PODCAST: Letbæk Plast er genanvendelses svar på en nutidig alkymist

Alle taler om bæredygtighed og kunderne efterspørger det i stor stil. Men hvad er bæredygtige møbler? I podcasten Bæredygtig Business, tager CSR-direktør i HOLMRIS B8, Steffen Max Høgh, på tur i Danmark for at undersøge bæredygtighed i møbelbranchen.

Bæredygtig Business møder Michael Bayer Thomsen, direktør for Letbæk Plast, til en snak om plastiks rolle i verden i dag..

Når vi taler bæredygtighed i møbelbranchen, er genanvendelse af materialer et nøglebegreb. Her værner man om materialernes værdi, og bearbejder de allerede brugte ressourcer, så de kan bruges igen. I denne podcast møder vi Letbæk Plast, som er genanvendelses svar på en nutidig alkymist.

Guld, sølv og aluminium - nogle materialer er oplagte til genanvendelse, fordi de bevarer deres styrke og kvalitet selv gennem en hård bearbejdning ved omsmeltning. Det er dog sjældent, der laves møbler i guld og sølv, men derimod bruges plast eksempelvis ofte i møbler. Ved dette materiale, er det dog en hel videnskab, at genanvende så materialerne kan beholde deres evner.

Steffen Max Høgh uddyber: ”det er generelt set svært at genanvende til ”samme niveau”. Som hovedregel ”downcycler” man materialerne ved genanvendelse, så de altså mister lidt af sin værdi. Kigger vi specifikt på materialet plast, kræver det faktisk meget viden at genanvende det, så det bibeholder sin kvalitet. Det er en kompliceret proces, og det er netop dét Letbæk er så gode til”

Letbæk Plast startede i 1973, og påbegyndte rejsen med genanvendelse af plast før bæredygtighed blev et buzz-ord. Virksomhedens mangeårige erfaring med at bearbejde plastik, på en måde, der gør at styrken og kvalitet også holder i længden, gør, at de har produceret møbler for både Mater og Wehlers. Stole, der er produceret af genanvendt plast og fiskenet fra havene.

Selvom plastikgenanvendelse er en kompliceret proces, hvor man i nogle tilfælde må tilføre lidt jomfrueligt materiale til den samlede masse, er der stadig kæmpe store miljøgevinster ved at genanvende bare én gang.

Steffen Max Høgh spår en stor fremtid for genanvendelse af materialer: ”I fremtiden må vi forvente at se rigtig mange materialer, der bliver genanvendt til nye materialer. Allerede nu ser man møbler, der bliver lavet af genanvendte flasker. Også byggebranchen og tekstilbranchens rest- og affaldsmaterialer er undervejs, som kanaler til råmaterialer, der ved bearbejdning kan blive genanvendt og sendt i cirkulation hos forbrugeren igen - nu som møbler.”

Hør mere om, hvor Letbæk Plast genanvender plast i podcasten her: https://soundcloud.com/baredygtigbusiness/baeredygtige-mobler-fremtidens-design-letbaek

Om Steffen Max Høgh:
Udover at være vært på podcasten Bæredygtig Business er han Sustainability Director i HOLMRIS B8, foredragsholder, moderator og bæredygtighedsekspert i ”TV2 Øst redder verden”.

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: plastik

Er plastik så farligt som dets rygte? Er der stadig måder at bruge plast bæredygtigt? Hvad kan nye, plantebaserede plastformer? Hvad ved vi, og hvad kan vi gøre med mikroplast? Hvordan kan plast indgå i cirkulære loops? CSR.dk prøver at få og formidle en slags overblik.

19.12.2019HOLMRIS B8

Sponseret

PODCAST: Letbæk Plast er genanvendelses svar på en nutidig alkymist

16.12.2019HOLMRIS B8

Sponseret

Møbelkoncern planter ”juletræer” i Ghana

12.12.2019HOLMRIS B8

Sponseret

PODCAST: Genbrugte materialer skaber unikke møbler med miljøgevinst

05.12.2019HOLMRIS B8

Sponseret

PODCAST: Møbler med klassiker-potentiale lever længere

28.11.2019HOLMRIS B8

Sponseret

PODCAST: Fremtidens møbler skal kunne skilles ad

09.07.2019HOLMRIS B8

Sponseret

Vær en del af løsningen eller luk virksomheden - hvad enhver leder skal forstå for at tiltrække kompetente unge