Genbrugt, elektronisk skrot sparer Region Midtjylland 5000 ton CO2

Region Midtjylland har netop fornyet en samarbejdsaftale med virksomheden EasyRecycle med det formål at kunne udnytte en endnu større mængde kasseret elektronisk udstyr ved at sælge eller donere det til genbrug eller genanvendelse.

Elektronikken, som med aftalen bliver genbrugt eller genanvendt, består blandt andet af bærbare computere, PC'er og skærme. Arkivfoto..

12.10.2022

CSR.dk

1165 bærbare, 3242 stationære computere og 169 ton anden elektronik og mindre medicinsk udstyr.

Det er mængden af elektronisk skrot, som årligt skulle have være kasseret. Men i en samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og virksomheden EasyRecycle er det i stedet blevet genbrugt eller genanvendt på en ny måde.

Siden aftalen blev indgået i januar 2020, har det betydet i alt 5267 ton mindre CO2-udslip, hvilket ifølge tal fra Danmarks Statistik svarer til 741 danskeres årlige CO2-udledning.

"I Region Midtjylland vil vi i mål med vores ambitiøse bæredygtighedsstrategi. Hver dag arbejder vi for at nedbringe vores klimaaftryk og finde nye måder at bruge ressourcerne smartere. Her spiller genbrug og genanvendelse en nøglerolle. Den bæredygtige omstilling kræver, at vi samarbejder på tværs af institutioner, og det er samarbejdsaftalen her et strålende eksempel på", siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for Udvalget for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg i Region Midtjylland.

Det elektroniske udstyr, som med aftalen nu bliver genbrugt eller genanvendt, består af alt fra bærbare computere, PC'er, skærme og mindre medicinsk udstyr såsom overvågningsudstyr og udstyr til patientbehandling.

Læs også: Elektronikvirksomheder går sammen om grøn drøm

For at sikre at udstyret fungerer optimalt i forhold til drift og kvalitet, når det skal bruges på hospitalerne, stiller regionen store krav til løbende udskiftning af udstyret.

En stor del af det kasserede udstyr er ikke defekt, men teknisk eller teknologisk forældet til hospitalsdriften i Region Midtjylland. Udstyret kan derfor stadig blive brugt i andre sammenhænge.

"I Region Midtjylland ser vi frem til at fortsætte samarbejdet med EasyRecycle, så det brugte udstyr kan komme til gavn andre steder til fordel for miljøet. Erfaringen har vist, at ved at samarbejde med en partner, der har køb og salg af brugt elektronik som kernefunktion, får vi bortskaffet udstyret på en god og nem måde. Samtidig sikrer vi, at al data bliver slettet, inden udstyret genbruges eller destrueres på forsvarlig vis", forklarer Lars Hansen, medicoteknisk chef i Indkøb & Medicoteknik hos Region Midtjylland.

Repareret udstyr doneres eller sælges
Det kasserede udstyr bliver repareret og istandsat efter behov af den certificerede virksomhed EasyRecycle, som hjælper virksomheder og offentlige institutioner med at genbruge eller genanvende brugt, elektronisk udstyr.

EasyRecycle donerer eller sælger udstyret videre til blandt andet private eller modtagere i udlandet. For nogle betyder det, at de får mulighed for at anskaffe sig udstyr, som de ellers ville have haft svært ved at få råd til.

Læs også: Analyse konkluderer: Stort potentiale i at genanvende småt elektronik

"Det er vores opgave at finde ud af, hvem der kunne have brug for udstyret og reparere det, som kræver istandsættelse. Noget udstyr kan leve videre i sin helhed, mens andet bliver genanvendt som reservedele eller komponenter i nye produkter. Generelt er det kun under fem procent af det udstyr, vi behandler, som ikke kan genbruges eller genanvendes og i stedet må kasseres", siger Nick Fuglsang, der er ejer af EasyRecycle.

Region Midtjylland oplever generelt en øget interesse i køb af det brugte udstyr, lyder det. Regionen har dog særligt fokus på løbende at reparere og forlænge udstyrets levetid, så det kan anvendes i regionen så længe som muligt.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

28.03.2025Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

27.03.2025Comm2ig

Sponseret

Analyse: Er End User Devices it-forretningens største klima-potentiale?

27.03.2025CSR.dk

Kamp til stregen om eftertragtede puljepenge til CO2-fangst

27.03.2025Verdo

Sponseret

KlimaEnergi og Verdo Go Green indgår strategisk partnerskab om solcelleanlæg til erhvervslivet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom