møbler skal kunne skilles ad
Alle taler om bæredygtighed og kunderne efterspørger det i stor stil. Men hvad er bæredygtige møbler? I podcasten Bæredygtig Business, tager CSR-direktør i HOLMRIS B8, Steffen Max Høgh, på tur i Danmark for at undersøge bæredygtighed i møbelbranchen.
Jo længere møbler lever, jo større gevinst for miljøet. Når vi taler forlængelse af levetid, er design for adskillelse et afgørende princip. Her tænker man muliggørelse af reparation ind allerede i designfasen. Det betyder, at møbler skal kunne adskilles og samles igen - og på den måde bruges igen og igen. Et krav møbelvirksomheden TAKT har til alle deres møbler. Dét koncept kigger vi nærmere i dette podcastafsnit.
Design, der muliggør genbrug og istandsættelse
Design for adskillelse er kimen i bæredygtigt design. Alt for mange møbler er lavet, så de ikke kan skilles ad, når de først er samlet. Det betyder i praksis at istandsættelse er meget vanskeligt. Eksempelvis bliver polstermøbler, som stole og loungemøbler, ofte smidt ud af den grund, at en ompolstring bliver for dyr. Fremtidens møbeldesign skal derfor kunne skilles ad, så stolen kan repareres og på den måde forlænge sin levetid. Dette mindsker unødig merproduktion, som igen gavner miljøet, fordi vi undgår CO2 forbruget ved nyproduktion.
Samtidig har det den vigtige fordel, at møblet kan kildesorteres, når det ikke længere kan bruges. På den måde sikrer man at de forskellige materialer kan blive genanvendt.
Hos TAKT har de tænkt bæredygtighed ind før møblerne produceres. Alle deres møbler er designet efter princippet om ”Design for disassembly”. De samme tanker ligger i HOLMRIS B8s patenterede bælkesystem. Systemet sørger for at man kan skille bordet ad uden værktøj, og dermed klikke benene af og på hæve-sænke bordet. Metoden sikrer at bordet kan skilles ad og samles igen. Et bord skal jo helst leve mere end én gang.
Design, der sikrer miljøeffektiv logistik
Møbler bliver flyttet flere gange i deres levetid og i fremtiden bliver møbler kun flyttet mere rundt, fordi udsmidning kun bliver en dårligere forretning. Også her har ”Design for disassembly” en værdi, da et møbel, som kan skilles ad, fylder mindre og er billigere at håndtere - både i lønkroner og i transport, og dermed minimeres co2 udledningen.
Hos TAKT betyder det, at de kan sende alle deres møbler ud ”flatpacked”, altså pakket helt tæt i adskilte dele og dermed uden spildplads i bilerne. På den måde kan de sende tres stole på kun to paller. En utrolig miljøeffektiv logistikhåndtering.
Hør hele historien om TAKT i podcast-afsnittet her: https://soundcloud.com/baredygtigbusiness/takt