Gedigen voksenskældud i kampen for genanvendelse

Forbruget af batterier er steget kraftigt de senere år. Nye tal for 2023 viser, at det kun er lidt over halvdelen af de brugte batterier, som bliver afleveret til genanvendelse. Hvert år vil cirka 2.000 tons brugte batterier ligge hjemme i folks skuffer, ende i naturen eller smidt ud med restaffaldet.

For at hjælpe os alle sammen med at blive bedre til at få indleveret de brugte batterier samarbejder Batteriretur på 10. år med skuespiller Bodil Jørgensen. Med et glimt i øjet uddeler hun voksenskældud til Claes og alle os andre. Foto: Batteriretur

29.08.2024

CSR.dk

Non-profit kollektiv ordningen Batteriretur står for mere end 80 procent af håndteringen af brugte batterier i Danmark og sørger for, at de så vidt muligt bliver genanvendt. I en ny kampagne samarbejder man med den folkekære skuespiller Bodil Jørgensen for at sætte fokus på problemstillingen. 

Vi bruger flere og flere batterier i vores hverdag for eksempel i legetøj, fjernbetjeninger og brandalarmer. I 2023 blev der sat 4.684 tons batterier på markedet i Danmark, mens der samme år blev indsamlet 2.568 tons brugte batterier. Til sammenligning blev der i 2014 sat 3.544 tons batterier på markedet og indsamlet 1.531 tons. Til trods for, at vi i 2023 forholdsmæssigt er blevet cirka 25 procent bedre til at sortere og indlevere de brugte batterier end for ti år siden, er det stadig næsten halvdelen af batterierne, der aldrig finder vejen tilbage til genanvendelse. 

”Vi er kommet et godt stykke, men slet ikke langt nok. Der er fortsat et stort uforløst potentiale for genanvendelse af brugte batterier, som indeholder en række sjældne råstoffer, der både er ressourcekrævende og miljøbelastende at udvinde. Kan vi drive volumen i vejret vil det betyde en stor økonomisk og miljømæssig gevinst, så derfor har vi stort fokus på at øge indleveringen af de brugte batterier”, siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Batteriretur.

En øget indsats over for batteriindsamlingen er også nødvendig af andre årsager. Udviklingen går nemlig kun i en retning mod mere elektrificering af vores hverdag ved hjælp af batterier. De har da også siden 2005 været underlagt et producentansvar, hvilket betyder, at virksomheder har ansvaret for deres produkter fra de fremstilles til de bliver til affald. Producentansvaret skal sikre, at så meget af affaldet som muligt – i dette tilfælde brugte batterier – bliver enten genbrugt eller genanvendt. 

Batteriretur blev oprettet som selvstændig kollektiv ordning i 2023, men udspringer af søster-ordningen Elretur, der i knap 20 år har håndteret indsamlingen af brugt elektronik og batterier under producentansvaret. Batteriretur står for indsamling og håndtering af mere end 80 procent af de brugte batterier, der samles ind i Danmark. Batteriretur sørger blandt andet for, at batterierne sendes til bearbejdning, så råstofferne så vidt muligt kan blive genanvendt i nye batterier. 

”Batteriretur er blevet etableret som en naturlig konsekvens af, at batterier i løbet af meget kort tid er gået fra at være noget i en fjernbetjening til muligvis at være nøglen til at kunne realisere visionen om et samfund, der udelukkende anvender vedvarende energi. I praksis er en af nøglerne til succes, at vi formår at øge genanvendelsen af de brugte batteriers råstoffer. Det er en opgave, som vi på vegne af medlemsvirksomhederne i Batteriretur tager medansvar for at løfte”, siger Morten Harboe-Jepsen. 

Ligesom søster-ordningen Elretur er Batteriretur en del af Retur, som er et kraftcenter for producentansvar i Danmark, hvorunder også Emballageretur og Tekstilretur hører. 

For at hjælpe os alle sammen med at blive bedre til at få indleveret de brugte batterier samarbejder Batteriretur på 10. år med den folkekære skuespiller Bodil Jørgensen. Med et glimt i øjet uddeler hun kærkommen voksenskældud til Claes og alle os andre med opsange som ”Inden du soler dig for meget i din egen miljøselvfedme, skal du sateme have en huskekage. Brugte batterier skal retur til genbrugspladsen! Fes 

den ind?!” 
Filmene er omdrejningspunktet i kampagnens univers, og de bliver suppleret med forskellig kreative tiltag såsom ”send en sviner”, hvor du kan downloade en kort sekvens, som du kan dele med dit netværk. På den måde har kampagnen gennem årene udviklet sig fra at være en traditionel TV-baseret indsats til at være vidtforgrenet med mange potentielle kommunikationskanaler. 

Læs også: Forsyningssikkerheden er stadig for skrøbelig

Genkendelsesgraden af universet er på tværs af aldersgrupper med sine 52 procent (20-65 år) meget højt, og udtryk som ”fucker du med mit grundvand?” og ”du skal ikke fucke med batterierne” er blevet folkeeje, som bruges synonymt i forbindelse med spørgsmål om miljø- og klimabelastning. Gloserne har sågar fundet vej til replikkerne i Cirkusrevyen. I løbet af kampagnens levetid er mængden af indsamlede brugte batterier steget med 1.000 tons, hvilket er en stigning på 25 procent, hvis der også tages højde for, at vi i dag bruger flere batterier. Danmarks pt. længstvarende aktive og måske mest kendte kampagneunivers fortsætter ufortrødent med at holde os i ørene. 

”Vores miljøbevidsthed er jo rimelig stor her i landet, og folk gør generelt, hvad de kan. Men tallene viser jo desværre også, at selv de bedste ikke altid får sorteret og afleveret deres brugte batterier korrekt. Det er en skal-opgave at blive endnu bedre til netop det, og her er satire og humor en god måde at give budskabet lidt kant”, siger Morten Harboe-Jepsen.

Kilde: Batteriretur / Dansk Producentansvar

/ PiB

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart