Gedigen voksenskældud i kampen for genanvendelse

Forbruget af batterier er steget kraftigt de senere år. Nye tal for 2023 viser, at det kun er lidt over halvdelen af de brugte batterier, som bliver afleveret til genanvendelse. Hvert år vil cirka 2.000 tons brugte batterier ligge hjemme i folks skuffer, ende i naturen eller smidt ud med restaffaldet.

For at hjælpe os alle sammen med at blive bedre til at få indleveret de brugte batterier samarbejder Batteriretur på 10. år med skuespiller Bodil Jørgensen. Med et glimt i øjet uddeler hun voksenskældud til Claes og alle os andre. Foto: Batteriretur

29.08.2024

CSR.dk

Non-profit kollektiv ordningen Batteriretur står for mere end 80 procent af håndteringen af brugte batterier i Danmark og sørger for, at de så vidt muligt bliver genanvendt. I en ny kampagne samarbejder man med den folkekære skuespiller Bodil Jørgensen for at sætte fokus på problemstillingen. 

Vi bruger flere og flere batterier i vores hverdag for eksempel i legetøj, fjernbetjeninger og brandalarmer. I 2023 blev der sat 4.684 tons batterier på markedet i Danmark, mens der samme år blev indsamlet 2.568 tons brugte batterier. Til sammenligning blev der i 2014 sat 3.544 tons batterier på markedet og indsamlet 1.531 tons. Til trods for, at vi i 2023 forholdsmæssigt er blevet cirka 25 procent bedre til at sortere og indlevere de brugte batterier end for ti år siden, er det stadig næsten halvdelen af batterierne, der aldrig finder vejen tilbage til genanvendelse. 

”Vi er kommet et godt stykke, men slet ikke langt nok. Der er fortsat et stort uforløst potentiale for genanvendelse af brugte batterier, som indeholder en række sjældne råstoffer, der både er ressourcekrævende og miljøbelastende at udvinde. Kan vi drive volumen i vejret vil det betyde en stor økonomisk og miljømæssig gevinst, så derfor har vi stort fokus på at øge indleveringen af de brugte batterier”, siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Batteriretur.

En øget indsats over for batteriindsamlingen er også nødvendig af andre årsager. Udviklingen går nemlig kun i en retning mod mere elektrificering af vores hverdag ved hjælp af batterier. De har da også siden 2005 været underlagt et producentansvar, hvilket betyder, at virksomheder har ansvaret for deres produkter fra de fremstilles til de bliver til affald. Producentansvaret skal sikre, at så meget af affaldet som muligt – i dette tilfælde brugte batterier – bliver enten genbrugt eller genanvendt. 

Batteriretur blev oprettet som selvstændig kollektiv ordning i 2023, men udspringer af søster-ordningen Elretur, der i knap 20 år har håndteret indsamlingen af brugt elektronik og batterier under producentansvaret. Batteriretur står for indsamling og håndtering af mere end 80 procent af de brugte batterier, der samles ind i Danmark. Batteriretur sørger blandt andet for, at batterierne sendes til bearbejdning, så råstofferne så vidt muligt kan blive genanvendt i nye batterier. 

”Batteriretur er blevet etableret som en naturlig konsekvens af, at batterier i løbet af meget kort tid er gået fra at være noget i en fjernbetjening til muligvis at være nøglen til at kunne realisere visionen om et samfund, der udelukkende anvender vedvarende energi. I praksis er en af nøglerne til succes, at vi formår at øge genanvendelsen af de brugte batteriers råstoffer. Det er en opgave, som vi på vegne af medlemsvirksomhederne i Batteriretur tager medansvar for at løfte”, siger Morten Harboe-Jepsen. 

Ligesom søster-ordningen Elretur er Batteriretur en del af Retur, som er et kraftcenter for producentansvar i Danmark, hvorunder også Emballageretur og Tekstilretur hører. 

For at hjælpe os alle sammen med at blive bedre til at få indleveret de brugte batterier samarbejder Batteriretur på 10. år med den folkekære skuespiller Bodil Jørgensen. Med et glimt i øjet uddeler hun kærkommen voksenskældud til Claes og alle os andre med opsange som ”Inden du soler dig for meget i din egen miljøselvfedme, skal du sateme have en huskekage. Brugte batterier skal retur til genbrugspladsen! Fes 

den ind?!” 
Filmene er omdrejningspunktet i kampagnens univers, og de bliver suppleret med forskellig kreative tiltag såsom ”send en sviner”, hvor du kan downloade en kort sekvens, som du kan dele med dit netværk. På den måde har kampagnen gennem årene udviklet sig fra at være en traditionel TV-baseret indsats til at være vidtforgrenet med mange potentielle kommunikationskanaler. 

Læs også: Forsyningssikkerheden er stadig for skrøbelig

Genkendelsesgraden af universet er på tværs af aldersgrupper med sine 52 procent (20-65 år) meget højt, og udtryk som ”fucker du med mit grundvand?” og ”du skal ikke fucke med batterierne” er blevet folkeeje, som bruges synonymt i forbindelse med spørgsmål om miljø- og klimabelastning. Gloserne har sågar fundet vej til replikkerne i Cirkusrevyen. I løbet af kampagnens levetid er mængden af indsamlede brugte batterier steget med 1.000 tons, hvilket er en stigning på 25 procent, hvis der også tages højde for, at vi i dag bruger flere batterier. Danmarks pt. længstvarende aktive og måske mest kendte kampagneunivers fortsætter ufortrødent med at holde os i ørene. 

”Vores miljøbevidsthed er jo rimelig stor her i landet, og folk gør generelt, hvad de kan. Men tallene viser jo desværre også, at selv de bedste ikke altid får sorteret og afleveret deres brugte batterier korrekt. Det er en skal-opgave at blive endnu bedre til netop det, og her er satire og humor en god måde at give budskabet lidt kant”, siger Morten Harboe-Jepsen.

Kilde: Batteriretur / Dansk Producentansvar

/ PiB

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

17.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

17.12.2024CSR.dk

’Den grønne revolution’ kostede en million: Men det er ikke nok, mener ekspert

16.12.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

13.12.2024CSR.dk

Målet er 500 nye lejeboliger med lavt CO2-aftryk

13.12.2024Slow A/S

Sponseret

Betyder det noget, om vi ved, hvor vores kaffe kommer fra?

13.12.2024CSR.dk

Eksperter sætter spørgsmålstegn ved Ikeas bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams